Η σοκαριστική προειδοποίηση της Lockheed προς την ελληνική κυβέρνηση

nΣύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», φαίνεται ότι εκπρόσωπος της Lockheed Martin, είχε συμβουλεύσει την ελληνική κυβέρνηση, να μην προβεί στην απόφασή της για εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών P-3B....

Υπενθυμίζεται, ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος έχουν υπογράψει συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό πέντε πολεμικών αεροσκαφών. Ο εκσυγχρονισμός αυτός θα κοστίσει στο ελληνικό κράτος 500 εκατομμύρια δολάρια συνολικά, ενώ η προκαταβολή ανέρχεται στα 45 εκατομμύρια δολάρια.

Σήμερα, Κυριακή, η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», δημοσιεύει την επιστολή που απέστειλε ο εκπρόσωπος της Lockheed Martin στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η επιστολή έχει ημερομηνία 7 Μαΐου 2013 και προειδοποιεί χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων: «Η ενεργοποίηση των P-3B δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή χαμηλού κόστους και ρίσκου βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα». Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι η Lockheed θεωρεί τον εκσυγχρονισμό των Ρ-3Β ως «μη οικονομικά αποδεκτό» και «μη τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα λύση».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο λόγος που η συμφωνία χαρακτηρίζεται ασύμφορη, είναι ότι τα πολεμικά αεροπλάνα που η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε στην αμερικάνικη εταιρεία να εκσυγχρονίσει είναι κατασκευής 1966 και 1967, ενώ ο εκσυγχρονισμός τους προβλέπεται να παρατείνει το όριο ζωής τους μόλις κατά 25 χρόνια.