ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ



Κώστα Δημ.Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου - Σχολιογράφου)


- Το μεγάλο κέρδος είναι η συγκρότηση κυβέρνησης. Αποφύγαμε επανειλημμένες εκλογικές διαδικασίες.
- Πολύ σημαντικό το γεγονός της συγκυβέρνησης / συνύπαρξης ενός "Δεξιού" και ενός "Αριστερού" κόμματος.
Δυσκολότερη από εκείνη των προηγούμενων δύο εταίρων, Ν.Π, ΠΑΣΟΚ οι οποίοι  δεν είχαν ουσιαστικά τις διαφορές που επί 35 περίπου χρόνια προέβαλαν, τροφοδοτούσαν, υπέθαλπαν, υποκριτικά, προκειμένου να μαντρώνουν τα πρόβατα στο κάθε μαντρί. (Οι σημερινοί συγκυβερνώντες, όντως έχουν ουσιώδεις διαφορές).
- Η ανάγκη για κατάληψη της εξουσίας υποχρέωσε - "Άνάγκα και Θεοί πείθονται" άλλωστε - τον ΣΥΡΙΖΑ και τους.......
ΑΝΕΛ να συμπορευτούν.
Θα μου παρατηρήσετε: " Μα, γιατί δεν λές οτι το κάνουν μόνον και μόνον για τη σωτηρία της Πατρίδας στις κρίσιμες τούτες ώρες".
Απαντώ: " Επειδή το θεωρώ δεδόμενο. Και, φυσικά, δεν μπορώ να λησμονήσω ότι το ίδιο ισχυρίστηκαν και η Ν.Δ με το ΠΑΣΟΚ. Αλλά και ο Αρχηγός του ΚΙΔΗΣΟ, ο οποίος μας εξήγησε ότι έβαλε τη χώρα στο ΔΝΤ και την Τρόικα, για να τη ...... σώσει (!). (Σ.Σ Δυστυχώς μόνον το 25% του αχάριστου λαού εκτίμησε την προσφορά του (!!!.....).
- Προσωπικά δεν επιλέγω σωτήρες. Για δύο απλούς λόγους:
 1. Δεν έχω ιδεολογικές ή κομματικές αγκυλώσεις και αγκιστρώσεις
 2. Δεν πιστεύω σε σωτήρες, θαυματοποιούς, φυλάρχους υπερανθρώπους, μάγους.
Εκτιμώ αφάνταστα όσους διαθέτουν κοινή λογική / πρακτικό μυαλό, και μου είναι παγερά αδιάφορο αν -και πόσα - πτυχία διαθέτουν.
- Ο ρεαλισμός δεν είναι δυνατόν να παραθεωρείται.
  Δεν μπορούμε να αγνοούμε ότι πέρασε η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων.
Επομένως πρέπει, τόσο ο λαός, όσο - κυρίως - οι ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ να το αντιληφθούν έγκαιρα.
Εδώ - παρενθετικά - θα ήθελα να θυμίσω πως ο έλληνας από την φύση του, δεν παραδέχεται κανέναν άλλο, πλην του εαυτού του, και (παρεπιπτόντως;) τους "δικούς" του.
Αν δε, συνυπολογισθεί ο εγγενής φθόνος και διχασμός που τον ποδογετούν, τότε πολλά εξηγούνται.







Σκέπτονται λοιπόν ότι η συγκυρία, η πραγματικότητα, η ανάγκη θα υποχρεώσει τους πολιτικούς μας να αλλάξουν τρόπο συμπεριφοράς, να συνεννοηθούν, να συνυπάρξουν, να τα βρούν.
Νομίζω ότι αυτό είναι και το μεγάλο (εξ ανάγκης) κέρδος της όλης υπόθεσης.
- Σε συνάρτηση με το παραπάνω, θα ήθελα εδώ να προσθέσω ότι η "Αριστερά" ως βασικός κορμός της συγκυβέρνησης -και όχι μόνο αυτή - οφείλει να θυμηθεί το πάγιο αίτημά της περί της "απλής και άδολης αναλογικής".
Τώρα, και για 4 χρόνια, πολύ καλά θα κάνει να απολαύσει - χωρίς να διαμαρτυρηθεί φαντάζομαι- την εξουσία, χάρις το πρίμ των 50 εδρών, που οι προηγούμενοι της προσέφεραν. (Σ.Σ Μειοψηφικά κυβέρνησαν και οι "Δεξιοί", το ίδιο τώρα οι "Αριστεροί" λόγω bonus).
Όμως επιβάλλεται (όχι μόνον για λόγους συνέπειας προς αυτά που ζητούσε, αλλά και επειδή κανένα κόμμα δεν μοιάζει να εξασφαλίζει, μελλοντικά, γνήσια - και όχι πλαστή - αυτοδυναμία) να φροντίσει για την καθιέρωση της Απλής Αναλογικής ως πάγιου εκλογικού Συστήματος.





Υ.Γ Παραίνεση:
      Ας περιμένουν οι : ανυπόμονοι, οι μικρόψυχοι, οι  πονεμένοι (από την ήττα τους), οι δύσπιστοι, οι μη "αριστεροί" οι ...........
       Είναι πολύ νωρίς για αντιδράσεις και δηλώσεις.
      Ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει.
      Δεν αποκλείεται  να πάνε, οι νέοι, καλύτερα από τους προηγούμενους. (Κάτι που δεν θα χρειαστεί δα και ιδιαίτερη προσπάθεια ή προσόντα!).
       Ο ι  π ρ α γ μ α τ ι κ ο ί  Έ λ λ η ν ε ς   π α τ ρ ι ώ τ ε ς  ε ύ χ ο ν τ α ι   ν α  
       ε π ι τ ύ χ ε ι  η (ε κ ά σ τ ο τ ε) ε κ λ ε γ μ έ ν η  Κ υ β έ ρ ν η σ η   τ ο υ ς,  
       α ν ε ξ ά ρ τ η τ α   α ν    τ η ν   ψ ή φ ι σ α ν  ή  ό χ ι.