Προκαταρκτική έρευνα για το «αντιεξουσιαστικό ΚΕΠ» στα Εξάρχεια

Προκαταρκτική έρευνα για την τοποθέτηση του αντιεξουσιαστικού «ΚΕΠ» στην πλατεία Εξαρχείων διέταξε η Εισαγγελία Αθηνών. 

Η παραγγελία διαβιβάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», στην Ασφάλεια Αττικής και στη συνέχεια η έρευνα ανατέθηκε στην Κρατική Ασφάλεια...
 Οι αστυνομικοί της υπηρεσίας θα διερευνήσουν εάν πράγματι συντελείται το αδίκημα της κατάληψης δημόσιου χώρου και το κατά πόσο υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις. Αρμόδιες πηγές σχολιάζουν ότι ουσιαστικά η Κρατική Ασφάλεια θα κληθεί να ερευνήσει το αυτονόητο, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την απομάκρυνση του «ΚΕΠ». Κατόπιν, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να προτείνουν την απομάκρυνση του κοντέινερ από την πλατεία, κάτι που θα γίνει μόνο αν υπάρξει εισαγγελική παραγγελία μετά την περαίωση της προκαταρκτικής έρευνας.

Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν χθες ότι θεωρούν την Κρατική Ασφάλεια αναρμόδια για να επιληφθεί του συγκεκριμένου θέματος, το οποίο εμπίπτει στη νομοθεσία περί πολεοδομικών παραβάσεων. Εκτιμούν, δηλαδή, ότι το θέμα θα μπορούσε να λυθεί μέσα από άλλες οδούς από υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και στη συνέχεια η ΕΛ.ΑΣ. να συνδράμει στο επιχειρησιακό σκέλος.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι το αντιεξουσιαστικό «ΚΕΠ» στήθηκε στα Εξάρχεια μάλλον αλλάζει παραδόξως τα δεδομένα. Ο Δήμος Αθηναίων είχε υποβάλλει μήνυση για την υπόθεση, ενώ αρμόδια στελέχη του Δήμου δηλώνουν ότι υπάρχουν κατάλληλες υπηρεσίες του Δήμου που διαθέτουν συνεργεία για την απομάκρυνση του κοντέινερ. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν, πάντως, ότι το Σώμα έχει εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο, προκειμένου αν διαταχθεί από τον Εισαγγελέα να είναι έτοιμο να επιχειρήσει στα Εξάρχεια για το ξήλωμα του «ΚΕΠ», χωρίς να υπάρξουν… παρατράγουδα. Το ζητούμενο, ωστόσο, από εκεί και μετά θα είναι η επιτήρηση της πλατείας, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν νέα τοποθέτηση κοντέινερ από τους αντιεξουσιαστές.

Υπενθυμίζεται ότι το κοντέινερ εγκαταστάθηκε από αντιεξουσιαστές στις 8 Απριλίου 2017 και… εγκαινιάστηκε μετά από 10 ημέρες από τη «Συνέλευση για την επανοικειοποίηση των Εξαρχείων». Τα μέλη της «Συνέλευσης», η οποία αποτελείται από διάφορες συλλογικότητες με παρουσία πολλών ετών στα Εξάρχεια, το χαρακτηρίζουν πολιτικό περίπτερο, που αποσκοπεί στο να «συμβάλει στην πολιτική αναβάθμιση του χώρου ως όχημα για την ριζοσπαστικοποίηση και συγκρότηση αγωνιστικής πολιτικής κουλτούρας».

Σε άλλο κείμενο-προαναγγελία της εγκατάστασης του κοντέινερ αναφέρονταν χαρακτηριστικά: «Τα αγαπημένα μας Εξάρχεια λειτουργούν ακόμα ως σημείο εφόρμησης ή διαφυγής για εκατοντάδες ανθρώπους που συντελούν στον αγώνα ενάντια στο κράτος και στην καπιταλιστική βαρβαρότητα συμμετέχοντας σε ομάδες άμεσης δράσης, επιτιθέμενοι σε τράπεζες, εφορίες, υπουργεία, κομματικά γραφεία, αστυνομικούς στόχους, κάμερες ασφαλείας, ελεγκτές, φασιστικά γραφεία».

Πηγή: thetoc.gr