Τι θέλει το Ισλαμικό Κράτος;

Το Ισλαμικό Κράτος θέλει από τη Δύση να αντιδράσει υπερβολικά στις επιθέσεις στο Παρίσι με έναν τρόπο που θα πείσει όλο και περισσότερους σουνίτες πως αυτό είναι ο μοναδικός υπερασπιστής τους έναντι των απίστων. Αυτό ακριβώς είναι που έγινε ύστερα από την 11η Σεπτεμβρίου, όταν μια επίθεση στο Αφγανιστάν μεταμορφώθηκε σε εισβολή στο Ιράκ, συμβάλλοντας στη δημιουργία του σημερινού εφιάλτη στη Μέση Ανατολή....

Πιο συγκεκριμένα, το Ισλαμικό Κράτος θα θελήσει οτιδήποτε μπορεί να ενταχθεί στην αφήγηση του θύματος. Για παράδειγμα:

· Βόμβες που σκοτώνουν πολίτες, ιδιαίτερα γυναίκες και παιδιά.

· Τη Δύση να συνεργάζεται με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, κάτι που θα φανεί σαν να παίρνει το μέρος των σιιτών σε έναν πόλεμο κατά των σουνιτών.

· Ρητορική κατά του Ισλάμ από τους πολιτικούς της Δύσης.

· Καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των μουσουλμάνων στην Ευρώπη.

Υπάρχουν ήδη σημάδια πως η Δύση μπαίνει στον πειρασμό να κάνει όλα τα παραπάνω. Εάν το κάνει, το Ισλαμικό Κράτος θα το εκμεταλλευτεί αδίστακτα στην προπαγάνδα του – πιθανώς συγκεντρώνοντας περισσότερους στρατολογημένους και κερδίζοντας τη συμπάθεια μεταξύ των σουνιτών. Η Δύση δε θα πρέπει να πέσει σε αυτήν την παγίδα.

Η Δύση, φυσικά, όσο δεν πρέπει να αντιδράσει υπερβολικά δεν πρέπει να αντιδράσει και ανεπαρκώς. Χρειάζεται να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Θα πρέπει να εντείνει την ασφάλειά της. Όμως θα πρέπει να το κάνει αυτό σοφά, ενώ θα τηρεί παράλληλα τις αξίες της ανεκτικότητας, το γράμμα του νόμου και τη μη διάκριση.

sofokleous10.gr