Το ντοκουμέντο που διαψεύδει την κυβέρνηση για τα εργασιακά

Δεν θα πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 103 ν. 4172/2013, πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής, ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.
Στροφή 180 μοιρών κάνει το υπουργείο Εργασίας....
στο θέμα του κατώτατου μισθού καθώς παραδέχεται μετά τη χθεσινή αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου ότι ο κατώτατος μισθός τελεί υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές, επιχειρώντας ωστόσο να θολώσει τα νερά για την κατάργηση τριετιών και επιδομάτων που περιλαμβάνει η εφαρμογή του άρθρου 103 του ν. 4172/2013 από το 2017 και η οποία αναφέρεται καθαρά στη σελίδα 25 του συμπληρωματικού Μνημονίου που πήρε στα χέρια της η κυβέρνηση την Παρασκευή.
«Η επίμαχη ρύθμιση δεν περιλαμβάνεται στο συμπληρωματικό Μνημόνιο», ισχυρίζεται όμως το υπουργείο, αλλά το ντοκουμέντο του ίδιου του κειμένου που παραθέτει ο «Ε.Τ.» είναι αδιάψευστος μάρτυρας που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των ιθυνόντων του υπουργείου.
Το άρθρο 103 κρύβει την κατάργηση τριετιών και επιδομάτων και η εφαρμογή του οδηγεί σε μειώσεις αποδοχών ως και 30%, ήτοι από τα 761 ευρώ με 3 τριετίες σήμερα, στα 586 ευρώ χωρίς καμία τριετία από το 2017. Και αυτό γιατί ο όρος κατώτατος μισθός παραπέμπει σε ένα και μοναδικό ποσό, που δεν συνδέεται νομοθετικά με καμία άλλη οικονομική συμπληρωματική παροχή. Ο χαρακτηρισμός του κατώτατου μισθού ως «μοναδικό» μέγεθος μπήκε στο νόμο 4254/14 (σελ. 1.430 υποπαράγραφος ια’, παράγραφος 6) ως προσθήκη στο άρθρο 103 του ν. 4172/13, με την εξής διατύπωση: «Προστίθεται φράση στο τέλος του εδαφίου α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 103 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) ως εξής: και ως τέτοιος νοείται μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς».
Αυτό το άρθρο λοιπόν (103), με την προσθήκη για τον κατώτατο μισθό που δεν θα έχει τίποτε από επιδόματα, είναι που ζητούν οι δανειστές να εφαρμοστεί από 1ης/1/2017 και διαπραγματεύεται το υπουργείο Εργασίας.
Μέλος της Επιτροπής των ξένων εμπειρογνωμόνων που καταρτίζουν το πόρισμα των αλλαγών στα εργασιακά αποκάλυψε -ανεπίσημα- μάλιστα χθες σε συνδικαλιστές ότι η κατάργηση των τριετιών δεν αποκλείεται να περιλαμβάνεται στο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις τον ερχόμενο Οκτώβριο!
Η διαμόρφωση του μισθού από το 2017 θα είναι σε συμφωνία με τους δανειστές. Κοινώς τα 586 ευρώ δεν είναι βέβαιο ότι θα μείνουν ίδια και το 2017 και δεν θα μειωθούν, γατί το Μνημόνιο θέτει σε ευθεία συνάρτηση το ύψος του κατώτατου μισθού με τη μείωση της ανεργίας.