Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ με την Τρόικα

Οι ύστατες προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα για το δημοσιονομικό κενό του 2014 συνεχίζονται στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του οικονομικολύ επιτελείου και της τρόικας.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δέχτηκε στο γραφείο του τούς επικεφαλής της τρόικας, κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) μια ημέρα πριν από την κατάθεση του σχεδίου του Προϋπολογισμού του .............

2014 στη Βουλή σε μία συνάντηση η οποία διεκόπη στις 13:30 λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του υπουργού Οικονομικών και θα συνεχιστεί το απόγευμα στις 18:30.

Επιπλέον, την Πέμπτη, Στουρνάρας και τρόικα αναχωρούν για το «εμβόλιμο» Eurogroup της Παρασκευής στις Βρυξέλλες όπου θα συζητηθούν οι ευρωπαϊκοί Προϋπολογισμοί, αλλά όπως φαίνεται και το ελληνικό ζήτημα. Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα Καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ.
Παρόντες στην τελική διαπραγμάτευση ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου , ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννης Παπαδάκης, ενώ παραβρέθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστής Χατζηδάκης προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των πλειστηριασμών.

Μετά το τέλος της συνάντησης ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε ότι παραμένει η διαφορά των δύο πλευρών για τους πλειστηριασμούς. Στέλεχος όμως του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι είμαστε σε διαδικασία σύγκλισης τόσο στο θέμα των πλειστηριασμών όσο και στο θέμα του δημοσιονομικού κενού. Για το ενδεχόμενο συμφωνίας με την τρόικα ώς τις 9 Δεκεμβρίου σημείωσε ότι οι πιθανότητες από 50-50 έχουν ανέβει στο 60-40.

Συμφωνία να μην μπει λουκέτο στα ΕΑΣ
Εν τω μεταξύ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ακόμη πως υπάρχει συμφωνία με την τρόικα να μην μπει λουκέτο στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και πως η τρόικας προκρίνει μια λύση για τα ΕΑΣ α λα ΕΛΒΟ.

Η ελληνική πλευρά επιμένει να διατηρηθεί ο εξαγωγικός χαρακτήρας της εταιρείας. Για το θέμα υπάρχει αλληλογραφία της ελληνικής πλευράς με την Κομισιόν.

Τι υποστηρίζουν οι δύο πλευρές

Οπως και να κυλήσει το ραντεβού με την τρόικα η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να καταθέσει στη Βουλή Προϋπολογισμό χωρίς νέα μέτρα, παρά μόνον διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Από την άλλη πλευρά η τρόικα σκληραίνει τη στάση της και δεν φαίνεται διατεθειμένη να κλείσει κανένα μέτωπο, ενώ όπως περιγράφει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών «την ώρα που πάμε να κλείσουμε κάτι ανοίγουν ξαφνικά ένα άλλο θέμα». Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η τρόικα «παίζει καθυστέρηση» την ώρα που ο κ. Στουρνάρας επιχειρεί να επιταχύνει τη διαπραγμάτευση ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για όλα τα θέματα ως τις 9 Δεκεμβρίου (συνεδρίαση Eurogroup).

Ωστόσο συμφωνία δεν φαίνεται στον ορίζοντα πριν τα Χριστούγεννα και το πιθανότερο πλέον σενάριο, μετά την αποχώρηση της τρόικας την Πέμπτη, είναι η επιστροφή της το Δεκέμβριο και η παράταση των διαπραγματεύσεων και τον Ιανουάριο με ορόσημο ολοκλήρωσης το Eurogroup του Φεβρουαρίου του 2014.

Συνοπτικά τα δυσκολότερα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν τα εξής:

-Δημοσιονομικό κενό 2014. Παραμένει χάσμα 1 δισ. ευρώ ανάμεσα στις εκτιμήσεις των δύο πλευρών. Η Αθήνα δεν δέχεται οριζόντιες περικοπές την ώρα που η τρόικα ζητεί «μαχαίρι» σε κύριες συντάξεις των λεγόμενων «ευγενών ταμείων», σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, και επίσης σε μισθούς και συντάξεις των στρατιωτικών.

-Φόρος ακινήτων. Η τρόικα δεν πιστεύει ότι μπορεί να εισπράξει το κράτος 2,65 δισ. ευρώ από το νέο φόρο ακινήτων και ζητεί ισοδύναμα μέτρα 150 εκατ. ευρώ. Παράλληλα δεν δέχεται το «ψαλίδισμα» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για να καλυφθεί το κενό των 250 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το σχέδιο πριν από τις παρεμβάσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ που υπολογιζόταν ότι θα φέρει έσοδα 2,9 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή απαιτεί η τρόικα από τα ακίνητα το 2014.

-Αρση πλειστηριασμών για α' κατοικία από 1.1.2014. Η συνάντηση της Δευτέρας με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη δεν οδήγησε σε συμφωνία. Το σχέδιο για περιορισμένη άρση των πλειστηριασμών ετοιμάζεται και θα κατατεθεί το Δεκέμβριο στη Βουλή και θα αφορά «έχοντες και κατέχοντες». Η τρόικα φαίνεται να υπαναχωρεί από την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών ωστόσο οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη αρκετά.

-Αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ. Παραμένει η διαφωνία με την τρόικα να ζητεί λουκέτο και την κυβέρνηση αναδιάρθρωση εν λειτουργία.