Ρεάλ Μαδρίτης: Πρόκληση ή απλώς μπίζνες εκατομμυρίων;

real-madrid-570Στην Ισπανία μια χώρα που μάχεται στα πρόθυρα του μνημονίου να γλυτώσει τη χρεωκοπία υπάρχει ένας απίστευτος τύπος, ο 67χρονος Φλορεντίνο Πέρεθ. Δουλειά του, οι κατασκευές, χόμπι του η προεδρία της Ρεάλ Μαδρίτης.
Κάθε χρόνο, παρά τα όσα γράφονται και ακούγονται ο ηγέτης
των los merengues (από το γνωστό γλυκό μαρέγκα και το los blancos, ήτοι οι λευκοί) βρίσκει τον τρόπο να τινάξει την μπάνκα στον αέρα.
Τι κι αν τον κατηγορούν ότι προκαλεί ενώ ο ισπανικός λαός περνάει μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας του. Τι κι αν του καταμαρτυρούν ότι γλυτώνει τη χρεωκοπία λόγω της αθέμιτης στήριξης που του προσφέρουν προβληματικές τράπεζες και παλαιότερα ο δήμος της Μαδρίτης που εξαγόρασε έναντι ενός εξωφρενικού ποσού το προπονητικό κέντρο της Ρεάλ.
Αυτός δεν πτοείται. Πέρυσι έδωσε 101.000.000 ευρώ στην Τότεναμ για ένα γινάτι. Πήρε τον Γκάρεθ Μπέιλ, έναν καλό ποδοσφαιριστή σε μια τιμή που κανένας άλλος στον κόσμο δεν θα πλήρωνε.
Φέτος, κινούμενος πάλι αστραπιαία πλήρωσε περίπου 80 εκατομμύρια στον «δικό μας» Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ για να καταφέρει να πάρει από τη Μονακό, στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου τον Κολομβιανό πρώτο σκόρερ του Μουντιάλ της Βραζιλίας Χάμεζ Ροντρίγκεζ.
Σε όσους τον κατηγορούν απαντά με τα πάσης φύσης έσοδα που καθιστούν τη Ρεάλ την πλουσιότερη ποδοσφαιρική ομάδα του κόσμου και για το 2014, με συνολικές εισπράξεις 438,6 εκατομμυρίων.
Ομάδα σε άλλη διάσταση
Όντως, η Ρεάλ Μαδρίτης ανήκει στα πλουσιότερα ποδοσφαιρικά club. Σε αυτό, άλλωστε, συνεισφέρουν οι τίτλοι που έχουν κερδίσει στην ιστορία τους, οι ποδοσφαιριστές που έχουν έρθει και η κατανάλωση προϊόντων από τους απανταχού οπαδούς των Μαδριλένων, στις επίσημες μπουτίκ της ομάδας, ανά τον κόσμο...
Η «Βασίλισσα» της Ευρώπης δεν είναι απλά μια ποδοσφαιρική ομάδα, με καλό προπονητή, με καλούς παίκτες και έναν πρόεδρο που αγαπάει την ομάδα. Πλέον έχει περάσει σε άλλη διάσταση. Είναι εταιρεία με χορηγούς, τηλεοπτικά δικαιώματα, προϊόντα (από φανέλες έως ποδοσφαιριστές) και άρα έσοδα.
Στα γραφεία της, στο γήπεδό της, στις μπουτίκ της, στο προπονητικό κέντρο της απασχολεί κόσμο, οι οποίοι εργάζονται και με αυτόν τον τρόπο συνεισφέρει στην μείωση του ποσοστού της ανεργίας στην Μαδρίτη.
Συν τοις άλλοις, οι «Γκαλάκτικος» έχουν οπαδούς, φίλους από όλον τον κόσμο που επισκέπτονται την πρωτεύουσα της Ισπανίας μόνο και μόνο για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα.
Η τρέλα άρχισε το 2000
Από το 2000 και μετά η δέκα φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης άρχισε να ξοδεύει πολλά χρήματα, με σκοπό να φέρνει μεγάλους παίκτες στην Μαδρίτη, ωστόσο όλα αυτά είχαν και το εμπορικό τους αντίκτυπο με δεκάδες χορηγίες για τον κάθε παίκτη, όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Γκάρεθ Μπέιλ και στο παρελθόν τον Ζινεντίν Ζιντάν, τον Λούις Φίγκο, τον Ντέιβιντ Μπέκαμ τον Ρονάλντο και άλλους.
Συνεπώς, όπως είναι αντιληπτό από τον κάθε νου, η Ρεάλ, όπως και όλα τα μεγάλα ποδοσφαιρικά σωματεία της Ευρωπης, εκτός από ομάδα είναι και εταιρεία, η οποία πουλάει, αγοράζει έχει χορηγίες, πληρώνει φόρους από τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών που απασχολεί και επιπλέον φορολογείται για τα εισιτήρια που «κόβει» στις διοργανώσεις, όπως το πρωτάθλημα, το Κύπελλο Ισπανίας και το Champions League.
Σε αθλητική... εξαργύρωση
Χωρίς καμία αμφισβήτηση η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η κορυφαία ομάδα στον πλανήτη, με τα περισσότερα Ευρωπαϊκά τρόπαια, δέκα στον αριθμό (Champions League). Έχει κατακτήσει επίσης δύο Κύπελλα UEFA και ένα σούπερ Καπ.
Στην Ισπανία οι Μαδριλένοι μετρούν 32 πρωταθλήματα και 19 πρωταθλήματα. Οι αριθμοί των διακρίσεων από μόνοι τους καταγράφουν μια άκρως επιτυχημένη ομάδα, η οποία έχει κατακτήσεις τρόπαια σε όλες τις γενιές ύπαρξης της.
Τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια (2000 – 2014) η Ρεάλ Μαδρίτης έχει κατακτήσει τρία από τα δέκα της Ευρωπαϊκά, πέντε πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ισπανίας.
Η συγκομιδή, αυτή, είναι πάρα πολύ χαμηλή αν αναλογιστεί κανείς πως η διοίκηση των Μαδριλένων έχει δαπανήσει περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ για μετεγγραφές και πολλές εκατοντάδες επίσης για τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών της.