Οι δανειστές δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους, και τους φταίει η Ελλάδα

Λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η έκτακτη πενταμερής συνάντηση στο Βερολίνο, στην οποία συμμετείχαν οι Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ, με μοναδικό θέμα το ζήτημα της Ελλάδας.

Αν και επισήμως δεν έγιναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με τους Financial Times....
η Κομισιόν τηρεί μία πιο διαλλακτική στάση απέναντι στην Ελλάδα, τασσόμενη κατά της επιβολής τελεσιγράφου προς την Αθήνα, αντίθετα με το ΔΝΤ, που διατηρεί τη σκληρή γραμμή του, γεγονός που αναδεικνύει τις εσωτερικές διαφωνίες μεταξύ των δανειστών της χώρας, που δυσχεραίνουν την επίτευξη συμφωνίας.

Οι εταίροι, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, συζήτησαν πάνω σε ένα κοινό «τεχνικό» κείμενο , το οποίο είχε καταρτιστεί από την Κομισιόν, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να έχουμε και ανακοινώσεις, πιθανόν με τη δημοσιοποίηση του κειμένου αυτού.

Όσο για τις διαφωνίες με την ελληνική πλευρά, το βασικό σημείο τριβής φαίνεται να είναι το ασφαλιστικό. Πάντως, πηγές της γερμανικής κυβέρνησης διαμηνύουν ότι «Όλες οι πλευρές θα παραμείνουν σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία».

Σημειώνεται ότι τα ξημερώματα είχαμε και παρέμβαση της Ουάσινγκτον, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ να καλεί όλες τις πλευρές να λύσουν τις διαφορές τους όσο το δυνατόν πιο σύντομα, προκειμένου να αποτραπεί η αστάθεια και η αβεβαιότητα στην Ελλάδα.

Όπως παραδέχθηκε ο Έρνεστ, οι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ από μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι εύκολα υπολογίσιμες. «Η αστάθεια σε ένα μέρος της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζει τις ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ξεκάθαρο πόσο σημαντικές επιπτώσεις θα έχει, αλλά φαίνεται να είναι ένα αναίτιο βάρος», επεσήμανε.