Προβληματισμός για την κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης

Γράφει ο Ιωάννης  Μαρτέλλος

Το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση το 2014 παραμένει η αστάθεια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς οι κοινοβουλευτικές ομάδες τους είναι στα όριά τους και η ανοχή των βουλευτών έχει εξαντληθεί.

Οι βουλευτές έχουν διαμηνύσει ότι νέα επώδυνα μέτρα δεν ψηφίζουν
και γι’ αυτό επικρατεί προβληματισμός στην κυβέρνηση για το πως θα μπορούσε να περάσει από τη Βουλή ένα Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με νέα, έστω διαρθρωτικά, μέτρα ενώ η ίδια ανησυχία υπάρχει και για τα πολυνομοσχέδια (omnibus bills) που θα ζητήσει φεύγοντας η τρόικα στο πλαίσιο της εφαρμογής των προαπαιτούμενων της επόμενης δόσης, εφόσον υπάρξει πολιτική συμφωνία για την καταβολή των 3,1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου.
Κρίσιμοι σταθμοί

Οι σταθμοί της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2014 είναι αρκετοί και καθοριστικοί σε μεγάλο βαθμό για την πορεία της.

-Ο πρώτος σταθμός είναι στις 8 Ιανουαρίου, όπου στο Μέγαρο Μουσικής θα γίνει η έναρξη της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. με ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του Κολεγίου των Επιτρόπων. Αντίστοιχη ομιλία για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας θα γίνει και στο Στρασβούργο στις 14 Ιανουαρίου.

-Ο επόμενος κρίσιμος σταθμός είναι το διάστημα 10-20 Ιανουαρίου. Εντός αυτής της περιόδου (σ.σ. οι πληροφορίες αναφέρουν για την 15η του μηνός), επιστρέφουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, με στόχο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση πριν από το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου.

-Την 11η Ιανουαρίου λήγουν ομόλογα ύψους 1,85 δισ. ευρώ, τα οποία κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ουσιαστικά θα δώσουμε 1,85, ενώ λάβαμε ως χώρα πρόσφατα ένα δισ. ευρώ, μετά από πολύμηνο θρίλερ με την τρόικα.

-Την 27η Ιανουαρίου, θα συνεδριάσει το Eurogroup, όπου αναμένεται να εξεταστούν το ελληνικό πρόγραμμα και το χρηματοδοτικό κενό του 2014 και αμέσως μετά την 30η Ιανουαρίου λήγουν «ακούρευτα» ομόλογα ύψους 197 εκατ. ευρώ, τα οποία κατέχουν ιδιώτες.

-Τον Φεβρουάριο θα υπάρξουν οι επόμενες σημαντικές λήξεις ελληνικών ομολόγων και σε αυτό τον μήνα θα υπάρξουν σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και συνεδρίαση του Eurogroup.

-Τον Μάρτιο θα συνεδριάσει το Eurogroup, ενώ θα υπάρξει και Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ενώ την 31η Μαρτίου, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. θα στείλει στη Eurostat τα στοιχεία για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2013.

-Η επικύρωση των παραπάνω στοιχείων από τη Eurostat, οπότε και θα διαπιστωθεί το τελικό ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος, εκτιμάται κατά τις 20 Απριλίου, οπότε και είναι κρίσιμο σημείο για τα επόμενα βήματα.

-Τον Μάιο λήγουν ομόλογα ύψους 4,1 δισ. ευρώ τα οποία κατέχει η ΕΚΤ, ενώ πρέπει να καταβληθεί και η δόση ύψους 694 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ για τη σταδιακή αποπληρωμή του δανείου του προς την Ελλάδα.
Η ρουλέτα των ευρωεκλογών

Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 22α Μαϊου, οπότε και θα γίνουν οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα, από το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθούν πολλά.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμάται πως η κυβέρνηση θα πορευθεί αλώβητη μέχρι τη διπλή αναμέτρηση των περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών, τον προσεχή Μάιο.

Εκεί, όπως αναγνωρίζουν στενοί συνεργάτες των Σαμαρά και Βενιζέλου, οι περαιτέρω εξελίξεις θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

Όμως, στα επιτελεία των δυο αρχηγών κυριαρχεί η εκτίμηση ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα υπερβούν και τον συγκεκριμένο σκόπελο, καθώς η κυβέρνηση θα έχει το όπλο της διανομής σε ευπαθείς ομάδες μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταγράφει δυναμική πρώτου κόμματος.

Επίσης εκτιμούν ότι τα όποια κέρδη αποκομίσει στις ευρωεκλογές, θα ισοσταθμιστούν από απώλειες στις περιφερειακές εκλογές, καθώς στερείται ερεισμάτων και ισχυρών προσώπων στον αυτοδιοικητικό χώρο.

newpost.gr