Να βγάλουμε το εξάμηνο-Μεταβατική περίοδος μέχρι τις ευρωεκλογές για ΕΑΣ,πλειστηριασμούς και αυτοδιοίκηση

Υπο το βάρος των ευρωεκλογών και τις εύθραστης κυβερνητικής πλειοψηφίας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, πετυχαίνοντας εκταμίευση της δόσης και παράλληλα εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων, αλλά όχι στο σύνολό τους. Έτσι η φράση που κυριαρχεί στο Μαξίμου είναι “πάμε για μεταβατική περίοδο”, η οποία περιλαμάνει εφαρμογή των νέων μέτρων με περιορισμούς και πλήρη εφαρμογή τους μετά το πέρας των διπλών εκλογών του Μαίου. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα σε γαλάζιους και πράσινους δημάρχους να παρουσίασουν κοινωνικό έργο, ενόψει της προεκλογικής περιόδου, μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία.


Πλειστηριασμοί από Γενάρη αλλά...

Η τρόικα επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα και η διαπραγμάτευση θα κινηθεί στη συμφωνία γύρω από ρυθμίσεις που θα δίνουν περίοδο χάριτος στην κυβέρνηση και δεν θα εκθέτουν την κυβερνητική πλειοψηφία. Σε μία μεταβατική ρύθμιση για το 2014 που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία των «πραγματικά αδύναμων» προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά την επικείμενη άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση έως τις 20 Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στον Σκάι και ερωτηθείς για το πού θα τεθεί το όριο για την άρση της προστασίας, διευκρίνισε πως θα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, μεταξύ αυτών και του περιουσιακού προφίλ του εκάστοτε δανειολήπτη. «Δεν μπορεί να υπάρχουν οι "έξυπνοι'", που δεν πληρώνουν και τα κορόιδα», σημείωσε.

Πρακτικά και εφόσον δεν υφίσταται περιουσιολόγιο η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα ξεκινήσει από μεγαλοοφειλέτες με ακίνητα αντικειμενικής αξίας που ξεπερνά τα 150.000 -άλλωστε αυτά ενδιαφέρουν τις τράπεζες- και θα επεκτθεί σταδιακά στο σύνολο των δανειοληπτών από το καλοκαίρι.

Οριστικό λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες σε ένα χρόνο

Οριστικό λουκέτο μπαίνει στις αμυντικές βιομηχανίες σε περίπου ένα χρόνο, καθώς θα δοθεί μεταβατική περίοδος “χάριτος” για την ΕΑΣ. ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ πρέπει να θεωρούνται παρελθόν, όπως και οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για σκληρή μάχη με τους δανειστές, προκειμένου να μην χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά και ένα παραγωγικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας.

Η τελική πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει ότι τα ΕΑΣ αναδιαρθρώνονται, με το συρρικνωμένο στρατιωτικό τμήμα που απομένει να διατηρεί τον εξαγωγικό του χαρακτήρα. Εφόσον δεν αποδειχθεί βιώσιμο σε διάστημα 12 μηνών, τότε θα προχωρήσει σε εκκαθάριση εν λειτουργία, κατά το πρότυπο της ΕΛΒΟ, με τις Ενοπλες Δυνάμεις να αναλαμβάνουν τη διαχείριση όσων μηχανημάτων και υλικού θεωρούν ότι χρειάζονται για τις ανάγκες τους. Στο περιθώριο του χθεσινού Eurogroup, ο κ. Στουρνάρας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον επίτροπο Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, και στη συνέχεια εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η λύση θα γίνει αποδεκτή, αφού το εμπορικό κομμάτι των ΕΑΣ θα «φορτωθεί» τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις και θα κλείσει. Σε ό,τι αφορά τα άλλα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση έχει καταθέσει νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έως το 2017, καθώς και τις προτάσεις της για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και αναμένει τις απαντήσεις της τρόικας, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Και ρουσφετάκια σε δημάρχους

Στη μεταβατική αυτή περίοδο του Μαξίμου συμπεριλαμβάνεται και η τοπική αυτοδιοίκηση με την κεντρική διοίκηση να κάνει δωράκια στους δημάρχους και να εξάγει κοινωνική πολιτική για γέλια και για κλάματα. Έτσι μεγάλο τμήμα του ΕΣΠΑ μεταφέρεται σε δήμους για πρόσληψη συμβασιούχων εξαμηνιαίας διάρκειας-όσο και η μεταβατική περίοδος- ενώ το υπόλοιπο προσωπικό που απορροφάται με ευρωπαικά χρήματα -και πάλι για τη μεταβατική περίοδο- αφορά την εκπαίδευση και την υγεία. Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων στη νέα προκήρυξη κοινωφελούς εργασίας, που αφορά την κάλυψη 7.400 θέσεων σε σχολεία όλης της χώρας. Επιπλέον 1.200 θέσεις αφορούν σε ΔΕΗ,ΟΤΕ και ΕΛΤΑΚΑΙ 5.000 θέσεις κατευθύνονται σε 64 δήμους όλης της χώρας.

Αμεση επανασύνδεση του ρεύματος και αναστολή των διακοπών ηλεκτροδότησης λόγω χρεών για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, που ήταν εγγεγραμμένοι στις λίστες των κοινωνικών-προνοιακών δομών, δήμων, Περιφερειών και της εκκλησίας την 1η Νοεμβρίου αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπό τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη με συμμετοχή των προέδρων των Ενώσεων Περιφερειών και Δήμων, Γ. Σγουρού και Κ. Ασκούνη καθώς και του προέδρου της ΔΕΗ Α. Ζερβού.

Οι λίστες με τις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού θα αποσταλούν στις επιτροπές ανά νομό, που, επίσης, αποφασίστηκε σήμερα να συγκροτηθούν, στις οποίες θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ΔΕΗ, του Διαχειριστή του Συστήματος, Δήμων και Περιφερειών όπου θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για την επανασύνδεση.

Οι δήμοι απκτούν λοιπόν και το προνόμιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής, που πρακτικά πρόκειται γιακυβερνητική μούφα, δίνει όμως στους δημάρχους μια νέα δυνατότητα παρέμβασεις και την ευκαιρία άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Και ας διαφωνεί ο Μπουτάρης, καθώς στη γειτονιά του δεν υπαρχουν φτωχοί.

Μια παράλογη αισιοδοξία που κρύβει ένα μικρό ψέμα

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην προβεί σε περαιτέρω οριζόντιες περικοπές, επανέλαβε ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, εκφράζοντας αισιοδοξία για την δυνατότητα περιορισμένης πρόσβασης στις αγορές. "Έχω εξηγήσει τα κοινωνικά όρια των μέτρων λιτότητας και γι' αυτό δεν θέλουμε να πάρουμε άλλα μέτρα λιτότητας", δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας στην δημοσιογράφο Τζούλια Τσάτερλεϊ, προσθέτοντας: "Νομίζω ότι ακούσατε τον πρόεδρο του Eurogroup να αναφέρεται σε αυτό και για την ακρίβεια η τρόικα έρχεται πίσω στην Αθήνα, ώστε να εργαστούμε μαζί προς την εξεύρεση λύσης".

Ο υπουργός Οικονομικός επεσήμανε ότι η Ελλάδα περιμένει την καταβολή της δόσης μέχρι το τέλος του χρόνου, έκανε λόγο για σταθεροποίηση της οικονομίας και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το 2014.

"Είμαι πολύ αισιόδοξος για την επόμενη χρονιά. Θα έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης επομένως θα μπορέσουμε να έχουμε περιορισμένη πρόσβαση (στις αγορές) τον επόμενο χρόνο, αλλά θα είναι η πρώτη φορά από το 2010 και άρα θα είναι πολύ σημαντικό", επισήμανε ο Γιάννης Στουρνάρας και απομάκρυνε το ενδεχόμενο να τηρηθεί η υπόσχεση Σαμαρά για έξοδο στις αγορές μέχρι το καλοκαίρι.