Απειλές Πολωνού ΥΠΕΞ σε Βερολίνο: Ναυάγιο στη Σύνοδο της ΕΕ αν διεξαχθεί σήμερα η ψηφοφορία για την επανεκλογή Τουσκ

Η Βαρσοβία απειλεί να οδηγήσει σε αποτυχία τη Σύνοδο της ΕΕ, σε περίπτωση που διεξαχθεί σήμερα η ψηφοφορία για την επανεκλογή Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η κυβέρνηση της Πολωνίας, που αντιτίθεται έντονα στην επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου...
, απείλησε σήμερα να οδηγήσει σε αποτυχία τη Σύνοδο στις Βρυξέλλες, αν διεξαχθεί σήμερα ψηφοφορία για το θέμα αυτό.

«Θα κάνουμε τα πάντα, ώστε η ψηφοφορία να μην διεξαχθεί σήμερα», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βίτολτ Βαζικόφσκι στο τηλεοπτικό δίκτυο TNV24 και «θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας ότι θα απειληθεί όλη η Σύνοδος, αν αναγκαστούμε να ψηφίσουμε».

«Στείλαμε στους Γερμανούς ένα μήνυμα για να τους πούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να εκλέξουμε σήμερα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», πρόσθεσε ο Βαζικόφσκι, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «συνεχίζονται οι συναντήσεις που αφορούν τη στήριξη στους υποψήφιους».

Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης κάνουν σήμερα λόγο για δύο πιθανά σενάρια:

Σύμφωνα με το πρώτο, η Πολωνία ενδέχεται να ζητήσει την ομόφωνη εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κανονισμός προβλέπει την εκλογή με ενισχυμένη πλειοψηφία, όμως γενικά η ΕΕ προτιμά την αρχή της ομοφωνίας. Με αυτό τον τρόπο η Βαρσοβία θα εμποδίσει την επανεκλογή Τουσκ.

Βάσει του δεύτερου σεναρίου, αν η Πολωνία βρεθεί απομονωμένη στη διάρκεια της ψηφοφορίας, στη συνέχεια θα αρνηθεί να υπογράψει στα συμπεράσματα της συνόδου, κάτι που θα τα καταστήσει άκυρα.

Η Βαρσοβία έχει παρουσιάσει δικό της υποψήφιο για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον ευρωβουλευτή Γιάτσεκ Σάριους-Βόλσκι, όμως οι πιθανότητες να εκλεγεί είναι μικρές.