Από απολύσεις γιατρών μέχρι επανίδρυση του ΕΟΠΥΥ

Από απολύσεις γιατρών μέχρι επανίδρυση του ΕΟΠΥΥΟ μήνας Δεκέμβριος φέρεται να είναι πολύ κρίσιμος για τον ΕΟΠΥΥ, μιας και το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν έχει χρονοδιάγραμμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση φέρεται να υπαναχωρεί αναφορικά με το "λουκέτο" στον Οργανισμό
, όπως δήλωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ("δε σκεφτόμαστε το λουκέτο") και επιβεβαίωσε το πρωί της Κυριακής 1 Δεκεμβρίου η υφυπουργός Υγείας, Ζέτα Μακρή.

"Ο ΕΟΠΥΥ δε θα κλείσει. Δε σκεφτόμαστε τον "ξαφνικό θάνατο" του ΕΟΠΥΥ. Αυτό που έχει αποφασιστεί για τον ΕΟΠΥΥ είναι να εξελιχθεί σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας και μόνο. Δε θα γίνουν ευθείες απολύσεις", είπε η κυρία Μακρή, αλλά πρόσθεσε ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα μπουν στην επόμενη φάση της διαθεσιμότητας και θα ενταχθούν στην κινητικότητα για να καταλάβουν άλλες θέσεις, "αν αυτές υπάρχουν".

Η πρόσθεση της τελευταίας φράσης, όπως γίνεται αντιληπτό, αφήνει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο απολύσεων γιατρών.

"Υπάρχουν γιατροί που απεργούν το πρωί και κανένας δεν μπορεί να τους πει να μην απεργούν, αλλά το απόγευμα, βάσει της σύμβασης που έχουν με τον ΕΟΠΥΥ τα ιδιωτικά ιατρεία που διατηρούν, δέχονται κανονικά πελάτες με αντίτιμο. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να προστατεύσουμε τους ασφαλισμένους", δήλωσε η κυρία Μακρή.

Σε κάθε περίπτωση βούληση της κυβέρνησης είναι να έχει κλείσει το θέμα προς όφελος των ασφαλισμένων και του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέχρι το τέλος του μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης έχει χρησιμοποιήσει τον όρο "επανίδρυση του ΕΟΠΥΥ" όταν αναφέρεται στο ιδανικό για εκείνον σενάριο.