Τουρκία - Διαφθορά: Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Οικονομίας και Εσωτερικών

Ο υπουργός Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλερ παραιτήθηκαν σήμερα από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαιτίας της εμπλοκής των γιων τους στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που τριγμούς την ισλαμική συντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας και συνταράσσει τη χώρα.


Ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν ανακοίνωσε σήμερα ότι
«εγκαταλείπω τη θέση του υπουργού Οικονομίας ώστε να μπορέσει να πέσει άπλετο φως σε αυτή την βρώμικη επιχείρηση εναντίον της κυβέρνησής μας... και να νικηθεί η απεχθής αυτή συνωμοσία που έχει επηρεάσει το παιδί μου και τους στενούς μου συνεργάτες, μεταξύ άλλων».

Ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλερ, ανακοίνωσε αμέσως μετά τον υπουργό Οικονομίας την παραίτησή του για τους ίδιους λόγους. «Στις 17 Δεκεμβρίου είχα ζητήσει από τον πρωθυπουργό [Ερντογάν] να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου, σήμερα του υπέβαλα εγγράφως την απόφασή μου», διευκρινίζει ο Γκιουλέρ σε ανακοίνωσή του.

Οι γιοι των Τσαγλαγιάν και Γκιουλέρ συνελήφθησαν μαζί με 22 ακόμη πρόσωπα στις 17 Δεκεμβρίου. Εναντίον τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και έχουν προφυλακιστεί. Μεταξύ αυτών είναι και ο διοικητής της δημόσιας τράπεζας Halkbank Σουλεϊμάν Ασλάν.