Τζιχαντιστές στην Ελλάδα – Ποιους έχει εντοπίσει η ΕΛΑΣ και ποια η δράση τους

Τζιχαντιστές στην Ελλάδα – Ποιους έχει εντοπίσει η ΕΛΑΣ και ποια η δράση τουςΟλοένα και πιο σοβαρές γίνονται οι ενδείξεις στις ελληνικές αρχές πως στην Ελλάδα έχουν εκπαιδευτεί και δράσει τζιχαντιστές του ISIS.
Την αρχή έκανε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανέφερε πως η ΕΛΑΣ έχει βάλει στο στόχαστρό της περίπου 800 άτομα.
Τα στοιχεία ήλθαν στο φως μετά από συνεργασία της CIA με τους αδιάφθορους της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η Ελληνική Αστυνομία ωστόσο προκειμένου να κατευνάσει εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ξεκαθάρισε πως δεν εκπαιδεύτηκαν τζιχαντιστές επί ελληνικού εδάφους. Ωστόσο, η Αστυνομία παραδέχεται ότι έγινε έρευνα για παράνομες δραστηριότητες εταιρείας στο Μαρκόπουλο, που εκπαίδευε και χορηγούσε πιστοποιήσεις μηχανικών αεροσκαφών ή πιλότων σε άτομα ελληνικής καταγωγής και αλλοδαπούς. [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].
Ειδικότερα, αν και στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» τα αναφερόμενα στο ρεπορτάζ, περί εκπαίδευσης «τζιχαντιστών», διευκρινίζεται ότι:
  • Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας διενεργήθηκε, από τον Φεβρουάριο του 2014, έρευνα σχετικά με τη χορήγηση ψευδών πιστοποιήσεων μηχανικών αεροσκαφών, από ελληνική εταιρεία, η οποία εδρεύει στο Μαρκόπουλο Αττικής και δραστηριοποιείτο στον τομέα αυτό από το 2010.
  • Διερευνήθηκαν ειδικότερα περιπτώσεις διαρροής θεμάτων και σοβαρών παρατυπιών στις εξετάσεις, που διενεργούσε η εταιρεία στη χώρα μας και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, με υποψήφιους ημεδαπούς και αλλοδαπούς.
  • Από την έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία ή ενδείξεις για εκπαίδευση «τζιχαντιστών» ή συμμετοχή τους στις παραπάνω εξετάσεις.
  • Η σχηματισθείσα ποινική δικογραφία υποβλήθηκε στις 29-08-2014 στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, ενώ η άδεια της συγκεκριμένης εταιρείας έχει ανακληθεί από την αρμόδια Αρχή.
Ποιοι είναι στο στόχαστρο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, τα επτά από αυτά άτομα, που έχουν εντοπιστεί από τις ελληνικές αρχές φέρονται να έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να ταξιδέψουν στη Συρία, ενώ πέντε εξ αυτών φέρονται να επιχείρησαν να το κάνουν χωρίς επιτυχία.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες τουλάχιστον δύο άτομα που βρίσκονταν στην Ελλάδα και μετέβησαν στις σπαρασσόμενες από το θρησκευτικό πόλεμο περιοχές έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις. Επίσης, μία γυναίκα που μετέβη στη Συρία δεν έχει επιστρέψει εδώ και δύο μήνες.
Τις προηγούμενες ημέρες περισσότερες από 30 χώρες, ανακοίνωσαν κοινή δράση απέναντι στο Ισλαμικό κράτος σε Ιράκ και Συρία, ενώ ο αμερικάνος πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ενισχύσει με αεροπορικές επιθέσεις τους Κούρδους που πολεμούν τους τζιχαντιστές. Οπλισμός στους Κούρδους έχουν διαθέσει αρκετά κράτη.