Πόσο μπορεί να αντέξει μια κυβέρνηση με 153 βουλευτές;

ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μετά την απώλεια δύο εδρών για τον κυβερνητικό συνασπισμό στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 10 + 2 δισ. ευρώ πριν μερικές εβδομάδες, η κοινοβουλευτική του πλειοψηφία περιορίστηκε στις 153 έδρες...


Το Μαξίμου έσπευσε να δηλώσει ότι η πλειοψηφία αυτή είναι συμπαγής και δύσκολα θα καταγραφούν νέες απώλειες σε επόμενες ψηφοφορίες ενώ ο Πρωθυπουργός... σε πρόσφατη συνέντευξη του υποστήριξε ότι αισθάνεται ασφαλής και απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σημειώνονται ότι  «η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση τετραετίας».

Αν η ιστορία είναι καλός σύμβουλος, ωστόσο, ο χαμηλός αριθμών εδρών της κυβέρνησης θα αποτελέσει εμπόδιο στην προσπάθεια της να εξαντλήσει την τετραετία. Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από την ανάλυση των στοιχείων από τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1974 και μετά, απ’ όπου προκύπτει μία σαφής συσχέτιση της διάρκειας θητείας μίας ελληνικής κυβέρνησης με τον αριθμό των εδρών της.

Ως γενικός αλλά όχι απαράβατος κανόνας, όσο περισσότερες έδρες έχει μία κυβέρνηση τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αντέξει στο χρόνο. Ο καθοριστικός αριθμός εδρών, όμως, ώστε να έχει ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες για μακροβιότητα φαίνεται να είναι οι 16, με τις 155 έδρες, αντίθετα, να προοιωνίζουν θητεία τριών ετών και κάτω.


  
Αριθμός 162 εδρών και πάνω υποδεικνύει θητεία τριών ετών με πιθανότητα 100% και εξάντληση της τετραετίας με πιθανότητα 66%. Κάτω από τις 162 έδρες η πιθανότητα εξάντλησης της τετραετίας μειώνεται στο 33%, όση και η πιθανότητα για θητεία δύο ετών, ενώ το υπόλοιπο 33,3% μοιράζεται στη διάρκεια δυόμιση και τριών ετών.

Ενδιαφέρον είναι πως από το 1974 δεν έχει υπάρξει κυβέρνηση με 153 έδρες που να έχει εξαντλήσει την τετραετία, ενώ η μόνη άλλη κυβέρνηση με αντίστοιχο αριθμό βουλευτών ήταν αυτή υπό τον Κ. Μητσοτάκη, το 1990, της οποίας η θητεία διήρκεσε δυόμιση χρόνια.

Υπάρχουν, βέβαια, πολλές άλλες παράμετροι από τις οποίες μπορεί να εξαρτηθεί η διάρκεια ζωής μίας κυβέρνησης και εν προκειμένω υπέρ της σημερινής κυβέρνησης προσμετρά το γεγονός της απουσίας, τουλάχιστον προς το παρόν, μιας ισχυρής αντιπολίτευσης ενώ αρνητικά μετρούν η επιδείνωση της οικονομίας και το ότι έχουν προ πολλού εξαντληθεί η υπομονή και οι αντοχές του πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο χαμηλός αριθμός εδρών φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά και όχι θετικά τη μακροβιότητα μίας κυβέρνησης.