Η Μέρκελ εκβιάζει την Ευρώπη να αγοράζει τα αδιάθετα προϊόντα της Γερμανίας

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των Αμερικάνων την ημέρα της επίσκεψης της Κα Μέρκελ με δημοσιογράφους για την επικείμενη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α για την Τι Τιπ όπως την λένε οι Αμερικάνοι αλλιώς ΤΤΙP ήταν εμφανής η αμηχανία και των δύο μερών ...
    Δυστυχώς στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει δοθεί έμφαση σε αυτή την επικείμενη συμφωνία η οποία είναι ιδιαίτερης γεωστρατηγικής αλλά και οικονομικής σημασίας για τον κλάδο των ΜμΕ.

http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ttip/

Η ίδια η Κα Μέρκελ συμφώνησε ότι τα προβλήματα τα σημερινά στην Ουκρανία πιέζουν για γρηγορότερη επίτευξη συμφωνίας επιβεβαιώνοντας την γεωστρατηγική εξάρτηση από την Ουκρανία της Γερμανίας. 
Και ενώ έχουμε να κάνουμε με έμπειρους πολιτικούς η "ελεύθερη" ροή ερωτήσεων από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους άφησε το στίγμα της μεταβλητότητας αλλά και της ρευστότητας της επικείμενης Συμφωνίας λόγω Γεωπολιτικών Πολιτικών Στρατηγικών εν εξελίξει .

Πέραν των αναφορών της Κα Μέρκελ για την προώθηση των ομιλιών σε ανοικτό διάλογο με την κοινωνία δεδομένου ότι επικρατεί σκεπτικισμός της κοινωνίας για το τι συζητάνε μεταξύ τους Ε.Ε. και Η.Π.Α., η ανάγκη χάραξης κοινής Βιομηχανικής αλλά και Εμπορικής 
πολιτικής είναι υπαρκτή , έτσι ώστε να δοθεί έμφαση σε κατάργηση εμπορικών φραγμών ,τελωνειακών δεσμεύσεων ,επενδυτικών συνεργασιών  κλπ  .

Η επικείμενη στάση της Γερμανίας δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των συνεργασιών μεταξύ Γερμανικών Εταιρειών με Ρωσικές είναι εμφανώς δυσαρεστημένο με τις εξελίξεις στο ήδη μεγάλο πεδίο συναλλαγών που έχουν μεταξύ τους ήταν κύριος Πυλώνας των ερωτήσεων.

Ήδη η βάση των συμφωνιών εδράζεται σε έκθεση του  London-based Centre for Economic Policy Research (CEPR) σύμφωνα με το οποόία  μια επικείμενη συμφωνία μπορεί να αποφέρει άυξηση κύκλου εργασιών κατά 119δις για την ΕΕ και αντίστοιχα 95δις για την Αμερική αυξάνοντας κατά κεφαλή την κατανάλωση  σε τετραμελείς οικογένειες κατά 545€ για την ΕΕ και 655€ για τις ΗΠΑ.
         Ταυτόχρονα τονίζεται ότι, σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση, η προσαύξηση στις αξίες των προϊόντων λόγω των διαφόρων μέτρων είναι της τάξεως του 10-20% ποσό το όποιο επιβαρύνει τον καταναλωτή . 
Το προβλεπόμενο ποσό αύξησης εμπορικών συναλλαγών υπολογίζεται σε 100δις δολάρια.
Παρά το ότι η επιβάρυνση στο προϊόν είναι κατά μέσο όρο 4% ανάμεσα στις δύο κοινότητες θεωρούν ότι η περαιτέρω μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών τύπου πιστοποιητικών ποιότητας ή εγγραφής σε λίστες προμηθευτών Δημοσίου αλλά και άλλα θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της συνεργασίας.

Θεωρητικά τα 500.000.000 πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μέσο εισόδημα 25,000€ είναι δέλεαρ για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ . Υπενθυμίζουμε ότι για την Ε.Ε. υπεύθυνος είναι ο Κος Karel De Gucht.

Με σκεπτικό την συνένωση της αγοραστικής δύναμης έτσι ώστε να ανταγωνιστούν την Κίνα κατά κύριο λόγο αλλά και άλλες χώρες όπως πχ Ινδονησία ,χωρίς όμως να περιοριστούν τα ποιοτικά στάνταρντ ,δημιουργώντας οικονομίες Κλίμακος ,δεν διαφαίνεται όμως κατ εμάς η προστασία τους εισοδήματος των εργαζομένων αλλά και των εργασιακών τους δικαιωμάτων ,αν και η επικίνδυνη σιωπή που επικρατεί δεν επιτρέπει  θετικά αλλά μάλλον αρνητικά συμπεράσματα γαι το μέλλον το εργασιακό .
 Χαρακτηριστικά η Κα Μέρκελ ανέφερε ότι "Τα εργατικά συνδικάτα που προστατέυουν τους μισθούς θα πρέπει να συνεργαστούν για την επίτευξη των στόχων".

Πλην όμως με βάσει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ήταν εμφανής η εστιαζόμενη προσοχή της Γερμανίας σε προϊόντα που αφορούν τα Φωτοβολταϊκά. Εδώ και μήνες έχουμε το γνωστό πρόβλημα με την Γερμανία να προσπαθεί να πουλήσει τα παραγόμενα προϊόντα της πχ στην Ελλάδα με μία τιμή που είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τα αντίστοιχα Κινέζικα ,κάτι που δεν ήταν ανταγωνιστικό στους Έλληνες Επενδυτές Φωτοβολταϊκών που αναγκαστικά εισήγαγαν από την Κίνα τα εμπορεύματα αυτά.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ανατροπή του Γερμανικού Βιομηχανικού παραγωγικού προγραμματισμού και την κατάρρευση των εσόδων από προβλεπόμενες πωλήσεις Φωτοβολταϊκών προιόντων .
. Η αντίδραση της Γερμανίας ήταν αύξηση και επιβολή φόρων σε εισαγόμενα προϊόντα Φωτοβολταϊκών και αντίστοιχα παύση εκροών τεχνολογικών προιόντων προς Κίνα .
 Στην Ελλάδα αυτό μεταφράστηκε σε άρνηση της δέσμευσης τιμής παραγόμενου ρεύματος προς τους επενδυτές από Φωτοβολταϊκά συστήματα κάτι που οδήγησε σε σκάνδαλο και αθέτηση συμφωνιών παραγωγών ρεύματος με το Ελληνικό Κράτος, με τα γνωστά Οικονομικά προβλήματα στους επενδυτές που εμπιστευτηκαν την Ελληνική Κυβέρνηση ..
Σύμφωνα με την Κα Μέρκελ θα πρέπει να επανεξεταστεί το μοντέλο συνεργασίας με ΗΠΑ σε αυτό τον τομέα όπου η Γερμανία επενδύει ...

Το εργαλείο που επικαλείται η Κα Μέρκελ ως προς την διόρθωση της μεγάλης ανεργίαςιδιαιτέρως των νέων είναι η συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , τον Οργανισμό Παγκόσμιου Εμπορίου ( Ατζέντα της Ντόχα) αλλά και τις επαναλαμβανόμενες συνόδους G20 αλλά και G7.
        Θεωρητικά η συμφωνία TTIP θα πρέπει να κλείσει μέσα στο 2015,δημιουργώντας ένα πεδίο αφορολόγητων επενδυτικών προγραμμάτων χωρίς όμως να διευκρινίζεται πως η μεταφορά "μαύρου" χρήματος θα αποκλειστεί.
Η δε Υψηλή προστασία του καταναλωτή με βάση την Υγεία και το Περιβάλλον είναι μια σταθερή επίκληση  των πολιτικών από την οποία και η Κα Μέρκελ δεν κατάφερε να αποφύγει .

Στα πλάνα της TTIP είναι η Ελεύθερη Ζώνη Εμπορίου , η Τραπεζική Ένωση έτσι ώστε να αποφευχθεί μια κρίση σαν και την σημερινή προσπαθώντας να διευρίνει το Χρηματηστηριακό άυλο Κεφάλαιο.
Όλα αυτά συμπίπτουν 100χρόνια μετά τον Α Παγκόσμιο πόλεμο , αλλά και 25χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου ανέφερε η Κα Μέρκελ προφανώς υπενθυμίζοντας την δυσκολία των καιρών .
Κατά την Κα Μέρκελ αυτή η συμφωνία θα αναζωογωνήση τις επιχειρήσεις χωρίς όμως να κάνει καμμία αναφορά στις ανεξέλεγκτες ζώνες παραγωγής αναμφιβόλου ποιότητας προιόντων απο χώρες όπου βρίθει η αγορά των ΗΠΑ πχ Μεξικό και τα οποία ευκολότατα μπορούν αν εισέλθουν στην Ε.Ε.

Κατα την Κα Μέρκελ η προώθηση ανταλακτικών αυτοκινητοβιομηχανίας προς τις ΗΠΑ θα προσδώσει όφελος ανταγωνιστικό προς τις άλλες παραγωγικές χώρες.

Σε ότι αφορά την εξάρτηση της Γερμανίας από το Φυσικό Αέριο της Ρωσίας ήταν σαφές ότι προσπαθεί με την στήριξη έυρεσης νέων πηγών ενέργειας να αποφύγει τον ενεργειακό αποκλεισμό που άυριο μπορεί να έχει από πιθανή διακοπή παροχής αερίου και ο προασανατολισμός της είναι είτε η αποθήκευση σε μεγαλύτερες δεξαμενές αποθήκευσης έιτε η μεταφορά υγρού φορτίου από άλλες χώρες.


Η επικρατούσα Σιωπή είναι πρόδηλη των προβλημάτων που θα προκύψουν απο την συμφωνία αυτή .
Χαρακτηριστική απόροια της πιθανής συμφωνίας είναι αυτό που βλέπουμε με την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και την επιβεβαίωση του καθολικού ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή όπου ο αγοραστής επικεντρώνεται σε πολυκαταστήμτα και σε 2-3 κεντρικούς δρόμους αγορών μεταφέρωντας το "πορτοφόλι " αγορών της Δευτέρας την Κυριακή και διαλύοντας κυριολεκτικά τον Κοινωνικό ιστό αλλα και τις Μικρομεσάιες Επιχειρήσεις .
Αντίστοιχα η πιθανή Ζώνη Ελευθερου Εμπορίου θα επηρεάσει με ραγδαία είσοδο προιόντων απο Τρίτες Χώρες διακινούμενα μέσω Αμβέρσας -Ρότερνταμ -Αμβούργου -Λίβερπουλ, κυρίως και τα οποία λιμάνια θα καρπωθούν τα προσδωκόμενα οφέλη βυθίζοντας περαιτέρω στην ύφεση τις ΜμΕ.

Η πιθανή δε "ελέυθερη" διακίνηση επενδυτικών κεφαλαίων θα είναι ένα άλλο εργαλείο ανάπτυξης των μονίμως επωφελουμένων πολυεθνικών που έχουν το Κnow Ηοw εν αντιθέσει με τις ΜμΕ που καθημερινά αποδεικνύεται ότι είναι ο 'Στόχος' όπως συνεπακόλουθα και η Δήμευση των περιουσιών τους .  


Συνοπτικά η Κα Μέρκελ για άλλη μια φορά επιβεβάιωσε ότι η κύρια μέριμνα της ήταν η προστασία των παραγωγικών δυνάμεων της Βαριάς Βιομηχανίας της χώρας της και σε καμμία περίπτωση δεν εκπροσώπησε την Ε.Ε. παρά τα όποια "ψελίσματα" για την ανάπτυξη στην Γεωργία που κατά βάση είναι το πλεονέκτημα και το όπλο του αποβιομηχανοποιημένου Νότου .

fotavgeia.blogspot.gr