Πολιτικό χρόνο έως τον Μάιο ψάχνει η κυβέρνηση

Παιχνίδι καθυστερήσεων με χρονικό ορόσημο την εξάντληση των ταμιακών αποθεμάτων και τη λήξη ελληνικών ομολόγων επιλέγει η κυβέρνηση, εξαιτίας της αδυναμίας της να προωθήσει τώρα νέα σκληρά μέτρα, αλλά και της προϊούσας πολιτικής και δημοσκοπικής κατάρρευσης της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί σήμερα να ξεκινούν οι συζητήσεις των κυβερνητικών με τους "τροϊκανούς" για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. που καθυστερεί από τον Ιούνιο, ωστόσο η επόμενη "αξιολόγηση" της τρόικας, που θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.


Θέμα ημερών

Σε ό,τι αφορά τη δόση του 1 δισ. και τη συμφωνία μεταξύ δανειστών - Μαξίμου για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, όλα δείχνουν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά. «Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με στόχο να επιτύχουμε συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα. Το ορόσημο φαίνεται να είναι εντάξει και έτσι περιμένουμε την εκταμίευση της δόσης μέχρι το τέλος του έτους» επισήμανε και χθες στο CNBC ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, επαναλαμβάνοντας, ουσιαστικά, την πολιτική απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση της δόσης έως το τέλος του χρόνου.

Με ορίζοντα τον Μάιο

Ωστόσο, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα για την επόμενη δόση και τα επόμενα μέτρα. Πλειστηριασμοί, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και νέες απολύσεις στο Δημόσιο μέσω "διαθεσιμότητας" αναμένεται να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές από τις αρχές του χρόνου, όταν οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα επιστρέψουν στην Αθήνα για τις νέες... απαιτήσεις τους.
Ωστόσο, προσώρας πηγές του Μαξίμου, αλλά και της Χαριλάου Τρικούπη, επιβεβαιώνουν την πρόθεση των Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου να μην προωθήσουν τέτοιου τύπου μέτρα, ώστε να μην κλιμακωθεί η πολιτική κατάρρευση των κομμάτων τους και να μην κινδυνέψει η δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής προς την κυβέρνηση.
Την "απροθυμία" της κυβέρνησης να λάβει νέα μέτρα εξέφρασε χθες, στην ίδια συνέντευξη, ακόμη και ο... υπουργός Οικονομικών. «Έχω εξηγήσει τα κοινωνικά όρια των μέτρων λιτότητας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον δεν θέλουμε να λάβουμε περαιτέρω μέτρα λιτότητας» τόνισε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η κυβέρνηση έχει άνεση χρόνου να "τραβήξει" τις συζητήσεις με τους "τροϊκανούς" έως την άνοιξη. Για την ακρίβεια, με την δόση του 1 δισ. και κομμάτι των ταμιακών διαθεσίμων θα καλυφθεί η λήξη ομολόγου ύψους 1,8 δισ. ευρώ στις 11 Ιανουαρίου και οι επόμενες δανειακές υποχρεώσεις (που ξεπερνούν, πάντως, τα 5 δισ. ευρώ) είναι τον Μάιο.
Τούτων δοθέντων, στο Μαξίμου θεωρούν ότι έως τότε η κυβέρνηση μπορεί να "ροκανίζει" τον χρόνο ελπίζοντας ότι οι εταίροι δεν θα θελήσουν να της επιβάλουν μέτρα μέσα στον Μάιο, δηλαδή μία "ανάσα" πριν από τη διπλή αναμέτρηση ευρωεκλογών - αυτοδιοικητικών εκλογών.