Ο Fast track έλεγχος των ΜΚΟ και το Δημόσιο συμφέρον*

γράφει ο Κων/νος Σπ. Δρακάτος


Αν θέλουν λοιπόν, μπορούν να ζητήσουν από ΟΛΕΣ τις ΜΚΟ, την κατάθεση εντός 30 ημερών: α) πίνακα με τα ονόματα των υπουργείων και άλλων υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου από τις οποίες έχουν λάβει επιχορηγήσεις, αναλυτικά με ποσά και ημερομηνίες ανάληψης και β) τα δικαιολογητικά τα οποία θα πιστοποιούν την εκτέλεση των έργων στην βάση των οποίων έλαβαν τις επιχορηγήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο. Είναι εύκολο και ηθικά επιβαλλόμενο τώρα που ο Λαός υποφέρει εξ’ αιτίας τους.

Αν θέλουν, μπορούν στην Απόφαση αυτή, κατάθεσης στοιχείων, να δώσουν την ισχύ Νόμου με δύο (2) μόνο άρθρα, τον.......
οποίο θα ζητήσουν να ψηφιστεί από την Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, εντός 10 ημερών, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών που «προβλέπει ο νόμος» π.χ. εντάσεις, απαρτίες, αναβολές και άλλα δημοκρατικά… νομικά τερτίπια που επικαλούνται όταν δεν θέλουν να κάνουν κάτι. Στο άρθρο 1, θα ζητείται η εντός 30 ημερών κατάθεση των παραπάνω δικαιολογητικών, αναλυτικά, χωρίς δικαίωμα παράτασης και στο άρθρο 2 θα ορίζεται ρητά πρώτον ότι το αδίκημα της μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις του άρθρου 1, θα θεωρείται κακούργημα με το αιτιολογικό ότι η πράξη προσβάλει το Δημόσιο συμφέρον, ασχέτως ποσού και χρόνου διάπραξης του εγκλήματος. Η δίκη θα ορίζεται εντός 6 μηνών και δεύτερον, οι ποινές που θα επιβάλλονται θα εκτελούνται χωρίς οι εφέσεις να έχουν κανένα ανασταλτικό αποτέλεσμα, για οποιονδήποτε λόγο. Η επίκληση λόγου απώλειας των στοιχείων θα αποκλείεται ρητά.

Οι λόγοι των προβλέψεων του άρθρου 2 είναι προφανείς και αφορούν τα γνωστά νομικίστικα κόλπα που ανέφερα παραπάνω, συν την περίπτωση της παραγραφή σε περίπτωση χαρακτηρισμού του αδικήματος ως πταίσμα.

Εάν λοιπόν δούμε ότι η δίωξη αυτών των εγκλημάτων ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ δεν πάρει αυτή την αυστηρή μορφή κατά ΠΑΝΤΩΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥ, τότε, πολύ φοβούμαι, ότι το θέμα θα περιοριστεί και θα εξαντληθεί στις δύο ΜΚΟ των ναρκοπεδίων και της δασοπυρόσβεσης και οι «άλλοι», κάτι ονόματα ναααα, μετά συγχωρήσεως, θα «πάνε γι’ άλλα», ο δε Λαός θα απορεί γιατί δεν έχει τα… βασικά.
Υπόψην, ότι αυτές οι δύο ΜΚΟ έχουν «φάει» περίπου 16 με 18 εκατομ. ευρώ, τα υπόλοιπα μέχρι τα 135 εκατομ. που υπολογίζουν ότι «χαρίστηκαν», που είναι;

Θα τολμήσουν;

* Δημόσιο συμφέρον: όπως αυτό ορίζεται και προστατεύεται από το Σύνταγμά μας.