Ο Βλάντιμιρ Πούτιν κυρίαρχος του παιχνιδιού

0
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με την κίνηση ματ στη Συρία, φαίνεται να κερδίζει την ελληνική αλλά ακόμα και την αμερικανική κοινή γνώμη. Σε δημοσκόπηση που έκανε το Fox News εμφανίζεται κυρίαρχος του «παιχνιδιού» στη Μέση Ανατολή, σε αντίθεση με τον Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος φέρεται να μην έχει συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών...


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το αμερικανικό δίκτυο μεταξύ 10-12 Οκτωβρίου σε περισσότερους από 1.000 Αμερικανούς πολίτες (με τη διαδικασία της συνέντευξης), ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ πιστεύει πως ο πρόεδρος τους Μπάρακ Ομπάμα απέτυχε τελείως στο συριακό ζήτημα σε σύγκριση με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι περισσότεροι πολίτες των ΗΠΑ εξέφρασαν τον έντονο σκεπτικισμό τους για τις δηλώσεις του Μ. Ομπάμα σχετικά με τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Συρία. Οι αντιδράσεις του Αμερικανού προέδρου κρίθηκαν μάλιστα από τους ίδιους «ως αδύναμες», ενώ ο ίδιος αποδοκιμάζεται για την έλλειψη σαφούς σχεδίου αναφορικά με την κατάσταση στην Μέση Ανατολή. Το 53% των Αμερικανών ισχυρίστηκαν ότι ο Β. Πούτιν είναι αυτός ο οποίος έχει αποκτήσει σαφώς το «πάνω χέρι» στη Συρία, ενώ μόνο το 22% δήλωσε ότι ο Μ. Ομπάμα κατέχει τον έλεγχο της κατάστασης στην περιοχή.

Στην εκτίμηση της προσωπικότητας του Μπάρακ Ομπάμα απέναντι στην ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του ISIS στη Συρία, η πλειονότητα των Αμερικανών τον έκρινε ως «αδύναμο και απελπισμένο», ενώ τον υποστήριξε μόνο το 29% των ερωτηθέντων, με το 46% να θεωρεί τον Ρώσο Πρόεδρο ως «ισχυρό και έξυπνο».

Η δημοσκόπηση τονίζει επίσης ότι το 70% των Αμερικανών αμφιβάλλουν εάν οι ΗΠΑ έχουν κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς πρέπει να δράσουν στην κρίση στην Συρία. «Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν την αυτοαποκαλούμενη τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος από το Δεκέμβριο του 2014, χωρίς όμως να υπάρχει καμία επιτυχία στην καταστροφή των επιδιωκόμενων στόχων», ανέφεραν.

Σύμφωνα με ανάλυση του Defencenet, εκτιμάται πώς ο Ρώσος πρόεδρος κέρδισε πάρα πολλούς πόντους στην αμερικανική κοινή γνώμη μετά την ομιλία του στον ΟΗΕ, όπου ουσιαστικά αποκάλυψε το ρόλο της πολιτικής της Ουάσιγκτον απέναντι στους τζιχαντιστές. Ο Πούτιν είχε δηλώσει ευθέως και ευθαρσώς πώς οι ΗΠΑ είναι αυτοί που χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν τους τζιχαντιστές, οι οποίοι σφάζουν και σκοτώνουν ανηλεώς στη Συρία, στο Ιράκ και σπέρνουν τον τρόμο και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Ο Μπάρακ Ομπάμα δεν μπόρεσε να αντιταχθεί με επιχειρήματα στην ομιλία του Β. Πούτιν, την ώρα που τα αποτελέσματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία και στο Ιράκ μιλούν από μόνα τους. Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν εδώ και μήνες (υποτίθεται), με τους συμμάχους τους τους τζιχαντιστές, και αυτοί αντί να εξουδετερώνονται ενισχύονται. Από τη στιγμή ωστόσο που έχουν μπει στο παιχνίδι οι Ρώσοι και έχουν εξαπολύσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ο ISIS μετρά συνεχώς απώλειες και ο συριακός στρατός ανακαταλαμβάνει τη μία πόλη μετά την άλλη.

Μέσα από αυτές τις επιχειρήσεις λοιπόν στη Συρία, αλλά και από την πολιτική της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο, αναδεικνύονται τα ηγετικά χαρακτηριστικά του Β. Πούτιν, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς προέδρους των τελευταίων χρόνων που ενέπλεξαν τις ΗΠΑ σε πολλά μέτωπα, στα οποία ηττήθηκε η στρατηγική τους και αποδυναμώθηκε η εξωτερική τους πολιτική και επιρροή.

Διαφωτιστική για τον τρόπο του σκέπτεσθαι και ενεργείν του Ρώσου ηγέτη, είναι συνέντευξή του στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ που κυκλοφορούν, όπου ο Βλάντιμιρ Πούτιν εξηγεί τους λόγους της ρωσικής εμπλοκής στη Συρία.

elkeda.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)