Σενάρια εμπλοκής με την υποψηφιότητα Μπουτάρη

Σενάρια εμπλοκής με την υποψηφιότητα ΜπουτάρηΕμπλοκή φαίνεται να έχει προκύψει με την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη στον δήμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με νόμο του «Καλλικράτη», υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ της θέσης δημάρχου ή υποψηφίου δημάρχου
και θέσης προέδρου σε διοικητικών συμβούλια ΝΠΔΔ, κρατικών ΝΠΙΔ και δημοσίων επιχειρήσεων στους δήμους, που έχουν την έδρα τους τα εν λόγω νομικά πρόσωπα.

Ο κ. Μπουτάρης τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 2011, με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου, θέση από την οποία παραιτήθηκε στις 20/11/2013.

Για να μην υπάρχει κώλυμα, όμως, θα πρέπει ο υποψήφιος για τον δήμο να μη διατηρεί την ιδιότητα του προέδρου δ.σ. «μέσα στο δεκαοκτάμηνο πριν από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών».

Ο ίδιος ο κ. Μπουτάρης, σε δηλώσεις του, αναφέρει πως δεν υπάρχει κανένα θέμα και πως δεν υπάρχει ασυμβίβαστο καθώς «εξαιρούνται οι αιρετοί, είναι μεταβατική περίοδος, είναι μισή η θητεία δηλαδή, επομένως μόνο 18μηνο δεν είναι. Ουσιαστικά πρόεδρος έγινα μετά την εκλογή μου».

Στο μεταξύ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος, εισηγήθηκε στην Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία, δε θα ισχύει το ασυμβίβαστο για στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η συμμετοχή των οποίων στα Δ.Σ. Νομικών Προσώπων προβλέπεται εκ του νόμου. Όπερ ισχύει για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και τον δήμο της πόλης.