Η ρωσική αρκούδα ξαναγάπησε την Τουρκία - Τεμενάδες Ερντογάν σε Πούτιν για την στήριξη που του παρείχε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Ήταν μια συνάντηση που περίμεναν πολλοί. Και η συνάντηση αυτή έγινε σε πολύ καλό κλίμα φέρνοντας κοντά δυο χώρες που έχουν πυροδοτήσει εντάσεις τόσο μεταξύ τους όσο και με την Δύση τους τελευταίους μήνες. Η Ρωσία και η Τουρκία διάγουν νέο μήνα του μέλιτος μετά την συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν στην οποία ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα.

Το είπε σήμερα στην Αγία Πετρούπολη με τον Ερντογάν, που βγήκε για πρώτη φορά εκτός Τουρκίας....
μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησής του, να ευχαριστεί θερμά τον Πούτιν για το τηλεφώνημα συμπαράστασης λίγο μετά τα γεγονότα στην χώρα του.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πουτιν υπογράμμισε την κοινή βούληση της χώρας του και της Τουρκίας να "αποκαταστήσουν τον διάλογο και τις σχέσεις" μεταξύ τους υποδεχόμενος σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, έπειτα από εννέα μήνες διπλωματικής κρίσης, τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπογράμμισε από την πλευρά του πως οι τουρκο-ρωσικές σχέσεις εισέρχονται σε μια "πολύ διαφορετική περίοδο" και πως η αλληλεγγύη ανάμεσα στις δύο χώρες θα βοηθήσει στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων.

"Η επίσκεψή σας, η οποία πραγματοποιείται παρά την πολύ περίπλοκη εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, δείχνει πως όλοι μας θέλουμε θα αποκαταστήσουμε τον διάλογο και τις σχέσεις, προς το συμφέρον του ρωσικού λαού και του τουρκικού λαού", δήλωσε ο Πούτιν, έπειτα από μια χειραψία μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο Πούτιν, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που τηλεφώνησαν στον Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, επανέλαβε σήμερα πως η Ρωσία "τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας δράσης με μη συνταγματικό τρόπο". Ο ίδιος πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η Τουρκία "θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα και πως η τάξη και ο συνταγματικός νόμος θα αποκατασταθούν" στη χώρα αυτή.
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον ρώσο ομόλογό του για το τηλεφώνημα που του έκανε στις 15 Ιουλίου, λέγοντας ότι "έδωσε μεγάλη χαρά στον λαό μας".

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες εισέρχονται πλέον σε μια "θετική" φάση και πρόσθεσε πως η "αλληλεγγύη" ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα θα συμβάλει στη διευθέτηση των προβλημάτων στην περιφέρεια.