Γιατί η Ελλάδα του 2015 δεν είναι Κύπρος του 2013

ΑΤΜΟι επαγγελματίες κι ερασιτέχνες κινδυνολόγοι καταφεύγουν σε μια σύγκριση που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα: αυτή των ελληνικών με τις κυπριακές τράπεζες πριν δύο χρόνια, με το «bail in» και το κούρεμα καταθέσεων στη Μεγαλόνησο.

Το «capital control»...
, ωστόσο, το οποίο επιβάλλεται αυτήν την εβδομάδα δεν έχει καμία σχέση με το κυπριακό «capital control» και το κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ μέσα από το οποίο έγινε κούρεμα του κυπριακού χρέους το 2013.

Σκοπίμως, όμως, οι μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις και τα μιντιακά παπαγαλάκια τους δημιουργούν σύγχυση και φόβο για κούρεμα καταθέσεων. Αντιθέτως, στην Ελλάδα αυτό που θα συμβεί θα είναι όριο στις αναλήψεις και στην κίνηση κεφαλαίων που δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 300 ευρώ ημερησίως.

Το πρόβλημα στην Κύπρο αφορούσε την ασύδοτη λειτουργία των εκεί τραπεζών, τις ευθύνες των οποίων εξακολουθεί να ερευνά η κυπριακή δικαιοσύνη. Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι εντελώς διαφορετικό. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις τραπεζικές καταθέσεις όσων κατοικούν σε αυτήν τη χώρα. Εκτός μόνο από εκείνους που έχουν λόγους να φοβούνται το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών…