Τούρκος ανώτατος νομικός αηδιασμένος με τη δικαιοσύνη στην Τουρκία

Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Βαλκανιολόγος

Ένας πρώην επικεφαλής του Τουρκικού δικαστηρίου εφέσεων, κατήγγειλε τις σημαντικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της Τουρκίας, εναντίον αυτών που έχουν συλληφθεί, λέγοντας ότι αισθάνεται αηδιασμένος από την έννοια της δικαιοσύνης στην Τουρκία.... 

Κάλλιο αργά παρά ποτέ όπως λέει ο σοφός λαός μας.

Αναφερόμενος στην σκληρή μεταχείριση που είχαν πολλά άτομα, ανάμεσα τους και ένας πρύτανης πανεπιστημίου τελώντας υπό σύλληψη, έγραψε σ ένα άρθρο του την Παρασκευή, ότι για πρώτη φορά αισθάνθηκε αηδιασμένος με την έννοια της δικαιοσύνης και με τον τρόπο που το δικαστικό σύστημα δουλεύει στην χώρα του.

Ο Sami Selcuk που διδάσκει ποινικό δίκαιο τώρα στο πανεπιστήμιο Bilkent πρόσθεσε στο άρθρο του, ότι τρομοκρατήθηκε για ένα πράγμα... για το ότι ντράπηκε που είναι άνθρωπος.

Πολλοί από τους περισσότερους από τους 30 ανθρώπους που κρατήθηκαν στο τέλος του περασμένου μήνα, όντας υπό σύλληψη, έπρεπε να περάσουν νύχτες χωρίς κουβέρτες, σε κελιά χωρίς θέρμανση.
Στον Sedat Laciner πρώην πρύτανη του πανεπιστημίου 18 Μάρτη του Τσανάκαλε ο οποίος ήταν ένας από τους κρατούμενους, δόθηκε κουβέρτα, αλλά έπρεπε να περάσει νύχτες χωρίς θέρμανση όταν έκανε παγωνιά έξω. Ο Laciner που απελευθερώθηκε υπό δικαστική εποπτεία, έχοντας περάσει τέσσερις μέρες υπό κράτηση, είπε ότι δεν του επιτρεπόταν ούτε να έχει βιβλία να διαβάσει.

Το άρθρο προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Από την μια βλέπεις ποιους θεωρεί τρομοκράτες η Τουρκική κυβέρνηση, από την άλλη βλέπεις έγκριτους νομικούς να συγκλονίζονται για το ότι ένας άνθρωπος πέρασε 4 μέρες χωρίς θέρμανση και όχι για το ότι Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας γκρεμίζουν επίτηδες τις υποδομές σε Κουρδικές περιοχές, αφήνοντας χωρίς θέρμανση και ρεύμα πολλές χιλιάδες ανθρώπους.

Ως τρομοκράτες θεωρούν ακόμα και άτομα που αποτελούν κοινωνικούς πυλώνες όταν αυτά εκφράσουν αντίθεση, ακόμα και σε μη κύρια θέματα. Όπως αναφέρεται, στο γκρουπ των συλληφθέντων μαζί με τον πρύτανη ήταν γιατροί, συνταξιούχοι δάσκαλοι, επιχειρηματίες, διοικητικά στελέχη τοπικών συλλόγων. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ίδρυση ένοπλης οργάνωσης, απάτη, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και παραβίαση του νόμου των συλλόγων.
Ο Πρύτανης υποστήριξε σε ένα γράμμα του, ότι συνελήφθη επειδή ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση και στον πρόεδρο Ερντογάν. Φυσικά έχει δίκιο, χωρίς να χρειάζεται να έχεις διαβάσει τα στοιχεία για να το διαπιστώσεις.

Ο πρώην επικεφαλής και νυν επίτιμος επικεφαλής του ανωτάτου δικαστηρίου των εφέσεων, τα έβαλε με την κυβέρνηση που αρνήθηκε στον πρύτανη Laciner τα βιβλία του, λέγοντας... γιατί φοβάστε τόσο τα βιβλία;

Μπράβο του! Μακάρι προσεχώς να ρωτήσει και να καταγγείλει την δολοφονία παιδιών Κούρδων, σαν την 17χρονη Rozerin Cukur που δολοφονήθηκε χθες από τις δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας.