Ποιοι είναι οι έξι «μνηστήρες» για τον ΔΕΣΦΑ

Έξι επενδυτικά σχήματα έδειξαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ -Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου- και το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η κατάθεση των οικονομικών προσφορών.

Το κατώτατο όριο τιμήματος όπου θα θεωρηθεί επιτυχία αν ξεπεραστεί είναι το ποσό που προσέφερε η Socar το 2013...
, δηλαδή τα 400 εκατ. ευρώ.

Κατά τη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών διαπιστώνεται εάν οι υποψήφιοι πληρούν τους όρους, δηλαδή εάν διαθέτουν πιστοποίηση Ευρωπαίου διαχειριστή συστήματος φυσικού αερίου. Όσες πληρούν τα κριτήρια θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση των δεσμευτικών προσφορών είτε αυτόνομα είτε σχηματίζοντας κοινοπραξία με άλλες εταιρείες.

Ποιοι είναι

Στη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών κατέθεσαν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος τα ακόλουθα σχήματα:
*Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited
*Snam S.p.A./ Enagas Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ N.V. Nederlandse Gasunie
*Transgaz S.A. / GRTgaz S.A.
*Regasificadora del Noroeste S.A.
*Integrated Utility Services Inc. (INTUS)
*Powerglobe LLC

-Σύμπραξη των Snam S.p.A. (επικεφαλής), Enagas InternationalS.L.U., FLUXYS S.A. και N.V. Nederlandse Gasunie

Η Snam S.p.A. δραστηριοποιείται στην Ιταλία, με παρουσία στη διανομή, αποθήκευση, επαναεριοποίηση φυσικού αερίου.


Η Enagas Internacional, S.L.U. είναι 100% θυγατρική της ισπανικής Enagas S.A., δραστηριότητες στην ανάπτυξη, κατασκευή και διαχείριση υποδομών φυσικού αερίου.
Η FLUXYS S.A. με έδρα το Βέλγιο δραστηριοποιείται στις υποδομές και τη μεταφορά φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η ολλανδική N.V. Nederlandse Gasunie έχει στην κατοχή της και διαχειρίζεται διάφορες σημαντικές υποδομές φυσικού αερίου στη βορειοδυτική Ευρώπη.

-Regasificadora del Noroeste S.A.

Η Regasificadora del Noroeste S.A. έχει έδρα στην ισπανική πόλη Mugardos και είναι μέλος του ENTSO-G, με δραστηριότητα στη διανομή και επαναεριοποίηση φυσικού αερίου. Μεταφέρει φυσικό αέριο στη βορειοδυτική Ισπανία, διαχειριζόμενη δίκτυο αγωγών μήκους 130 χλμ, ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζεται τον τερματικό σταθμό LNG στο Mugardos LNG.

-Integrated Utility Services Inc.

Η Integrated Utility Services Inc. είναι αμερικανική εταιρεία και παρέχει τεχνολογικές υπηρεσίες σε δίκτυα οπτικών ινών, δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δίκτυα φυσικού αερίου και άλλες υποδομές.

-Σύμπραξη των Transgaz S.A. (επικεφαλής) και GRTgaz S.A.

Η ρουμανική Transgaz S.A. είναι ο διαχειριστής του ρουμανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου και διαχειρίζεται δίκτυο αγωγών μήκους 13000 χλμ. Το δίκτυό της διασυνδέεται με το βουλγαρικό, το ουγγρικό, το μολδαβικό, το ουκρανικό και της ΠΓΔΜ.
Η γαλλική GRTgaz είναι από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της διανομής φυσικού αερίου, διαχειρίζεται δίκτυο αγωγών συνολικού μήκους 32456 χλμ., καθώς και 28 σταθμούς συμπίεσης για ναυτιλιακό LNG.

-Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited

H Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited είναι 100% θυγατρική της Macquarie Group Limited, που διαχειρίζεται επενδύσεις σε δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο. Μέσω των funds της, η Macquarie έχει τον έλεγχο της Societa Gasdotti Italia (SGI), ιταλικής εταιρείας διαχείρισης δικτύου φυσικού αερίου, ενώ έχει επενδύσει και στις Eustream A.S. και Open Grid Europe GmbH.

-POWERGLOBE LLC

Η POWERGLOBE LLC έχει έδρα το Κατάρ και δραστηριοποιείται στον ενεργειακό τομέα, ειδικά στο φυσικό αέριο.

Πηγή: Protothema.gr