Το Bitcoin «χτυπά» η Βενεζουέλα με το Petro

Το Petro είναι το ψηφιακό νόμισμα που ετοιμάζει ο Νικόλας Μαδούρο για να δώσει λύση στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα του.

Παρά τον σκεπτικισμό που εκφράζουν οι ειδικοί των κρυπτονομισμάτων, οι οποίοι εκτιμούν ότι η Βενεζουέλα δεν έχει τα μέσα να προχωρήσει στην έκδοση ψηφιακού νομίσματος...
, η κυβέρνηση της χώρας είναι έτοιμη να κάνει το μεγάλο βήμα.

«Είναι θέμα ημερών να ανακοινώσουμε την πρώτη έκδοση του κρυπτονομίσματος Petro», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση την Πέμπτη ο υπουργός Ενημέρωσης της χώρας, Χόρχε Ροντρίγκες. Όπως επισήμανε, το εθνικό κρυπτονόμισμα θα βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τη διπλωματική απομόνωση που έχει υποστεί η κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Η διαφορά ανάμεσα στο Petro και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα έγκειται στο ότι το ψηφιακό νόμισμα της Βενεζουέλας θα έχει υποκείμενα στοιχεία ενεργητικού. Συγκεκριμένα, για την έκδοση του ψηφιακού νομίσματος θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση 5 δισ. βαρέλια πετρελαίου που βρίσκονται στα αποθέματα της χώρας, όπως έχει διευκρινίσει το υπουργείο Πετρελαίου της χώρας. 

Με βάση αυτά τα αποθέματα πετρελαίου μπορούν να εκδοθούν Petro συνολικής αξίας 267 δισ. δολαρίων. Ανάλογη κεφαλαιοποίηση έχει και το Bitcoin, το οποίο διαπραγματεύεται στην αγορά αυτές τις ημέρες με συνολική αξία τα 246 δισ. δολάρια –η οποία ωστόσο μεταβάλλεται συνεχώς σύμφωνα με τις διακυμάνσεις στην αξία του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος.