Η ευκαιρια µας για τις δυνατοτητες µας

Του Νίκου Καρανίκα
Οι μέρες είναι κρίσιμες. Η κυβέρνηση καταρρέει όπως φαίνεται και θα πάει σε εκλογές συντεταγμένα με όλες τις δυνάμεις της. ΜΜΕ, τράπεζες και όμιλοι θα βάλουν την ατζέντα τους, θα τρομοκρατούν, θα συκοφαντούν και θα εξαγοράζουν. Όμως τίποτα δεν σταματάει την δυναμική της ανατροπής που χρειάζεται ο τόπος...
Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει την ατζέντα του με προτεραιότητα τον λαό και το τέλος της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτή η πολιτική θα φέρει τις δυνάμεις του κεφαλαίου, δίχως δισταγμό, απέναντι μας με σκοπό να διατηρηθούν οι συσχετισμοί τους στο οικονομικό στερέωμα. Θα ζήσουμε όλα τα σενάρια και καλό είναι να να μην τσιμπήσουμε σε κανένα. Οι εκλογές πρέπει να έχουν τον ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμο, ενιαίο και τον λαό να κυριαρχεί στο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό, σε όλα τα πεδία ως πρωταγωνιστής των ανατροπών.
Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να μεγαλώσει και να αγκαλιαστεί από τον κόσμο που διστάζει να εμπλακεί αλλά αποτελεί την βάση για τις συγκρούσεις που θα γίνουν, όπως και για τις αλλαγές που θα δημιουργήσουν ένα άλλο τοπίο στην Ελλάδα και την Ευρώπη όλη. Χρειάζεται η πλειοψηφία του κόσμου να αγκαλιάσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, να τον μετατρέψει σε ένα εργαστήρι διεργασιών και ζυμώσεων που θα είναι ικανό να αναλάβει τις μεταρρυθμίσεις, τους μετασχηματισμούς και τις αλλαγές που χρειάζονται σ αυτόν τον τόπο. Να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα λαϊκό, να γοητεύει για την ανιδιοτέλεια, την ευρηματικότητα και την αποτελεσματικότητα του. Να μπορεί να κάνει τους απαραίτητους ελιγμούς δίχως να σπάει, να υπερασπίζεται την πολιτική του από την δυναμική του κεφαλαίου και των συμμάχων του.
Οι δισταγμοί στελεχών με ‘αριστερόστροφο’ πρόσχημα που αντιδρούν μπρος στην διεύρυνση και την αρνούνται γιατί είναι με την λογική της πρωτοπορίας και βρίσκουν το παρελθόν του κόσμου ανάξιο δίπλα τους, είναι καταστροφικοί για την ίδια την κοινωνία γιατί είναι φοβικοί και αποτέλεσμα μιας γραφειοκρατίας που γίνεται ιδιοτέλεια μέσα από την αυτοαναγόρευσή τους σε θεματοφύλακες της αριστεράς αλλά καταλήγει στην κατοχή θέσεων και αξιωμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν κινδυνεύει από αυτούς που θέλουν να μπουν να διευρύνουν και να μεγαλώσουν τον πολιτικό οργανισμό της ανατροπής, αλλά από τις μωροφιλόδοξες επιδιώξεις τους, όπως όμως και αυτών που είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και ο αριβισμός τους ξεπερνάει τον αριστερισμό τους, μετατρέποντας τους από τώρα στους αριβίστες και αριβίστριες που αποφεύγαμε μια ζωή. Δεν χρειάζεται να μπει το ΠΑΣΟΚ για να αλλοτριωθούμε αρκεί και να το μιμηθούμε. Οπότε χρειάζονται κανόνες και αντικίνητρα στην ιδιοτέλεια και αυτό σημαίνει κώδικας δεοντολογίας.
Η συγκυρία είναι με το μέρος μας και η ευκαιρία είναι μοναδική. Σε εκλογές θα πάνε, μέσα στο 2015 και άλλες χώρες τις Ευρώπης, με την Ισπανία να ζει κάτι ανάλογο. Αν σκεφτούμε με όρους του σήμερα και των σημερινών συσχετισμών, βλέποντας μόνο την χώρα μας, τότε σίγουρα θα κάνουμε λάθη και φοβικές ή αυτοκαταστροφικές κινήσεις. Το κάδρο που θα φτιάξουμε δεν χρειάζεται να γεμίσει με τα προσχέδια του χθες. Το κάδρο θα έχει την υπεράσπιση των κοινών, δημόσιων αγαθών και την δημοκρατία ως τα βασικά στοιχεία και από κει και πέρα όλα θα τα βρούμε στον δρόμο, ρωτώντας όπως λένε και οι λαοί και αυτό σημαίνει αλληλεγγύη και συνεργασία.
Οι νεοφιλελεύθεροι έχουν ως στόχο και στρατηγική την ιδιωτικοποίηση όλων των αγαθών και αυτό αρκεί για την μεταδημοκρατική κοινωνία που δεν χρειάζεται το ενδιαφέρον της για τα κοινά. Μια κοινωνία που δεν θα χρειάζεται την δημοκρατία , αλλά κανόνες οικονομικής συμπεριφοράς αφού όλα θα είναι εμπόρευμα. Αυτό έχουμε να αντιμετωπίσουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα, αυτό έχουν να αντιμετωπίσουν όμως και οι υπόλοιποι λαοί όλων των κρατών.
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει πολλά για όλο τον πλανήτη και όχι μόνο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η κατάργηση των μνημονίων, της τρόικας και του ΔΝΤ θα ξεκινήσει με την υπεράσπιση των φτωχών και το σταμάτημα της ανθρωπιστικής κρίσης μαζί με το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων σε μια χώρα της Ευρώπης. Μπορεί να φαίνεται λίγο αυτό αλλά αυτό είναι το βασικό ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ που τον κάνει να καταδεικνύει τον υπαίτιο της κρίσης αυτής που δεν μπορεί να είναι άλλος εκτός από την αστική τάξη που αδιαφορεί για την ηθική, την δημοκρατία και το κοινό καλό.

Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δημοκρατική επανάσταση, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι το ειρηνικό γιατί έχει για αντίπαλο μια τάξη που είναι γνωστή για πολέμους, δικτατορίες, φόνους, τρομοκρατίες, καταστροφή του περιβάλλοντος και όλα αυτά δίχως καμιά ηθική αναστολή και αυτή η τάξη είναι η αστική τάξη με την αυλή της και τα σόγια της, που αγαπάνε το χρήμα, την εξουσία και είναι αδίστακτοι. Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και τις ιδέες μας, για την οργάνωση και την απόλαυση της καθημερινότητας μας, του τόπου μας και της κοινωνίας. Η συστράτευση μας για την εκλογική οργάνωση και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς αυτή η ευκαιρία, να δοκιμαστούμε και να νικήσουμε μέσα στην διάρκεια των πολιτικών στιγμών που θα συνθέτουν την πορεία μας.