Brexit - Σύνοδος: Αναβάλλεται ως τον Σεπτέμβρη η ενεργοποίηση της αποχώρησης

Το Brexit, η ενεργοποίηση του Άρθρου 50, οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν μέχρι την επίτευξή του αλλά και το ποιός θα το χειριστεί τις διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμών και κρατών-μελών, ήταν τα θέματα της Συνόδου Κορυφής, στην οποία για τελευταία φορά παρέστη ως πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιέσαν σχεδόν στο σύνολό τους, τον Βρετανό πρωθυπουργό να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 και οι διαπραγματεύσεις της αποχώρησης να ξεκινήσουν άμεσα, ο Κάμερον όμως φαίνεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει...
και να μεταθέσει την συγκεκριμένη διαδικασία για τον Σεπτέμβρη αφήνοντας την ευθύνη της απόφασης στον διάδοχό του, που θα πάρει μέρος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ένταση εν τω μεταξύ φαίνεται πως προκλήθηκε μεταξύ των θεσμών και των κρατών-μελών, σχετικά με το ποιος θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για την διαδικασία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας. Το Άρθρο 50 δεν περιλαμβάνει τη σχετική πρόβλεψη και οι θεσμοί μοιάζουν να βρίσκονται στα “μαχαίρια”. Η Άνγκελα Μέρκελ πάντως σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε μετά το τέλος της Συνόδου, έδωσε το... χρίσμα σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωκοινοβούλιο και Κομισιόν.

Το περιοδικό Politico μάλιστα έκανε λόγο για έγγραφο του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προς την Κομισιόν που υπαγόρευε (ή και απαγόρευε) σε διευθυντές, προσωπάρχες και άλλους υπαλλήλους της Κομισιόν, να απαντούν σε ερωτήσεις για το Brexit, να μιλούν σε Βρετανούς ή και να επισκέπτονται ακόμα τη Μεγάλη Βρετανία.

Στο έγγραφο που επικαλείται το Politico, γίνεται λόγος ακόμα και για απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς οι δύο θεσμοί μάχονται σχετικά με το ποιος θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση της Βρετανίας.

Ποιό είναι το μέλημα των Βρετανών; Όπως αποκάλυψε και ο Βρετανός υπουργός Βιομηχανίας, πρώτο μέλημα είναι να παραμείνει η Βρετανία συνδεδεμένη με την ενιαία αγορά. Αίτημα που απέκρουσαν οι πρωθυπουργοί Ιταλίας και Βελγίου, τονίζοντας πως “Δεν μπορείς να κρατάς τα καλά μιας Ένωσης, απεμπολώντας τα άσχημα”.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία τον ευχαρίστησε για τη στάση του στο δημοψήφισμα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να του εύχεται “καλό κουράγιο” για τη συνέχεια.

Η ακριβής ημερομηνία της άτυπης Συνόδου στην Μπρατισλάβα δεν έχει οριστεί ακόμα, αλλά πιθανολογείται ότι θα πραγματοποιηθεί στις 16 ή 27 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή. Στη Σύνοδο αυτή είναι πιθανό ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός να παρουσιάσει τις προθέσεις του σχετικά με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, αλλά και σχετικά με τη διαδικασία που προτίθεται να ακολουθήσει μετά. Αν δηλαδή, μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50, προτίθεται να ακολουθήσει κατά γράμμα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να μπει σε διαδικασία σύννομου διαζυγίου ή αν θα οδηγήσει τη Μ. Βρετανία σε εκλογές.

Ωστόσο, ευρωπαϊκή πηγή σημείωνε ότι το άρθρο 50 δεν μπορεί να ανακληθεί μονομερώς κι ότι ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να το ζητήσει η Μ. Βρετανία και να συμφωνήσουν οι «27» με ειδική πλειοψηφία.