Σε αυτό το χωριό της Ολλανδίας κατοικούν μόνο άνθρωποι με άνοια

Στην Ολλανδία και συγκεκριμμένα στην πόλη Weesp βρίκσεται το Hogeweyk και μοιάζει με ένα μεγάλο περιφραγμένο χωριό.

Το σκεπτικό πίσω από την κατασκευή του θυμίζει αρκετά την γνωστή κινηματογραφική επιτυχία Truman Show....Μία έκταση διαμορφώνεται κατάλληλα ώστε να δημιουργηθεί μία αυτόνομη κοινότητα. Η μεγάλη διαφορά με τον κινηματογράφο είναι οι κάτοικοι της κοινότητας.
Στο Hogeweyk ζουν αποκλειστικά άνθρωποι που πάσχουν από άνοια και αλτσχάιμερ οι οποίοι πλαισιώνονται από γιατρούς, νοσοκόμους και ειδικούς που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να τους παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα.
Το υπέροχο Hogeweyk είναι ένα κανονικό χωριό, ένας χώρος που δε θυμίζει σε τίποτε άσυλο. Ένας χώρος ασφαλής, όμορφος, που επιτρέπει στους ασθενείς να ζουν μια φυσιολογική ζωή.
   
Υπάρχουν 23 σπίτια (στα οποία ζουν 152 ασθενείς), ένα μεγάλο σουπερμάρκετ, καφετέριες και κέντρα ψυχαγωγίας (μπαρ, θέατρο), καθώς επίσης και πλατείες, κήποι και ένα πάρκο, όπου οι κάτοικοι μπορούν να περπατούν με ασφάλεια.
Σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Molenaar & Bol & VanDillen και για πρώτη φορά λειτούργησε τον Δεκέμβριο του 2009.
Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της κατασκευής του το ανέλαβε η Ολλανδική κυβέρνηση (17.800.000 ευρώ) ενώ συνέβαλλαν στην χρηματοδότηση με 1.500.000 ευρώ και αρκετές τοπικές οργανώσεις.