Κλαίει όλη η Ιταλία - Κατευόδιο σ’ εκείνους που χάθηκαν στα ερείπια

Παντού δακρυσμένα πρόσωπα. Συγγενείς των νεκρών από τον φονικό σεισμό που συγκλόνισε την Ιταλία τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης (24.08.2016) συγκεντρώθηκαν σε ένα γυμναστήριο στο Άσκολι Πιτσένο, στους πρόποδες των Απεννίνων για να αποχαιρετίσουν για πάντα τους αγαπημένους τους. Σε ένα κλειστό γυμναστήριο έγινε η κηδεία 35 θυμάτων, παρουσία όχι μόνο του προέδρου της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα, του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, εκατοντάδων κατοίκων και μελών των σωστικών συνεργείων. Την ημέρα εθνικού πένθους, η Ιταλία αποχαιρέτισε 35 θύματα του φονικού σεισμού....


Ανθρώπους που καταπλακώθηκαν από τα σπίτια τους εξαιτίας του σεισμού των 6,2 Ρίχτερ που βύθισε την Ιταλία στο πένθος. Ο προσωρινός απολογισμός έχει ανέβει στους 291 νεκρούς και περισσότερους από 400 τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των ιταλικών αρχών. Οι αγνοούμενοι είναι άγνωστοι πόσοι είναι. Και όσο περνούν οι ώρες, οι ελπίδες να εντοπιστούν ζωντανοί στα ερείπια, λιγοστεύουν.


Τα φέρετρα που ήταν καλυμμένα από λευκά λουλούδια είχαν τοποθετηθεί μπροστά από το ιερό. Γύρω τους οι συγγενείς, πολλές φορές κι οι ίδιοι τραυματίες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλο και άγγιζαν τα ξύλινα φέρετρα για να πουν αντίο στους δικούς τους.
«Δεν θα σας εγκαταλείψουμε» υποσχέθηκε ο Ιταλός πρόεδρος που χαιρέτισε έναν προς έναν τους συγγενείς των θυμάτων μετά την τελετή. Όπως ακριβώς έκανε ο Ματέο Ρέντσι και η σύζυγός του Ανιέζε.
Τραγικές φιγούρες, άλλες μαυροντυμένες, άλλες όχι. Δακρύζουν για τους αγαπημένους που χάθηκαν σε μια στιγμή. Παρόντες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ανιέζε, η οποία δεν σταμάτησε στιγμή να σκουπίζει τα δάκρυα από τα μάτια της. Ο Ιταλός πρωθυπουργός αγκάλιασε πολλούς από τους συγγενείς των νεκρών, σε μια προσπάθεια να τους παρηγορήσει. Πως είναι αυτό δυνατό όταν ξέρεις πως δεν θα ξαναδείς τον δικό σου άνθρωπο.
Μόνο που ο πρωθυπουργός της Ιταλίας δεν πέρασε εύκολα. Αποχωρώντας από το γυμναστήριο όπου έγινε η τελετή, κάποιοι τον αποδοκίμασαν. Η αποκάλυψη πως η κυβέρνηση «έκοψε» κονδύλια 45 εκατ. ευρώ από τα αντισεισμικά κονδύλια αλλά και το ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ήξεραν πως τα περισσότερα κτίρια στο Αματρίτσε ήταν ετοιμόρροπα δεν πέρασε απαρατήρητη από κανέναν. Όση θλίψη κι αν ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του Ιταλού πρωθυπουργού!