Την παρέμβαση για Παπακωνσταντίνου και Μνημόνια ζητάει ο Τσίπρας

Την περαιτέρω διερεύνηση του τρόπου που η χώρα μπήκε στα μνημόνια καθώς και του ρόλου του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην όλη διαδικασία θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τους ευρωβουλευτές που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή που συστήθηκε στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων
του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να διερευνήσει το έργο της τρόικας στις τέσσερις χώρες σε Μνημόνιο δηλαδή στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος βρίσκεται σήμερα  στο Στρασβούργο, θα συναντηθεί με τον αυστριακό ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ότμαρ Κάρας και το γάλλο σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Λιέμ Οάνγκ Νγκόε που μετέχουν στην αρμόδια επιτροπή και θα ζητήσει την παράταση της διάρκειας και τη διεύρυνση της εντολής της συγκεκριμένης Επιτροπής, ώστε, καλώντας κάθε εμπλεκόμενο, πολιτικό ή μη πολιτικό πρόσωπο, να μπορέσει να διερευνήσει ενδελεχώς τις συνθήκες υπό τις οποίες κυβερνήσεις αποφάσισαν την υπαγωγή των χωρών τους σε Μνημόνιο αλλά και τα «έργα και ημέρες» της τρόικας στις χώρες αυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα τονίσει στους συνομιλητές του ότι «οι λαοί της Ευρώπης δικαιούνται και οφείλουν να γνωρίζουν. Χωρίς τη διαφάνεια, το διαρκή δημοκρατικό, κοινοβουλευτικό και κοινωνικό έλεγχο, αλλά και τον τερματισμό της λιτότητας στην Ευρώπη, χωρίς δηλαδή την άμεση εγκατάλειψη της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής και τη συνολική αλλαγή πορείας, η Ευρωζώνη θα είναι το θερμοκήπιο της εξαθλίωσης, της ακροδεξιάς και του φασισμού».

Θα υπενθυμίσει, επίσης, πως το πρώτο Μνημόνιο επιβλήθηκε παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία. Η τότε κυβερνητική πλειοψηφία είχε απλώς εξουσιοδοτήσει τον υπουργό των Οικονομικών – ο οποίος δεν έχει περιληφθεί στον κύκλο ακροάσεων της Επιτροπής – για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου.

Ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας θα παραδώσει στους δύο συνεισηγητές έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ που αποτυπώνει την έκταση και το βάθος της ανθρωπιστικής κρίσης.

Αύριο πάντως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο  για τα θέματα της οικονομίας Ολι Ρεν όπου θα συζητήσει μαζί του όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Στην Κουμουνδούρου δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την συνάντηση αφού το Ευρωπαϊκό κατεστημένο με έμμεσο τρόπο δείχνει πλέον να υπαναχωρεί από την αρχική στάση απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας θα βρει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις του κόμματος του λύνοντας απορίες.