Παραίτηση του ηγέτη του BREXΙT Βρετανού ΥΠΕΞ Boris Johnson: «Κουρεμένη» έξοδος από ΕΕ ή «αποκαθήλωση» της Τ.Μέι;

Η παραίτηση του μέχρι πρότινος Βρετανού υπουργού Εξωτερικών έρχεται ως το επιστέγασμα μιας πρωτοφανούς κρίσης που πλήττει την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι αναφορικά με το ρήγμα που έχει προκύψει μεταξύ ενός σκληρού BREXIT και ενός πιο ήπιου. .

«Η Τερέζα Μέι έκανε δεκτή την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Η αντικατάστασή του θα ανακοινωθεί σύντομα....
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για τα όσα έκανε», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Το πρόβλημα γηι την Τ.Μέι είναι ότι ο  Τζόνσον είναι ο τρίτος υπουργός κατά σειρά που προτιμά να φύγει από τη βρετανική κυβέρνηση παρά να στηρίξει τα πλάνα της Τερέζα Μέι για «ήπιο» Brexit, μέσα σε 24 ώρες. Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις των υπουργών που είχαν την ευθύνη για το Brexit, Ντέβιντ Ντέιβις και Στιβ Μπέικερ.

Η αποχώρηση του υπουργού Εξωτερικών θα φέρει μοιραία τη Μέι  αντιμέτωπη  με ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς η πλειοψηφία στο Βρετανικό κοινοβούλιο είναι ιδια΄τιερα ισχνή και στηρίζεται στους βουλευτές του ιρλανδικού κόμματος που είναι όμως υπέρ της πλήρης εξόδου, χωρίς κανενα συμβιβασμό. .

Οι υποστηρικτές της πρωθυπουργού μπορεί να εκτιμούν ότι θα βγει κερδισμένη από μια τέτοια διαδικασία, αλλά αν χάσει, τότε κινδυνεύει να χάσει την ηγεσία του κόμματός της και ο Μπόρις Τζόνσον είναι ανάμεσα στους πιθανούς υποψήφιους διαδόχους.

Να σημειωθεί ακόμη ότι οι σχέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Τερέζα Μέι δεν είναι καλές και είναι πολύ πιθανό η στήριξη που παρέχει στον Μπόρις Τζόνσον να έχει να κάνει με τις διαδοχικές  αυτές παραιτήσεις.