Θυελλώδεις άνεμοι στη ΔΗΜΑΡ

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι σχέσεις της ΔΗΜΑΡ με τους βουλευτές Γρηγόρη Ψαριανό και Βασίλη Οικονόμου, οι οποίοι από διαφορετικές αφετηρίες πυκνώνουν τις επιθέσεις τους εναντίον του Φώτη Κουβέλη. Και οι δύο βουλευτές, όπως είναι γνωστό, αρνήθηκαν να προσέλθουν να ψηφίσουν στη συνεδρίαση της Κυριακής διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο με τον οποίο η ΔΗΜΑΡ έλαβε την απόφαση να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρόικας.
Ο Ψαριανός, λοιπόν, τη Δευτέρα σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «σταλινικού τύπου» αποφάσεις του ...........Κουβέλη, που δεν συνάδουν με κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς, ενώ κατήγγειλε ότι το κόμμα διολισθαίνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ και πως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, αμέσως μετά την κάθετη άρνηση να συζητήσει με το ΠΑΣΟΚ για την Ελιά, αποφεύγει να ασκήσει κριτική στη δράση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να κατονομάσει τα στελέχη - συνεργάτες του Κουβέλη που κάνουν κουμάντο στο κόμμα δίπλα του αγνοώντας τα όργανα του κόμματος.
Ενοχλημένος ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρήστος Μαχαίρας απάντησε ότι τα κόμματα δεν είναι μαντριά ούτε μαυσωλεία, πόσω μάλλον ένα κόμμα που μεταφέρει την κληρονομιά της ανανεωτικής Αριστεράς. «Σαφέστατα» πρόσθεσε «θα υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις και αποκλίνουσες προτάσεις. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες κόκκινες γραμμές. Όταν τις υπερβούμε αυτές τις κόκκινες γραμμές – και ο νοών νοείτω – νομίζω ότι πρέπει να χτυπήσει ένα καμπανάκι».
Ο Βασίλης Οικονόμου, από την άλλη πλευρά, νιώθει χολωμένος από τη διαδικασία ενδυνάμωσης της ΔΗΜΑΡ από στελέχη που βρίσκονταν μέχρι πρότινος πολύ κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου, όπως η Μαριλένα Κοππά, ο Χάρης Καστανίδης και ο Πάνος Μπεγλίτης, και από το «κόψιμο» της υποψηφιότητάς του για περιφερειάρχης Αττικής.
Αυτό το τελευταίο μάλιστα τον έχει φέρει πολύ κοντά στο βήμα εξόδου από τη ΔΗΜΑΡ, αφού θεωρεί πως ο Κουβέλης και οι συν αυτώ αρνήθηκαν να τον εμπιστευτούν επειδή ο ίδιος είναι ΠΑΣΟΚογενής και πριμοδότησαν τη βουλευτή και «απόλυτα ελεγχόμενη» Μαρία Γιαννακάκη, η οποία έχει πολύ χαμηλή αναγνωρισιμότητα και κατατάσσεται τελευταία πίσω από τον Θ. Τζήμερο στις δημοσκοπήσεις (τουλάχιστον στην πιο πρόσφατη της GPO, τη Δευτέρα, για το Mega).
Μάλιστα ο Οικονόμου, ο οποίος ήταν στη Βουλή το βράδυ της Κυριακής και εμφανώς... βολτάριζε την ώρα της ψηφοφορίας για να δείξει την αντίθεσή του με τη στάση της ΔΗΜΑΡ, εσχάτως λειτουργεί σαν... σκιώδης υποψήφιος περιφερειάρχης (!), αφού καθημερινά κάνει παρεμβάσεις σε θέματα που αφορούν την περιφέρεια.
Πάντως, Ψαριανός και Οικονόμου αρνήθηκαν να παρευρεθούν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ την Τρίτη, όπου βασικό θέμα συζήτησης ήταν το ψηφοδέλτιο εν όψει των ευρωεκλογών. Η πλειοψηφία καταδίκασε με ένταση τα όσα κατήγγειλε ο Ψαριανός φέρνοντας σε θέση άμυνας τη μειοψηφία.

Η δημοσκόπηση
Η κατάσταση εντός της ΔΗΜΑΡ είναι ιδιαίτερα τεταμένη και όλα κρέμονται από μια κλωστή, αφού, παρ’ ότι το κόμμα μοιάζει να είναι προσωποπαγές και ένα μεγάλο τμήμα του να αναφέρεται στον Φώτη Κουβέλη και μόνο, υπάρχουν στελέχη που θεωρούν ότι το κόμμα έχει λοξοδρομήσει και οι επιλογές των τελευταίων μηνών έχουν αποδυναμώσει πλήρως την κοινωνική απήχησή του.
Το κλίμα δυναμιτίζει η τραγική δημοσκοπική επίδοση του κόμματος, που το δείχνει να βρίσκεται κάτω και από το 3%, το σκαλοπάτι για την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση. Ακόμη και στη βάση του κόμματος υπάρχει... τριχασμός:
◆ Οι περισσότεροι μοιάζει να συμφωνούν με μια αριστερόστροφη στροφή της ΔΗΜΑΡ και πολιτική συνεργασία και μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ.
◆ Αρκετοί συμφωνούν με τις διακριτές αποστάσεις και την αυτόνομη πορεία που επιχειρεί ο Φώτης Κουβέλης.
◆ Άλλοι όμως πιστεύουν ότι η φυσική θέση του κόμματος είναι στην Κεντροαριστερά και στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.
Στο μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης ανακοινώθηκε ότι μεθαύριο, Σάββατο, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα ολοκληρωθεί το ευρωψηφοδέλτιο, στο οποίο ακούγεται ότι θα συμπεριληφθούν οι: Δημήτρης Χατζησωκράτης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Μαριλένα Κοππά, Πάνος Μπεγλίτης, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Δώρα Τσικαρδάνη.