Ντιμπέιτ: Ντίπ για Ντίπ .... Μπέιτ (=Δόλωμα)



Κώστα Δημ.Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου - Σχολιογράφου)

Μεταξύ των άλλων ... "εδεσμάτων" που το ΠΟΜ (=ΠολιτικοΟικονομικοΜιντιακό) κατεστημένο πρόσφερε στους αμφιθυμικούς ιθαγενείς προεκλογικά, είναι και το αμφιλεγόμενο Ντιμπέιτ.
Κάπου πρέπει -κάτι- να άκουσαν, να διάβασαν ή να παρακολούθησαν σε ξένες τηλεοράσεις  τα γνωστά δικά μας τηλε- αστέρια, καθώς και οι αλαμπείς - σκοτεινών προδιαγραφών - "αστέρες" των κομματικών μαγειρίων.
Αλλά - φεύ- δεν κατάλαβαν (ή δεν θέλησαν;).
Με αποτέλεσμα το ... "λαμπερό σκηνικό πάνελ" της ΕΡΤ, που φιλοξένησε τους πολιτικούς και τηλεοπτικούς αστέρες, αντί να δίνει την εντύπωση ... αστερόεσσας προεκλογικής, έμοιαζε περισσότερο με μάζωξη ... αστεριών, ήκιστα αστέρινων (!).
Τι προοπτικές έχει τούτος ο Τόπος όταν δεν είναι σε θέση οι καθ' ύλην αρμόδιοι να διοργανώσουν μια στοιχειωδώς αποδοτικά ενημερωτική ανταλλαγή απόψεων και έκθεση θέσεων, παρά τις ώρες που διατέθηκαν;
Είναι κωμικοτραγικό (οι αρμόδιοι, αλλά και η.......
πλειονότητα των πολιτών) να ομιλούν περί: οργάνωσης και διεξαγωγής ντιμπέιτ (debate), να βομβαρδίζεται το πόπολο για ημέρες και, στο τέλος, να εμφανίζεται .... ό,τι είδαμε !!!.....
Α.Ντιμπέιτ Νο 1
Είναι άτοποι (οι παρά ταύτα εύστοχοι) χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν, όπως : Σούπα, Ανιαρό, ΄Ασχετο, Άλλα αντ'άλλων κ.ο.κ., επειδή χαρακτηρίζουν κάτι α ν ύ π α ρ κ τ ο  /ως μη γενόμενο!
Αυτό που παρακολουθήσαμε δεν ήταν ντιμπέιτ.
Παράλληλοι  μονόλογοι, ή συντομότατες ερωταπαντήσεις ανάμεσα σε παρουσιαστές και πολιτικούς.
Διευκρινίζω ότι Ντιμπέιτ σημαίνει:
Αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Λόγος και Αντίλογος. Επιχείρημα και Αντεπιχείρημα. (Λόγω της προέλευσης της λέξης, μπορούμε να το εκλάβουμε και ως: Ανταλλαγή χτυπημάτων -  υπό την έννοια των διαπληκτισμών).
Ελληνιστί σημαίνει: Διάλογος. Δημόσιος διάλογος.
Και επειδή είμαστε υπερβολικοί και ... αιμοδιψείς υιοθετήσαμε / αποδώσαμε τον όρο και ως: Τ η λ ε μ α χ ί α.
Αυτά. Αυτά τα είδατε πουθενά; γιατί εγώ δεν τα είδα.
Το πρώτο λοιπόν Ντιμπέιτ το θεωρώ ως μη γενόμενο, άνευ αντικειμένου, αλλά - το χειρότερο - άνευ αποχρώντος λόγου και στόχευσης.
Προδήλως οι ιθύνοντες δεν διαθέτουν: Ντίπ κατά ντίπ νιονιό και ικανότητες, αφού αντί για ντιμπέιτ μας σέρβιραν: μπέιτ (=Δόλωμα) παραπλανητικού εντυπωσιασμού.
Όμως δεν χρειαζόμαστε δολώματα και δελεασμούς από επαγγελματίες δελεαστές (baiters) προκειμένου να (αποφύγουμε να;) τους ψηφίσουμε!


"Κέρδος": Η διάσωση της "Δημοκρατίας" μας με τον αποκλεισμό συμμετοχής του Κοινοβουλευτικού Κόμματος της Χ.Α, κάτι που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση σε κάθε πραγματικό δημοκράτη (μη ψηφοφόρο της Χ.Α).
Β.Ντιμπέιτ Νο 2
Πανηγυρίστηκε ως λίαν επιτυχημένο.
Και όντως ήταν συγκριτικά με το 1ο, από ... τηλεοπτικής πλευράς.
Από πλευράς ουσίας μια από τα ίδια, τα αναμενόμενα.
Δεν ακούσαμε συγκεκριμένες, κατατοπιστικές απαντήσεις σε ζητήματα όπως:
Παιδεία. Υγεία. Ανεργία. Φορολογικό Σύστημα. (Λαθρο) Μετανάστευση. Προσφυγικό. Επενδύσεις. Αντιμετώπιση μισθωτών και συνταξιούχων. Πάταξη: καρτέλ, μεσαζόντων, λαθρεμπόρων κ.α.
"Κέρδος": Η σαφής και κατηγορηματική δήλωση ότι υφίσταται αδυναμία μετεκλογικής συνεργασίας ανάμεσα στα δύο "Μεγαλύτερα" Κόμματα(;).
Εκεί όντως καταλάβαμε πολλά, και λυπηθήκαμε περισσότερο.





ΥΓ Αν όμως το εκλογικό αποτέλεσμα τους υποχρεώσει να συνεργαστούν, πως θα το δικαιολογήσουν;
      (Σ.Σ Το ξαναείδαμε το έργο με τη συνεργασία - ορκισμένων εχθρών - Ν.Δ - ΠΑΣΟΚ, όπως και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ).