Ποια θα είναι η μικρή αφορμή για τις φωνές πολέμου από τη Βουλγαρία;

Του SON OFEON

Η Βουλγαρία απέρριψε το αίτημα να επιτραπεί σε ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη, που φέρονται να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, να πετάξουν πάνω από το εδάφος της, ανέφερε το TASS την Τρίτη.


"Εμείς αρνηθήκαμε να χορηγήσουμε άδεια στα ρωσικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη να διασχίσουν το  βουλγαρικό έδαφος, επειδή με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες είχαμε βάσιμες αμφιβολίες ότι τα φορτία τους δεν ήταν αυτά, που είχαν δηλωθεί.

Το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών πήρε την απόφαση αυτή από μόνo του" ανέφερε το TASS ότι δήλωσε η εκπρόσωπος του Βουλγαρικού Υπουργείου Εξωτερικών Μπετίνα Zhoteva.

Η αντίστοιχη κοινοποίηση εστάλη ως απάντηση στο αίτημα της Ρωσίας κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο, πρόσθεσε.

Επίσης την Τρίτη, το Reuters ανέφερε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μία αεροπορική διαδρομή  στα ανατολικά της Ελλάδας για τη μεταφορά βοήθειας στη Συρία.

Σύμφωνα με έναν Έλληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο, αυτό σημαίνει ότι η χρήση του ελληνικού εναέριου χώρου για τέτοιες πτήσεις δεν είναι πλέον ένα ζήτημα, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το Reuters ανέφερε ότι ένας Έλληνας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε  τη Δευτέρα  ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ζητήσει  από την Ελλάδα το Σάββατο να κλείσει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά  μεταγωγικά αεροσκάφη,  που πετούσαν προς τη Συρία.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Μόσχα δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά με υποτιθέμενη αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία.

Ο Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μια ενδεχόμενη συμμετοχή της Ρωσίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης του ισλαμικού κράτους (IS) στη Συρία.

ΠΗΓΗ http://www.novinite.com/articles/170730/Bulgaria+Denies+Overflight+Request+to+Russian+Cargo+Aircraft+Bound+for+Syria

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Mεγάλη σημασία για τις διεθνείς σχέσεις έχουν οι συναφθείσες συνθήκες και συμφωνίες.
Μία απ' αυτές τις συνθήκες συνάφθηκε στη Λωζάννη την 24 Ιουλίου του 2023 (Συνθήκη της Λωζάννης)

ΠΗΓΗ http://imbrosunion.com/174-2/

Κατά "διαβολική" σύμπτωση, αυτή η συνθήκη ορίζει τα σύνορα τόσο της Συρίας, όσο και του Ιράκ (άρθρο 3).

Στη συνθήκη συμβάλλονται η Βρεττανική Αυτοκρατορία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία (!), η Ελλάς, η Ρουμανία, το Σερβό-Κροατικό-Σλοβενικό κράτος και η Τουρκία.

Είναι εμφανές ότι δεν την έχουν υπογράψει η Βουλγαρία, οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η Ρωσία.
Η Ρωσία ουσιαστικά δεν χρειάζεται τη Βουλγαρία για να στείλει αεροπορική δύναμη της στη Μεσόγειο.

Αυτό αφορά τόσο τα  πολιτικά, όσο και μεταγωγικά αεροσκάφη της.

Απ' αυτή την άποψη, οι σημερινοί "λεονταρισμοί" της Βουλγαρίας προς τη Ρωσία είναι τουλάχιστον αστείοι.

Η Βουλγαρία διαθέτει μία ασήμαντη πολεμική αεροπορία και είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία, με βάση παράρτημα της ίδιας συνθήκης, μπορεί να διασχίζει αεροπορικά και θαλάσσια τα στενά του Ευξείνου Πόντου με μόνη προυπόθεση ότι η Τουρκία δεν βρίσκεται σε πόλεμο και ότι τα σκάφη της δεν μεταφέρουν πολεμικό υλικό για εμπόλεμο εχθρό της.

Στη περίπτωση αυτή έχει τη δυνατότητα να διενεργήσει νηοψίες ή να αναγκάσει τα ύποπτα αεροπλάνα να προσγειωθούν για έλεγχο στο έδαφος της.

Η Βουλγαρία δεν έχει τέτοια δυνατότητα.
Η Τουρκία δεν βρίσκεται σήμερα σε εμπόλεμη κατάσταση ούτε με τη Συρία, ούτε με τη Ρωσία.
Είναι μάλλον αμφίβολο ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει στο κοντινό μέλλον με πρωτοβουλία της Συρίας.

Αν η Τουρκία όμως εισβάλει στη Συρία, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.

Η Τουρκία πρόσφατα παραβίασε με στρατιωτικές μονάδες της τα σύνορα του Ιράκ, καταδιώκοντας αντάρτες του PKK.

Για την ώρα κανένας δεν την επανέφερε στη τάξη, καθώς οι ΗΠΑ θα ήθελαν μία θολή και εύθραυστη κατάσταση στα σύνορα των χωρών της περιοχής.

Η Ρωσία εμφανίζεται τον τελευταίιο καιρό να επιθυμεί παρέμβαση στήριξης του καθεστώτος Ασάντ με μεταφορά μονάδων αλεξιπτωτιστών της και με τη δημιουργία αεροπορικών βάσεων στη Συρία.

Οι θεατρινισμοί της Βουλγαρίας δεν μπορούν να ματαιώσουν αυτό το σχέδιο.

Η πρόσβαση προς τη Συρία μπορεί να γίνει και μέσω του Ιράν με σύντομη παραβίαση των βόρειων συνοριακών περιοχών του Ιράκ, όπου μάχονται φιλοαμερικανικές κουρδικές δυνάμεις, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα με φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους.


Πρόσφατα το ΝΑΤΟ αποφάσισε για "ξεκάρφωμα" την απόσυρση πυροβολαρχιών πυραύλων PATRIOT από τα σύνορα Τουρκίας και Συρίας.

Η οδός φαίνεται ανοικτή, αλλά οι Ρώσοι δε θα τσιμπήσουν το δόλωμα.

Υπέστησαν αρκετές αεροπορικές απώλειες στην επέμβαση τους στο Αφγανιστάν και δεν πρόκειται να κάνουν το ίδιο λάθος δεύτερη φορά. 

Στον παρακάτω χάρτη από το flightradar24.com  φαίνεται το πρόβλημα των Ρώσων.



Η  αυξημένη κίνηση της πολιτικής αεροπορίας πάνω από τα στενά του Βοσπόρου μπορεί να καθυστερήσει τη διέλευση τους και να μειώσει τα διαθέσιμα αποθέματα καυσίμων τους, με αποτέλεσμα την ανάγκη ενδιάμεσου εναέριου ή επίγειου εφοδιασμού τους.

Το ενδεχόμενο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλεγχο και σε κατάσχεση του μεταφερόμενου πολεμικού εξοπλισμού από την Τουρκία, την Ελλάδα ή την Κύπρο.

Εκτός βέβαια αν τους επιτραπεί ανεφοδιασμός χωρίς έλεγχο στο αεροδρόμιο της Λήμνου ή στην Κύπρο.

Μπορούν όμως να είναι απολύτως σίγουροι για τις προθέσεις των "κυβερνήσεων" της Ελλάδος και της Κύπρου?

Αυτό το γνωρίζουν καλύτερα οι Ελληνες πολίτες και μπορούν να τους το βεβαιώσουν αρνητικά.

 
Αντίθετα ο εναέριος χώρος της Βουλγαρίας είναι σχετικά άδειος.
 
Τόσο άδειος, ώστε να μπορεί να παραβιασθεί με ασφάλεια από ένα μικρό σμήνος ρωσικών μεταγωγικών αεροσκαφών, που θα συνοδεύονται από ένα τουλάχιστον αεροπλάνο ηλεκτρονικού  πολέμου για να τυφλώσει για λίγο τα παράκτια ραντάρ της Βουλγαρίας.
 
Το σχέδιο αυτό δοκιμαζόταν πριν από δύο χρόνια με παράλληλες πτήσεις δύο τουλάχιστον αεροπλάνων αναγνώρισης και ηλεκτρονικού πολέμου, που πετούσαν κατά μήκος των ακτών της Βουλγαρίας.
 
Αν αυτό γίνει σύντομα εν μέσω μίας σύντομης πολιτικής κρίσης στη Βουλγαρία, δεν θα ακουσθούν φωνές πολέμου?
 
Δεν θα είναι μία ασήμαντη αφορμή η σύντομη αβλαβής διέλευση ενός σμήνους άοπλων μεταγωγικών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας, όταν παντού σήμερα τα σύνορα παραβιάζονται από εκατοντάδες χιιλιάδες Σύριους μετανάστες χωρίς καμμία αντίδραση από τις ένοπλες δυνάμεις φύλαξης των χωρών?
 
Η Βουλγαρία κυβερνάται σήμερα από συνασπισμό τριών κομμάτων.
Καί ήδη (4.9.2015) μιλάνε για πρόωρες εκλογές με πρόσχημα ότι δεν ψηφίστηκε προσυμφωνημένο  νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς στη Βουλγαρία (!)
 
 
Λέτε να επαληθευθώ σύντομα?
Για το καλό σας, να εύχεστε να κάνω λάθος...