Συνελήφθη πράκτορας της Β. Κορέας στην Αυστραλία που προσπαθούσε να πουλήσει εξαρτήματα πυραύλων

Έναν άνδρα που προσπαθούσε να πουλήσει στη «μαύρη» αγορά εξαρτήματα πυραύλων και άνθρακα, για λογαριασμό της Β. Κορέας, συνέλαβε η αστυνομία της Αυστραλίας.

Ο 59χρονος Τσαν Χαν Τσόι κατηγορείται για πώληση όπλων μαζικής καταστροφής, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί....
στην Αυστραλία, αλλά και για παραβίαση των νόμων που εφαρμόζουν της κυρώσεις κατά της Β. Κορέας.

Πρόκειται για άνδρα Βορειοκορεατικής καταγωγής, ο οποίος ζει στην Αυστραλία τα τελευταία 30 χρόνια. Συνελήφθη σε προάστιο του Σίδνεϊ το Σάββατο. «Ήταν πιστός πράκτορας της Βόρειας Κορέας, που πίστευε ότι ενεργούσε υπέρ ενός ανώτερου πατριωτικού σκοπού», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για πρωτάκουστη περίπτωση στην Αυστραλία.

Ο 59χρονος προσπάθησε να πουλήσει εξαρτήματα πυραύλων, ανάμεσά τους λογισμικό για το σύστημα καθοδήγησης βαλλιστικών πυραύλων, αλλά και άνθρακα, σε τρίτους στην Ινδονησία και το Βιετνάμ. Αν «έκλεινε» τη συμφωνία, αυτή θα ήταν ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, ο άνδρας ήταν σε επαφή με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Β. Κορέας, αλλά δεν είχαν μεταφερθεί εξαρτήματα πυραύλων στην Αυστραλία. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Βιετνάμ ή της Ινδονησίας εμπλέκονται στην απόπειρα πώλησης άνθρακα.

Αν καταδικαστεί, ο 59χρονος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 18 ετών.

Πηγή: Reuters