Ολυμπιακοί Αγώνες 2016: Αξιοπρεπέστατη τελετή έναρξης με υπέροχα μηνύματα!

Αφιερωμένη στο περιβάλλον ήταν η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Δεν είχε την επιβλητικότητα της γιορτής του Πεκίνου και την άρτια τεχνολογία της Αθήνας. Ομως, η τελετή των Βραζιλιάνων ήταν αξιοπρεπής, φιλότιμη και συχνά συγκινητική. Συγκρατήθηκε γύρω από το μήνυμα της διάσωσης του περιβάλλοντος και της αναδάσωσης και απέφυγε το μεγάλο κόστος...
Ετσι σχηματίστηκαν και οι πέντε Ολυμπιακοί Κύκλοι, μέσω των σπόρων που φύτευαν -συμβολικά- οι αθλητές σ' ένα μικρό σωλήνα, κατά την είσοδό τους στο “Μαρακανά”.
Ο Αμαζόνιος, η ιστορία τους, η κουλτούρα τους, η μουσική και η Ζιζέλ τους! Στην τελετής τους φύλαξαν... χώρο και χρόνο για τους Πορτογάλους που αποίκησαν εκεί, τους Αφρικανούς που έφθασαν ως σκλάβοι και επίσης έδειξαν τα δεσμά τους με τη Μέση Ανατολή.
Ο σκηνοθέτης της τελετής έναρξης Φερνάντο Μεϊρέλες, δεν στάθηκε μόνο στο περιβαλλοντικό μήνυμα. Η Βραζιλία είναι χορός, είναι σάμπα, είναι μουσική και ωραίες γυναίκες.
Εντυπωσιακή ήταν η είσοδος του παγκοσμίου φήμης μοντέλου, Ζιζέλ, υπό τους ήχους του τραγουδιού "The Girl from Ipanema», ενώ η μουσική αλλά και ο χορός είχαν αμέσως μετά την τιμητική τους.
Την παράσταση έκλεψε η 79χρονη Έλζα Σοάρες, μια από τις σπουδαιότερες τραγουδίστριες σάμπα στην Βραζιλία και παντρεμένη επί πολλά χρόνια με τον Γκαρίντσα, μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 1958 και το 1962.
Μετά τη γιορτή άρχισε η παρέλαση των ομάδων.
Η Ελλάδα μπήκε στο Μαρακανά, ως είθισται πρώτη. Η Σοφία Μπεκατώρου προηγήθηκε χαμογελαστή με την ελληνική σημαία στα χέρια και από πίσω της ακολούθησαν οι αθλητές και τα υπόλοιπα μέλη της Ολυμπιακής αποστολής.


Τελικά θα αγωνιστούν 271 Ρώσοι. Ζεστό χειροκρότημα ακούστηκε και στην είσοδο της Παλαιστίνης.
Αλλά περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα αποθεώθηκε αυτή των προσφύγων και φυσικά η Βραζιλία.
Η πιο ωραία στιγμή ήταν όταν ο μαραθωνοδρόμος Βαντερλέι ντε Λίμα άναψε το βωμό. Ο μαραθωνοδρόμος, τον οποίο έσπρωξαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και εντέλει δεν τερμάτισε πρώτος, αλλά τρίτος γέμισε με τη δάδα με Φως τον βωμό του Μαρακανά. Ο άτυχος τιμήθηκε, ο ηττημένος που σηκώθηκε και συνέχισε να τρέχει μετά το περιστατικό της επίθεσης. Ναι, αυτοί είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ο... τραυματίας Πελέ των χορηγών δέχθηκε γκολ μέσα στο “Μαρακανά” από έναν μαραθωνοδρόμο.
Ο βωμός σχημάτισε τον ζωοδότη ήλιο. Τη φυσική πηγή ενέργειας που πρέπει να τιμήσει ο πλανήτης και να αποφύγει το πετρέλαιο.