Χαράτσι σε tablet και κινητές συσκευές: Τουλάχιστον 65 εκ. θα δώσουν ετησίως οι Έλληνες καταναλωτές

Τουλάχιστον 65 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν επιπλέον οι Έλληνες καταναλωτές, ετησίως, εξαιτίας του νέου χαρατσιού 2-6% σε υπολογιστές, tablet και κινητές συσκευές, ενώ ειδικοί του κλάδου προειδοποιούν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες από την επιβολή του νέου ψηφιακού τέλους...


Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) αν λάβουμε ως παράδειγμα την Ισπανία, μια χώρα που η αγορά είναι 704% μεγαλύτερη σε αξία από την αγορά της Ελλάδας, το ψηφιακό τέλος δεν ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. «Αν ίσχυε το ίδιο καθεστώς που μόλις ψηφίστηκε στη χώρα μας, θα έπρεπε η Ισπανία να έχει ψηφιακό τέλος 352 εκατ. ευρώ», αναφέρουν τα στοιχεία.


Τι θα πληρώσουμε


Με 2% θα επιβαρύνεται ο καταναλωτής (εύλογη αμοιβή) για κάθε αγορά tablet στην Ελλάδα, για μνήμη RAM άνω των 4 GB σύμφωνα με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, για τη διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων.

Το νομοσχέδιο αναπροσαρμόζει επίσης το ύψος της αντίστοιχης επιβάρυνσης για ηλεκτρονικές συσκευές που ίσχυε ήδη. Ειδικότερα προβλέπεται επιβάρυνση 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής εικόνας και ήχου και ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω του 1 TByte. Επίσης, προβλέπεται επιβάρυνση 4% σε φωτοτυπικές συσκευές, σαρωτές, εκτυπωτές, χαρτί φωτοτυπίας καθώς και σε ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους μέχρι 1 TByte. Η επιβάρυνση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές παραμένει στο 2%. Ωστοσο, αποσύρθηκε ο φόρος για τα smartphones, καθότι εκκρεμούν δίκες «με εταιρείες κινητών τηλεφώνων».

Κρίνεται από το υπουργείο αναγκαία η μεταβολή του νομικού πλαισίου για ιδιωτική αναπαραγωγή, λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων και ο λογαριασμός πηγαίνει για ακόμα μια φορά στους Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι ήδη επιβαρύνονται με το υψηλότερο ΦΠΑ στην ΕΕ. Σύμφωνα όμως με ευρωπαϊκή έκθεση για τη ψηφιακή αγορά η εφαρμογή των δικαιωμάτων εισπράξεως δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας βασίζεται στην υπόθεση ότι οι καταναλωτές δημιουργούν ιδιωτικά αντίγραφα σε συσκευές.

«Χτυπούν» το καμπανάκι για σοβαρές επιπτώσεις


Απο την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ),θεωρεί ότι η επιβολή τέλους σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητές συσκευές, όπως προβλέπεται από τον νέο νόμο που ρυθμίζει θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, είναι ακόμα μια επιβάρυνση που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μέτρων υπερφορολόγησης που έχουν σαφώς αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα και πλήττουν ιδιαίτερα τους κλάδους που παράγουν πνευματικό περιεχόμενο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλιστα, χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και χωρίς να προβλέπεται η διαδικασία ανταπόδοσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΚΕΕ εκπροσωπεί 70 και πλέον επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% του συνολικού κύκλου εργασιών της εγχώριας αγοράς του κλάδου, παρέχουν εργασία σε περισσότερους από 4.000 εργαζομένους, μεταξύ των οποίων 1.000 επιστήμονες υψηλής ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Ο συνολικός κύκλος εργασιών του κλάδου ξεπερνάει τα 400 εκατ. ευρώ με σημαντική παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες.

Πηγή: protothema.gr