Ο «εξαφανισμένος» ύποπτος γιος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Πού είναι ο Μπιλάλ Ερντογάν; Το ερώτημα αυτό πλανάται στην Τουρκία με τον γιο του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει τη χώρα, να παραμένει άφαντος.

Ο 32χρονος Μπιλάλ Ερντογάν είναι ιδρυτής
και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Υπηρεσίας για τη Νεότητα και το Ίδρυμα Εκπαίδευσης της Τουρκίας (Turgev), εμπλέκεται μαζί με δεκάδες πρόσωπα σε υποθέσεις διαφθοράς που σχετίζονται με 28 δημόσιους διαγωνισμούς, ύψους 100 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος φέρεται να συνδέεται με την υπόθεση κατασκευής φοιτητικής εστίας στην Κωνσταντινούπολη, στη συνοικία Φατίχ, που παραχωρήθηκε στο Turgev με εμπλοκή του δημάρχου της, Μουσταφά Ντεμίρ.

Οι τούρκοι εισαγγελείς ετοιμάζονταν στα τέλη Δεκεμβρίου να στείλουν δικαστική κλήτευση στο γιο του τούρκου πρωθυπουργού υποπτευόμενοι ότι είχε εμπλακεί σε υποθέσεις με μίζες και δωροδοκίες, ενώ φερόταν να εμπλέκεται και σε παράνομες δραστηριότητες.

Την ώρα που η φημολογία περί σύλληψης του 32χρονου είχε φουντώσει, ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει χειρισθεί ευαίσθητες και βαρυσήμαντες υποθέσεις, όπως το σκάνδαλο Εργκενεκόν, «ξηλώθηκε» από την υπόθεση.

Την Παρασκευή, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου κατέκρινε με σφοδρότητα τον τούρκο πρωθυπουργό και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) για το ότι ο Μπιλάλ Ερντογάν δεν κατέθεσε για την υπόθεση διαφθοράς. «Γιατί ο Μπιλάλ Ερντογάν δεν πηγαίνει να καταθέσει; Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στο νόμο; Η Δικαιοσύνη δεν είναι ίδια για όλους;» αναρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα του Μπιλάλ Ερντογάν έχει απασχολήσει στο παρελθόν τον τουρκικό τύπο με τον προσκείμενο στην αντιπολίτευση τύπο να γράφει ότι ο 32χρονος απέκτησε μεγάλα κέρδη χρησιμοποιώντας τις διασυνδέσεις του πατέρα του.

Τον γύρο του Διαδικτύου είχαν κάνει, πάντως, φωτογραφικά στιγμιότυπα του Μπιλάλ Ερντογάν σε φιλικές στιγμές με τον σαουδάραβα επιχειρηματία, Γιασίν αλ Καντί, ο οποίος μέχρι το 2010 βρισκόταν στην παγκόσμια λίστα τρομοκρατίας, αφού φερόταν να έχει σχέσεις με την αλ Κάιντα.

Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε προβλέψει σε δηλώσεις του ότι θα επιχειρούσαν κλονίσουν τον ίδιο, χτυπώντας τον μέσω του γιου του. Ο Μπιλάλ Ερντογάν, όμως, κρύβεται...