Καλοκαιριάτικα... Γνωρίζατε ότι:



γράφει ο Κων/νος Σπ. Δρακάτος

Γνωρίζατε ότι υπάρχει “Δημοκρατικός Ανθρωπισμός” και “ανθρώπινα παιδιά”; Δεν κάνω πλάκα, αλήθεια το γνωρίζατε;
Λοιπόν, για να μην σας κουράζω, καλοκαιριάτικα, ΝΑΙ, υπάρχουν και είναι γραμμένα και τυπωμένα, ως ξεχωριστές έννοιες, σε επίσημο δημόσιο έγγραφο 131 σελίδων, του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΠΟΡΙΣΜΑ. Υποτίθεται ότι επάνω σε αυτή την μελέτη/πόρισμα, θα οικοδομηθεί η νέα Παιδεία, στον τόπο μας.
Υπ' όψιν, ότι για το έργο αυτό εργάσθηκαν, λέει, 100 περίπου άτομα, ειδικοί επιστήμονες υποθέτω, υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Αντώνη Λιάκου, στο πλούσιο βιογραφικό του οποίου, δεν αναφέρεται συγκεκριμένα αν είναι “αγωνιστής της αριστεράς”, από σεμνότητα προφανώς, το συμπεραίνω όμως μετά βεβαιότητας, πρώτον διότι είχε φυλακιστεί,λέει, από την Χούντα και δεύτερο και σπουδαιότερο, γιατί είναι φίλος του υπουργού Παιδείας σ. Φίλη. Και για να καταλάβετε πόσο καλοί φίλοι πρέπει να......
είναι, που σε πρόσφατο, σχετικά (17-05-15) άρθρο του, με τίτλο “Εκπαίδευση: Χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες” ο κ. Λιανός μεταξύ πολλών άλλων δοξαστικών, γράφει γιαυτόν:
Ο νέος Υπουργός Παιδείας δεν είναι επαγγελματίας της πολιτικής (λες και έχει κάνει και τιποτ' άλλο στην ζωή του, λέω εγώ που διάβασα το βιογραφικό του), από υπουργείο σε υπουργείο. Είναι ένας φιλόσοφος, με βάθος σκέψης, με άποψη στην Παιδεία, συμφωνείς δεν συμφωνείς”.
Θα παραθέσω ολόκληρη την παράγραφο για να καταλάβουμε, τι μυαλά συνεπικουρούν το έργο του “φιλόσοφου” υπουργού Παιδείας, ώστε να περιμένουμε και τα ανάλογα αποτελέσματα. Συνεχίζει λοιπόν, ο κ. Καθηγητής, τους ύμνους προς τον σ. Φίλη: Το πρώτο δείγμα γραφής ήταν προς την κατεύθυνση του φρεναρίσματος της καταστροφής και ανασυγκρότησης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Και η εκλογή διευθυντών σχολείων από το σύλλογο των διδασκόντων, και η προσπάθεια επανεγκατάστασης της εμπιστοσύνης και της δημοκρατίας στην ανώτατη εκπαίδευση είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Αλλά προσοχή! Το καλό δεν είναι αμιγές κακού. Η ανασυγκρότηση της δημοκρατίας πρέπει να είναι συνεχώς σε εγρήγορση, όχι μόνο απέναντι στις κατσαρόλες των βορείων προαστίων που υπερασπίζονται την φασολάδα γιατί ενδιαφέρονται για το φιλέτο, αλλά και απέναντι στην κατάληψή της από τα εσωτερικά συντεχνιακά συμφέροντα και τις κομματικές λογικές, που ως εδώ, δεν αποφεύχθηκαν. Προ παντός χρειάζεται τολμηρή ανασυγκρότηση του υπάρχοντος, όχι επιστροφή στην προ καταστροφής περίοδο”.
Με λίγα λόγια: αριστερής ασυναρτησίας το ανάγνωσμα. Και λίγο έτσι και λίγο αλλιώς, και όποιος θέλει (γιατί μόνο όποιος θέλει καταλαβαίνει τέτοιες ασυναρτησίες) να καταλάβει, κατάλαβε.
Επανέρχομαι όμως στους όρους “Δημοκρατικός Ανθρωπισμός” και “ανθρώπινα παιδιά”. Και οι δύο αναφέρονται και αναλύονται, στο κεφάλαιο IV. Παιδαγωγικός Κώδικας Δημοκρατικού Ανθρωπισμού, στις σελίδες 107 και 108 του παραπάνω Πορίσματος. Κατ' αρχήν, αν διαβάσετε αυτή την “μελέτη” θα καταλάβετε ότι κάτι παθολογικό υπάρχει στο μυαλό αυτών των ανθρώπων. Κάτι σαν συννεφόκαμα, μοιάζει, αν δεν είναι κάτι χειρότερο!
Δεν εξηγείται διαφορετικά, πως κοινή “ανθρώπινη” λογική, μπορεί να επεξεργάζεται και να αναπτύσσει, λογικά, έννοιες, όπως “Δημοκρατικός Ανθρωπισμός” και “ανθρώπινα παιδιά”! Μπορεί, δηλαδή, να σκεφτεί κανείς “Ανθρωπισμό” διαφόρων πολιτικών αποκλίσεων, π.χ. Φασιστικό Ανθρωπισμό, ή Δικτατορικό Ανθρωπισμό; Και παιδιά μη ανθρώπινα; Έλεος βρε σύντροφοι. Σεβαστείτε, τουλάχιστον, τις δύσκολες μέρες που περνάμε. Γιατί θέλετε να τις κάνετε δυσκολότερες;
Υπάρχουν και άλλα, που θα τα έλεγα φαιδρά, αν δεν αφορούσαν “ανθρώπινα παιδιά” και γι' αυτό θα επανέλθω. Γιατί πρέπει επιτέλους να μάθουμε, σαν άνθρωποι και σαν Λαός να ξεχωρίζουμε “το βρακί από το σώβρακο”, που έλεγε κάποιος θείος μου.
Και γιατί με μυαλά ιδεόπληκτων αριστερών, Παιδεία, αλλά ούτε και καμία άλλη ανάπτυξη, δεν γίνεται. Ακούσατε για τα καμώματα του σ. Δρίτσα στο Πειραιά (Σύστημα Πολάκη).