Ο εφιάλτης συνεχίζεται: Οι Δίδυμοι Πύργοι έσπειραν 58 είδη καρκίνου σε 2.518 διασώστες

Οι Δίδυμοι Πύργοι έσπειραν 58 είδη καρκίνου σε 2.518 διασώστες - Διπλασιάστηκαν από πέρυσι οι διαγνώσειςΠερίπου 3.000 άτομα πέθαναν από την τρομοκρατική επίθεση της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης στις 9 Σεπτεμβρίου του 2001. Το αρχικό κόστος για την αμερικανική οικονομία υπολογίστηκε ότι ξεπέρασε τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όμως δεν ήταν μόνον αυτό. Η 11η Σεπτεμβρίου συνεχίζει να στοιχειώνει
την ανθρωπότητα. Όπως αποκάλυψαν οι New York Times έως σήμερα 2.518 από τους συνολικά 37.000 διασώστες (αστυνομικοί, πυροσβέστες, εθελοντές) πάσχουν από κάποιας μορφής από τα συνολικά 58 είδη καρκίνου που διαγνώστηκαν.
Ο αριθμός δημιουργεί πραγματικό σοκ αν συνυπολογιστεί ότι οι περυσινές αναφορές έκαναν λόγο για 1.140 κρούσματα. Φέτος, το νούμερο έχει υπερδιπλασιαστεί ενώ οι ειδικοί φοβούνται περαιτέρω αύξηση στο μέλλον.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της έγκριτης αμερικανικής εφημερίδας που επικαλείται στοιχεία από το Πρόγραμμα Υγείας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο νοσοκομείο «Όρος Σινά» της Νέας Υόρκης από τους 37.000 διασώστες οι 2.518 έχουν διαγνωστεί με καρκίνο. Ανάμεσά τους και 863 πυροσβέστες. Συνηθέστερες μορφές με ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά του γενικού πληθυσμού ο καρκίνος του προστάτη, η λευχαιμία, ο καρκίνος του θυρεοειδή, και το πολλαπλό μυέλωμα.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονες συζητήσεις και ανησυχίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς όλο και περισσότεροι ασθενείς απαιτούν αποζημίωση από το Ομοσπονδιακό Ταμείο Αποζημίωσης Θυμάτων της 11/9.
Τραγικές ιστορίες
Μόλις πρόσφατα ένας συνταξιούχος επικεφαλής τμήματος της Πυροσβεστικής έλαβε αποζημίωση ύψους 1.500.000 δολαρίων. Ο 63χρονος έχει νοσήσει από καρκίνο στους πνεύμονες και καρκίνο του παγκρέατος. «Ήξερα ότι μία μέρα πολλοί από εμάς θα αρρωστήσουν», αναφέρει στην εφημερίδα ο άνδρας που έχει γίνει πλέον σκιά του παλιού εαυτού του.
Μια χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο Ρέτζι Χίλερ. Την εποχή εκείνη είχε μόλις ξεκινήσει την καριέρα του ως αστυνόμος. Μετά τις πρώτες 11 ημέρες στο «ground zero», τοποθετήθηκε σε μια χωματερή όπου μεταφέρονταν συντρίμμια από τα δύο κτίρια. Συνολικά 60 ημέρες ανέπνεε τη σκόνη των κτιρίων χωρίς να φοράει μάσκα. Το 2005 διαγνώστηκε με καρκίνο στο θυρεοειδή και λίγους μήνες αργότερα οι γιατροί βρήκαν σημάδια πολλαπλού μυελώματος (καρκίνος στο αίμα) παρά το γεγονός ότι ήταν μόνο 34 ετών.
Συνηθέστερες μορφές με ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά του γενικού πληθυσμού: ο καρκίνος του προστάτη, η λευχαιμία, ο καρκίνος του θυρεοειδή, και το πολλαπλό μυέλωμα.
Τι αναφέρουν οι μελέτες
Σύμφωνα με μελέτη του 2011 όσοι εκτέθηκαν στον τοξικό καπνό και τη δηλητηριώδη σκόνη που προκάλεσαν τα συντρίμια των δύο πύργων έχουν 19% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια μορφής καρκίνου από όσους συναδέλφους τους απέφυγαν τη θανατηφόρα αυτή «συνάντηση».
Χωρίς να το γνωρίζουν οι άνθρωποι αυτοί εκτέθηκαν σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, σε διοξίνες, σε αμίαντο που είχε χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τους χαμηλότερους ορόφους των κτιρίων του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου και στη βενζίνη, ένα συστατικό των καυσίμων των δύο αεροσκαφών που προκάλεσε ανεξέλεγκτες εστίες φωτιάς. Όλες οι παραπάνω ουσίες από μόνες τους, πολύ περισσότερο συνδυαστικά, είναι εξαιρετικά καρκινογενείς με περίοδο εμφάνισης των συμπτωμάτων από 5 έως 20 χρόνια από την έκθεση σε αυτές.
Οι περισσότερες μορφές καρκίνου αφορούν είτε το γαστρο-οισοφαγικό σύστημα είτε το αίμα, όπως καταγράφηκε στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet δέκα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι ο λόγος που υπήρξε τόσο ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου ήταν τα μοναδικά χαρακτηριστικά της σκόνης των Διδύμων Πύργων και ο μεγάλος αριθμός των χημικών που εμπεριέχονταν σε αυτήν.
Παρόλα αυτά χρειάστηκε να περάσουν 11 ολόκληρα χρόνια για να προστεθούν 58 τύποι καρκίνου στις ασθένειες που αποζημιώνονται μετά το χτύπημα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2012 και παρά τη μελέτη του 2011, χρήματα λάμβαναν μόνο όσοι έπασχαν από άσθμα ή μετατραυματικό σοκ κ.α. καθώς η μεγαλύτερη ανησυχία των αρχών φαίνεται ότι δεν ήταν η κατάσταση των ανθρώπων αυτών αλλά τα οικονομικά μεγέθη.