Ουκρανία: Σύννεφα πολέμου μετά την "εισβολή" ρωσικών στρατευμάτων. Εξετάζεται νέος γύρος κυρώσεων από την Ε.Ε

kafeneio sp
Ανοιχτό ενδεχόμενο επιβολής επιπλέονκυρώσεων στη Ρωσία αφήνει η ΕΕ.Η Ουκρανία καταγγέλλει ότι ρώσοι στρατιώτες και τανκς εισήλθαν σε ουκρανικό έδαφος για να βοηθήσουν τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία...

Τη διέλευση ουκρανών στρατιωτών που έχουν περικυκλωθεί στην ανατολική Ουκρανία προανήγγειλε ηγετικό στέλεχος των φιλορώσων ενόπλων στο Ντονέτσκ, λίγο μετά την ανάλογη έκκληση του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Απευθυνόμενος για πρώτη φορά απευθείας στους ενόπλους της Ουκρανίας, ο Πούτιν εξήρε τις στρατιωτικές τους επιτυχίες και κάλεσε το Κίεβο να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να «καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου».

ΗΠΑ: Οι κυρώσεις το πιο αποτελεσματικό εργαλείο


Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν μία σειρά επιλογών, λέγοντας ότι οι κυρώσεις αποτελούν το πιο «αποτελεσματικό» εργαλείο.


«Μία στρατιωτική λύση δεν είναι κατά τη γνώμη μας η κατάλληλη προσέγγιση» δήλωσε η Ψάκι, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει τρόπους να βρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού.


Πηγές του Πενταγώνου δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν άρματα μάχης και στρατιώτες για να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις στην ανατολική Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ που ανησυχούν για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.


«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να ψεύδεται και να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις» στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Σαμάνθα Πάουερ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητήσει τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας.


Η Πάουερ παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας έναν κατάλογο των στοιχείων που δείχνουν μια άμεση εμπλοκή των ρωσικών δυνάμεων που μάχονται στο πλευρό των φιλορώσων αυτονομιστών, και πρόσθεσε ότι «μπροστά σε αυτήν την απειλή, το να μην αντιδράσουμε θα στοίχιζε πολύ ακριβά».

Διαψεύδει την εισβολή η Μόσχα


Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απαντά ότι οι πληροφορίες αυτές «δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».


«Παρατηρήσαμε ότι εκτοξεύονται αυτές οι ψευδείς φήμες και είμαστε υποχρεωμένοι να απογοητεύσουμε τους υπερπόντιους επινοητές τους και τους ελάχιστους απολογητές τους στη Ρωσία» είπε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.


Ανησυχία εκφράζει ο ΓΓ του ΟΗΕ


Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, δήλωσε ότι ανησυχεί για τις πληροφορίες που θέλουν τις μάχες στην Ουκρανία να έχουν επεκταθεί προς τα νότια της χώρας.


Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, είπε, τότε μιλάμε «για μία επικίνδυνη κλιμάκωση της κρίσης».


«Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να επιτρέψει στην κατάσταση να κλιμακωθεί περισσότερο, ούτε μπορεί να επιτραπεί να συνεχιστεί η βία και η καταστροφή που έχει δημιουργήσει η διαμάχη στην ανατολική Ουκρανία» δήλωσε εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη για να συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία.

Γιατσενιούκ ξαναρχίζει η διαδικασία για την εισδοχή της χώρας του στο NATO

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει την πρόθεση να επανεκκινήσει τη διαδικασία εισδοχής της χώρας στο NATO καθώς έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη ρωσική «επιθετικότητα», δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Η κυβέρνηση θα υποβάλλει στο Κοινοβούλιο ένα σχέδιο νόμου το οποίο αποσκοπεί να αναιρέσει το (σημερινό διεθνές) νομικό καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας και να την επαναφέρει στον δρόμο για την εισδοχή στο NATO», δήλωσε ο Γιατσενιούκ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.

Τον Απρίλιο του 2008, στη σύνοδο του Βουκουρεστίου, οι ηγέτες των χωρών-μελών του NATO είχαν συμφωνήσει η Ουκρανία να υποβάλει επίσημο αίτημα ώστε να αρχίσει η διαδικασία για να ενταχθεί στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο—κάτι το οποίο είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας. Αλλά το 2010, η φίλα προσκείμενη στη Ρωσία κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε απεμπολήσει αυτόν τον στόχο, αν και συνέχισε να συνεργάζεται με το NATO.

Ο Γιατσενιούκ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η Ουκρανία αναμένει να ληφθούν «κρίσιμες αποφάσεις» στη σύνοδο κορυφής του NATO η οποία θα γίνει την 4η και την 5η Σεπτεμβρίου στο Νιούπορτ.

«Η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια», είχε υπογραμμίσει.