ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙ ΛΑΜΠΑΔΑ ΣΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΛΙΑΠΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ…

 Γράφει ο Φελνίκος

Ο Τσίπρας είναι ένας πολύ τυχερός άνθρωπος. Και οφείλει πολλά στον Μιχάλη Λιάπη. Λαμπάδα στο μπόι του πρέπει να του ανάψει. Αν δεν ήταν η υπόθεση «πλαστές πινακίδες» του πρώην βουλευτή και υπουργού της Ν.Δ. τα φώτα της (αρνητικής) δημοσιότητας θα είχαν πέσει στην Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση με τις φορολογικές δηλώσεις των βουλευτών του Σταθάκη, Τσακαλώτου και....
Τσουκαλά.
Η πρωτοφανής, ανεξήγητη και βλακώδης συμπεριφορά του εξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού ήταν κυριολεκτικά θείο δώρο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θαρρείς και το είχε σχεδιάσει από τους ουρανούς ο «Θεός», ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ως ανταπόδοση για τα καλά λόγια που είπε Αλέξης Τσίπρας γι’ αυτόν, πριν μερικούς μήνες στο πολιτικό του μνημόσυνο.
Επιπροσθέτως, η υπόθεση Λιάπη κάλυψε και την αντιπαράθεση στη Βουλή για τα υποβρύχια, όπου οι «τορπίλες» του Αλέξη Τσίπρα δεν είχαν τελικά και τόσο ισχυρή «γόμωση» και πάντως δεν «βύθισαν» τον Βενιζέλο. Η άσφαιρη μονομαχία για τα υποβρύχια, και, κυρίως οι καταθέσεις των Σταθάκη, Τσακαλώτου και Τσουκαλά είναι σίγουρο ότι -απούσης της υποθέσεως «Λούτσα»- θα κυριαρχούσαν στις συζητήσεις στους ανά την επικράτεια καφενέδες, και οπωσδήποτε θα γρατσούνιζαν πολιτικά και ηθικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάρτι θα έκαναν τα δελτία ειδήσεων και τα πρωϊνάδικα με τις φορολογικές δηλώσεις των τριών βουλευτών.
Εικόνισμα λοιπόν και αφίσα πρέπει να κάνει τον Μισέλ ο Αλέξης. Με το νούμερο 4000, της πλαστής του πινακίδας, έριξε χαμηλά την πολιτική απόδοση που θα μπορούσαν να εισπράξουν οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ από το πορτφόλιο των τριών βουλευτών του. Μάλιστα, οι Σταθάκης, Τσακαλώτος και Τσουκαλάς, αν διαθέτουν χιούμορ και φαντασία θα πρέπει, μέρες που ‘ναι, να αγοράσουν πρωτοχρονιάτικο λαχείο με τον αριθμό 4000, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, παραπέμπει και στο νόμο περί τεντυμποϊσμού με τον οποίον, παλαιότερα, η Δεξιά κυνηγούσε τους αριστερούς νεολαίους.
Ανεξάρτητα όμως από το θείο δώρο του Λιάπη στον Τσίπρα, η υπόθεση με το πόθεν έσχες των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ανοιχτό, αφού οι εξηγήσεις που έδωσαν δεν πείθουν καθώς παραπέμπουν σε δικαιολογίες αστών πολιτικών. Σαφέστατα και ο καθένας μπορεί να εισπράττει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί και να τα επενδύει όπου θέλει. Αυτό όμως ισχύει  υπό την προϋπόθεση ότι οι πηγές και οι τοποθετήσεις δεν έχουν κάτι το επιλήψιμο, αλλά και δεν προσκρούουν σε ηθικές αρχές και αξίες που πρεσβεύουν τα κόμματα στα οποία ανήκουν οι πολιτικοί. Και ειδικά οι αριστεροί πολιτικοί δεν μπορούν να έχουν (ακόμα και) επενδυτική συμπεριφορά ίδια με αυτή των δεξιών. Εκτός κι αν η διαφορετικότητα εξαντλείται μέχρι του σημείου που δεν αγγίζει τα πορτοφόλια.
Ας δούμε τι είπαν οι τρεις βουλευτές: Ο Τσουκαλάς ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα ήταν αποζημίωση αφενός, λόγω σύνταξης, από την τράπεζα που δούλευε και αφετέρου από ασφαλιστικό συμβόλαιο επίσης της τράπεζας. Δεκτόν. Ερώτηση: Αυτό το συμβόλαιο κι αυτό το ποσόν το έπαιρναν όλοι οι υπάλληλοι της τράπεζας; Το έπαιρναν μόνον οι συνδικαλιστές; Το έπαιρναν μόνον διευθυντικά στελέχη και ποια; Σίγουρα δεν το έπαιρναν όλοι οι υπάλληλοι της τράπεζας. Άρα αυτός το πήρε ως τι; Ως συνδικαλιστής;  Ως διευθυντικό στέλεχος; Νομίζω πως η απάντηση που έχει δώσει χρειάζεται να συμπληρωθεί.
Οι Σταθάκης και Τσακαλώτος υποστήριξαν ότι οι καταθέσεις τους σε μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και αξίες ήταν πριν γίνουν βουλευτές. Αν δεν με απατά η μνήμη μου ο Τσακαλώτος ήταν και υποψήφιος βουλευτής και το 2004. Δεύτερον, ακόμα και σε αμοιβαία κεφάλαια να ήταν, υποθέτω πως, ως καλοί οικονομολόγοι, γνώριζαν που τοποθετούνταν τα χρήματά τους. Δεν μπορεί να μην ήξεραν ότι ήταν και στην Black Rock και στην J.P. Morgan. Παρένθεση: Τα αμοιβαία κεφάλαια ήταν εσωτερικού, εξωτερικού, διεθνή; Σε ακίνητα; Σε ομολογίες; Σε ισόρροπα; Σε τι ακριβώς; Κλείνει η παρένθεση.
Θα μου πείτε και γιατί είναι κακό που ήταν στις δύο αυτές εταιρείες; Επειδή αυτές οι δύο ήταν από τα funds που πρωταγωνίστησαν στα στοιχήματα κατά της Ελλάδος την περίοδο 2010-2012.  Έπαιξαν στη χρεοκοπία της χώρας με τα περίφημα CDS. Μάλιστα η περίοδος που έχουν επενδύσει τα χρήματά τους- πριν δηλαδή εκλεγούν βουλευτές, αλλά που ήταν διακεκριμένα στελέχη και μάλιστα οικονομικά, του ΣΥΡΙΖΑ- ήταν και η καυτή περίοδος για την Ελλάδα. Τότε που, όλα τα διεθνή κοράκια, έπαιζαν στα ζάρια και βρώμικα την τύχη της χώρας. Φανταστείτε να μαθαίναμε ότι ήταν κάποιος άλλος πολιτικός, από το ΠΑΣΟΚ ή τη Ν.Δ. που είχε τοποθετήσει εκεί τα χρήματά του τι θα γινόταν; Στην πυρά θα τους είχαν ρίξει.
Άλλη απορία: Ήταν οι μόνοι Έλληνες που επένδυσαν τα χρήματά τους σε τέτοια funds; Όχι βέβαια. Όμως από τις δεκάδες χιλιάδες που το έκαναν υποθέτω μόνον αυτοί οι δύο είναι ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι οι άλλοι επένδυαν στη χρεωκοπία της χώρας για να την αγοράσουν, εφόσον γυρνούσαμε στη δραχμή, μπιρ παρά. Ένας πολιτικός (και οι Σταθάκης-Τσακαλώτος είναι  πολιτικοί, ακόμα κι αν δεν είναι βουλευτές) οφείλει πέραν των χρημάτων του να υπερασπίζεται και τη χώρα του. Δεν λέω να τα φέρουν στην Ελλάδα, ας τα τοποθετούσαν όμως κάπου αλλού. Σε κάποιο μεγάλο ευρωπαϊκό πιστωτικό ίδρυμα ή, αν ήθελαν καλύτερες αποδόσεις, σε κάποιο αγγλικό ταμιευτήριο, αφού και οι δύο είναι βρετανοσπουδαγμένοι. Πάντως όχι σε επενδυτικά σχήματα που στοιχηματίζουν στην πτώση της χώρας τους.
Και φυσικά είναι αστεία η εξήγηση Τσακαλώτου ότι τα χρήματα ήταν του πατέρα του και κάποια στιγμή έγινε και ο ίδιος συνδικαιούχος. Ένας τόσο σοβαρός οικονομολόγος δεν μπορεί να γίνει πιστευτός ότι άφησε για τόσα χρόνια (για πόσα άραγε και από πότε έγινε συνδικαιούχος;) «ακούνητο» έναν λογαριασμό. Αν το έκανε, δεν είναι καλός οικονομολόγος. Είναι δυνατόν να εμπιστευθούμε την τύχη της χώρας σε έναν οικονομολόγο που δεν συμβουλεύει τον πατέρα του και δεν διαφοροποιεί το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο, αλλά το αφήνει “ακούνητο”; Να το κάνω εγώ ή κάποιος άλλος αδαής περί τα οικονομικά -που κληρονομήσαμε κάποιο λογαριασμό από την οικογένειά μας στο εξωτερικό- το καταλαβαίνω. Να το κάνει όμως ένας έγκριτος οικονομολόγος δεν το καταλαβαίνω.
Τέλος πάντων, να ‘ναι καλά ο Μισέλ με τις πλαστές του πινακίδες και τις τσάρκες του στη Λούτσα. Άγαλμα έξω από την Κουμουνδούρου πρέπει να στήσει ο Τσίπρας στο «ανέμελο και τρελό αγόρι» της οικογένειας των Καραμανλήδων…
matrx24