Ο πρέσβης-ξάδελφος του Σαμαρά παραιτήθηκε γιατί τον απέκλεισαν από τις συνομιλίες με τη Μέρκελ

zografos-presvis-570Ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Γερμανία Παναγιώτης Ζωγράφος υπέβαλε, την παραίτησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται «Το Βήμα» προς το πρόσωπο του κ. Ζωγράφος υπήρχε δυσαρέσκεια, με κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών να του καταλογίζουν ότι έδινε ελλειπή εικόνα στην Αθήνα για τις προθέσεις και τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης.


Ωστόσο φαίνεται πως η δυσαρέσκεια αυτή εκφράστηκε με τον πλέον ακραίο για τα διπλωματικά σαλόνια τρόπο, ήτοι τον αποκλεισμό του από την αντιπροσωπεία η οποία επισκέφθηκε υπό τον Πρωθυπουργό το μεσημέρι της Τρίτης την Άνγκελα Μέρκελ.

Το αποκορύφωμα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν ένα έντονο φραστικό επεισόδιο με τον στενό συνεργάτη του κ.Σαμαρά, Χρύσανθο Λαζαρίδη στο λόμπι του βερολινέζικου ξενοδοχείου Hilton λίγο πριν την αναχώρηση της αντιπροσωπείας για την Αθήνα.

Ο κ. Ζωγράφος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό - ο οποίος είναι και δεύτερος εξάδελφός του - στον οποίο εξήγησε τους λόγους που τον οδηγούν στην παραίτηση. Ο πρέσβης ρώτησε τον κ. Σαμαρά γιατί του δόθηκε τετράμηνη παράταση της θητείας του η οποία λήγει, ενώ ο ίδιος δεν το είχε ζητήσει με τον πρωθυπουργό να απαντά... αμήχανα πως δεν την έδωσε ο ίδιος αλλά το υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτά που συμβαίνουν είναι πρωτοφανή, έχουμε κρίση θεσμών» φέρεται να είπε ακόμη ο κ. Ζωγράφος σημειώνοντας πως «εγώ θέλω να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα μου. Και με τέτοια καταρράκωση του κύρους μου, θεωρώ ότι δεν είμαι».

Σύμφωνα με διπλωμάτη στο Βερολίνο ο πρέσβης είναι αμετακίνητος στην απόφασή του και εντός δεκαπενθημέρου θα υποβάλλει για δεύτερη φορά την παραίτησή του ώστε σύμφωνα με τον διπλωματικό κώδικα να είναι τελεσίδικη.  Μάλιστα, δεν κατόρθωσε να τον μεταπείσει ούτε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, όταν πληροφορήθηκε τις εξελίξεις, του τηλεφώνησε από την Νέα Υόρκη, θορυβημένος, ζητώντας του να παραμείνει.

«Εγώ έχω ήθος,δεν είμαι κλητήρας κύριε υπουργέ, είμαι πρέσβης» φέρεται να ήταν η οριστική του αρνητική απάντηση στην έκκληση Βενιζέλου.