Η φοροδιαφυγη και τα «προσωπικα δεδομμενα»

Του Πέτρου Τρουπιώτη

 
   Η φοροδιαφυγή, ήταν και συνεχίζει βέβαια να είναι, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτής της χώρας. Ένα ζήτημα που προκαλεί όχι μόνον τεράστιες τρύπες στα δημόσιά οικονομικά, άλλα παράλληλα «διαφθείρει» το σύνολο της κοινωνίας. Σχεδόν όλοι μας , γινόμαστε με τον έναν η τον άλλο τρόπο συμμέτοχοι σε αυτό το παιχνίδι της φοροδιαφυγής ,όταν για παράδειγμα δεχόμαστε να μην μας δίνουν απόδειξη , όταν ενώ ξέρουμε τι γίνεται δίπλα μας , στην επιχείρηση που δουλεύουμε η ακόμα και στο δημόσιο κάνουμε τα στραβά ματιά.
 Δυστυχώς , έχει καλλιεργηθεί σε αυτή την χώρα η λογική  σύμφωνα με την οποία όποιος κλέβει την εφορία και γενικώς το ........κράτος είναι «μάγκας», «ωραίος» και «έξυπνος», τον οποίο στην ουσία όλοι οι άλλοι ζηλεύουν γιατί δεν κατάφεραν να κάνουν και αυτοί το ίδιο.
 Τώρα το αν με τις «λαμογιές» του ενός και του άλλου φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση άλλα και το ότι τις κλοπές των άλλων από την εφορία τις πληρώνουμε όλοι οι άλλοι, φαίνεται να μην το σκέφτεται κάνεις…  Κι ας είμαστε « ο εξυπνότερος λαός του πλανήτη», όπως υποστηρίζουν ορισμένοι συνέλληνες…
   Με εξωτερική πίεση είναι η αλήθεια , άλλα και υπό την πίεση των γεγονότων της χρεοκοπίας, άρχισε και υπάρχει κάποιου είδους έλεγχος στην φοροδιαφυγή.
 Έλεγχος βέβαια που προς το παρών βρίσκεται στο παρελθόν, δηλαδή στο τι είχε γίνει ως σήμερα άλλα δεν είμαι βέβαιος ότι γίνεται και για το σήμερα. Βεβαίως , όσο σφίγγουν τα πράγματα, όσο «το χρήμα γίνεται πολύ ακριβό» τόσο και οι έλεγχοι αναγκαστικά θα γενικεύονται, τόσο και το σύστημα έλεγχου θα βελτιώνεται , τόσο και οι πολίτες θα αντιδρούν όταν βλέπουν φοροκλοπή. Άλλα είναι βέβαιο ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να φτάσουμε στα επίπεδα έλεγχου και συνείδησης πολιτών των προηγμένων χωρών της Ευρώπης.
Πάντως κάτι δείχνει να κινείται. Και ευτυχώς κινείται και στο επίπεδο των πολιτών. Αρχίζει δηλαδή να σπάει η παλαιά αντίληψη πως  «το μικρό κλέψιμο της εφορίας » είναι ανεκτο. Αργά αλλά  ευτυχώς αλλάζει.
   Πρέπει όμως να αλλάξουν και ορισμένα πράγματα σε σχέση με τις ανακοινώσεις του ΣΔΟΕ για παράδειγμα , για τις αποκαλυπτόμενες παραβάσεις.
  Πριν μερικές μέρες έγινε ανακοίνωση για δεκάδες περιπτώσεις που ο ΣΔΟΕ ανακάλυψε. Όμως , λόγω της «αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων» φαντάζομαι δεν δόθηκαν ονόματα στην δημοσιότητα άλλα μόνον ιδιότητες. Κάτι βέβαια που είναι χειρότερο και πιθανόν προκαλεί μεγαλύτερη συζήτηση .
 Όμως , δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει κάποια πράγματα να είναι ανώνυμα.
 Δεν αντιλαμβάνομαι για παράδειγμα γιατί δεν πρέπει να ξέρουμε το όνομα του πολιτικού που «πιάστηκε στα δίχτυα της εφορίας» (άσχετα αν αυτός το ανακοινώσε μόνος του μιλώντας ως συνήθως για πολιτικές σκοπιμότητες..). Ο άνθρωπος αυτός διεκδικεί την ψήφο μας για να μας κυβερνήσει. Οφείλουμε να ξέρουμε πως κινείται ο ίδιος σε σχέση με το δημόσιο χρήμα.
 
Η για παράδειγμα δεν πρέπει να ξέρουμε σε ποιο δήμο, δημοτική επιχείρηση δεν εξέδιδε αποδείξεις; Ο δήμαρχος δεν εκλέγεται με την δίκη μας ψήφο για να διαχειρισθεί δημόσιο χρήμα.
  Το ίδιο δεν συμβαίνει με τα αθλητικά   σωματεία που εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια;. Όλα αυτά δεν επιχορηγούνται από το κράτος;
  Μήπως λοιπόν θα πρέπει έκτος από το να καταλογίζει τα ποσά και τα πρόστιμα το ΣΔΟΕ και να βάζει γρήγορα τα χρήματα στα ταμεία του κράτους να ξέρουμε και ως πολίτες ποιος και γιατί, ιδιαίτερα για πρόσωπα που διαχειρίζονται και δημόσιο χρήμα;
Μήπως τελικά πρέπει να ξαναδούμε το θέμα των «προσωπικών δεδομένων» , ιδιαίτερα όταν άφορα δημοσιά πρόσωπα και μηχανισμούς που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα;