Άραγε, «θύμωσε» ο ίδιος ο κ. Γιώργος Παπανδρέου;

γράφει ο Κων/νος Σπ. Δρακάτος

Κάποιοι, αναφερόμενοι στα οικονομικά του κ. Γιώργου, μίλησαν απαξιωτικά γι’ αυτόν, υπαινισσόμενοι δεν ξέρω κι’ εγώ τι. Κακοήθειες, προφανώς και δικαιολογημένη η οργή του, αλλά, για να λέμε και του στραβού το δίκιο κι’ αυτός δεν έκανε αυτό που έπρεπε, όταν έπρεπε. Να βγει δηλαδή, ο ίδιος δημοσίως και να διαψεύσει αυτά που, κατά καιρούς δημοσιεύονται σε βάρος του και όχι να βάζει «το γραφείο του» να απαντά με τυποποιημένα και κυρίως αντιαισθητικά κείμενα σαν κι’ αυτό που δημοσιεύτηκε προχθές και.......
έλεγε ότι:                                                                                                                          «Η πολιτική διαδρομή, οι απόψεις, οι θέσεις και οι επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου, είναι γνωστές και σαφείς. Ο καθένας μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί με αυτές, να τις σχολιάζει ή να τις κρίνει.
'Αλλο τόσο γνωστή και διάφανη, είναι και η προσωπική του πορεία. Καλό θα ήταν, επομένως, όταν κάποιος αναφέρεται στον Γιώργο Παπανδρέου, να μην κοιτάζει το πρόσωπό του στον θολωμένο του καθρέφτη».                                                                                                                                                                                                         
Ήταν μια σκέτη σαχλαμάρα και καλά θα κάνει να αλλάξει τον κειμενογράφο του, γιατί τον εκθέτη. Ειδικά την τελευταία πρόταση, αν και την διάβασα πολλές φορές, δεν μπόρεσα να καταλάβω το νόημά της. Δηλαδή, άμα κάποιος κακός κοιτάζει το πρόσωπό του σε θολωμένου καθρέφτη και βλέπει τον κ. Γιώργο, τι είναι, καλό ή κακό και τον προτρέπετε να μην το κάνει;

Δεν θα ήταν καλύτερο, λοιπόν, κάθε φορά που γράφεται κάτι σοβαρό γι’ αυτόν, την μαμά του και την οικογένειά του να βγαίνει από μόνος του και να λέει ότι: γι’ αυτόν και γι’ αυτόν τον λόγο, αυτά είναι ψέματα και κακοήθειες, όπως π.χ. αυτά που είχαν γραφτεί τον περασμένο Φεβρουάριο για την ΜΚΟ της μαμάς του και την επιχορήγηση των 1.250.000 ευρώ, ή για τις δηλώσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κας Ευσταθίας Γεωργοπούλου  Σαλτάρη, για το ποσό του 1.200.00 ευρώ εισφορά του ΠΑΣΟΚ στο Ταμείο Μολυβιάτη, για τους πυρόπληκτους της Ηλείας το 2007, που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό του («έκαναν φτερά», κατά την φρασεολογία της κας Βουλευτού);
Δείτε τώρα πως δημιουργούνται οι εσφαλμένες εντυπώσεις, από συμπτώσεις, ή και από παραλήψεις,  προκειμένου να συκοφαντηθεί, ένα καθ’ όλα αξιοσέβαστο άτομο, όπως ο κ. Γιώργος.  
Πριν από κάτι μήνες, τον Φεβρουάριο του ‘13, είχε κυκλοφορήσει μια λίστα με ονόματα κλπ στοιχεία, σχετικά με το «γλέντι» των ΜΚΟ (528 τον αριθμό, αθάνατε και πολυμήχανε… Οδυσσέα… ).  Στην πρώτη θέση (όχι αξιολογικά αλλά «εισπρακτικά»), φιγουράριζε η ΜΚΟ με τον τίτλο «Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη» (ΚΕΔΕ), που είχε ως σκοπό, λέει, «… την προώθηση μιας νέας πολιτισμικής συνειδητότητας με κέντρο και στόχο την ειρήνη στην περιοχή της Μεσογείου και όλο τον κόσμο». Πρόκειται για την οργάνωση που είχε ιδρύσει το 1988 η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου, μητέρα του κ. Γιώργου, η οποία οργάνωση στην συνέχεια, άλλαξε νομική μορφή το 1999 και έγινε γυναικείο σωματείο.
 Εντελώς συμπτωματικά, την ίδια χρονιά (1999), έτυχε ο κ. Γιώργος  να γίνει ΥΠΕΞ (μέχρι τότε ήταν αναπληρωτής ΥΠΕΞ). Μεταξύ των πρώτων μελημάτων του ήταν να ιδρύσει, με το άρθρο 18 του νόμου 2731/1999, την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΔΥΑΣ), υπηρεσία χρηματοδοτήσεων του Υπουργείου του. Εν συνεχεία, το 2002, - αυτό το αναφέρω για δείξω πως, εντελώς ανιδιοτελείς πράξεις πολιτικών, μπορούν να δημιουργήσουν δυσμενείς εντυπώσεις σε βάρος τους – με άλλο Π.Δ., ενσωματώνει στην ΥΔΑΣ την αντίστοιχη Διεύθυνση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η Διεύθυνση Ειδικών Χρηματοδοτήσεων και Προγραμμάτων. Προφανώς, αυτό θα έγινε προκειμένου, στα χέρια του κ. Γιώργου, να διασφαλιστεί η φύλαξη και έντιμη διαχείριση των χρημάτων των ελλήνων φορολογουμένων. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον άλλο λόγο.
Κι’ όμως, βρέθηκαν κάποιοι να συνδυάσουν αυτή την ιστορία με την ΜΚΟ της μαμάς του, με το πρόσχημα ότι αυτή ελάμβανε σημαντικές επιχορηγήσεις διαφόρων Δημοσίων Υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και του ΥΠΕΞ (είναι αλήθεια ότι αυτό το Υπουργείο είχε την μερίδα όχι μόνο ενός λέοντος) και να πουν ότι ο κ. Γιώργος έκανε «δώρα», δήθεν, στην μαμά του. Είπανε και γράψανε ότι την περίοδο, λέει, 2004-2008, αυτή η ΜΚΟ είχε επιχορηγηθεί με το συνολικό ποσό των 1.250.000 περίπου ευρώ, εκ των οποίων το 70% περίπου, προήλθε από το Ταμείο του ΥΠΕΞ και τα υπόλοιπα από άλλα Υπουργεία και Δημ. Υπηρεσίες.
Πάντως, για να εκτιμηθεί το έργο του Σωματείου αυτού θα παραθέσω τους τίτλους των προγραμμάτων που έτρεχαν κατά την περίοδο εκείνη: α) «Αντιμετώπιση φαινομένου παράνομης διακίνησης και εμπορίας γυναικών» β) «Λειτουργία και εξοπλισμός κέντρου εκπαίδευσης γυναικών στο Αφγανιστάν, γ) «Ενδυνάμωση κοινωνικά αποκλεισμένων γυναικών στη Γεωργία», δ) «Πρόγραμμα εκπαίδευσης Ιρακινών εκπαιδευτριών νοσηλευτικού προσωπικού στην Ελλάδα», ε) «Να αποκλείσουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό: κατανοώντας, μαθαίνοντας, συμμετέχοντας», ζ) «Για έναν πολιτισμό ειρήνης- η πόλη μου πολύχρωμη και πολιτισμική»,   θ) «Γυναίκες, ειρήνη και ασφάλεια- ψήφισμα 1325 του Σ.Α. του ΟΗΕ», ι) «Καμπάνια για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών – για την προώθηση της ισότητας των φύλων», στ) «Έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον κοινωνικό αποκλεισμό» και κ) «Εκπαίδευση για την ειρήνη και την επικοινωνία δίχως βία».
Τώρα, το κατά πόσο τα χρήματα αυτά ήταν αρκετά, ή έβαζαν και από την τσέπη τους, οι κυρίες του Συλλόγου αυτού, προκειμένου να ευοδωθούν οι στόχοι που είχαν θέσει, σύμφωνα με τις παραπάνω περιγραφές, αλλά και ποια ήταν τα αποτελέσματα, δεν το γνωρίζω, γιατί σύμφωνα και με την ελληνική παράδοση, οι φιλανθρωπίες και οι αγαθοεργίες, γίνονταν και γίνονται πάντα από σεμνούς και ανιδιοτελείς ανθρώπους, που δεν επιδιώκουν την προσωπική τους προβολή μέσω αυτών. Γι’ αυτό και κανείς δεν επιχείρησε ποτέ, ούτε καν διανοήθηκε να ζητήσει κάποιου είδους, απολογισμό, ή απόδοση λογαριασμού, έστω και τυπικό. Πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για πρόσωπα, και οικογένειες ολόκληρες, εγνωσμένης εντιμότητας και κοινωνικής προσφοράς.  Ξέχασα να σας πω ότι στον Σύλλογο αυτό συμμετέχουν και παρέχουν την προσωπική πνευματική και πρακτική υποστήριξή στο έργο του, κυρίες, παλιές φίλες και συντρόφισσες της κας Μαργαρίτας Παπανδρέου, από την εποχή του μεγάλου ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του αξέχαστου Ανδρέα. Ε’, ποιος θα τολμούσε να ζητήσει απολογισμό και απόδοση λογαριασμού από τέτοια πρόσωπα; Αυτό είναι ιερή και απαραβίαστη Ελληνική παράδοση, που μας ξεχωρίζει από του υπόλοιπους Ευρωπαίους, τους επονομαζόμενους και κουτόφραγκους.
Στις παραπάνω περιπτώσεις, λέω, ότι ο κ. Γιώργος δεν αντέδρασε σωστά, ώστε να βάλει τα πράμα από την αρχή στη θέση τους και άφησε τον καθένα να λέει το μακρύ του και το κοντό του.
Θυμηθείτε δε, τι κακός χαμός είχε γίνει στο παρελθόν, όταν κάποιοι, ασεβείς προς τις παραδόσεις και τον άνδρα, για εντελώς ιδιοτελείς, προφανώς, λόγους, είχαν ζητήσει από τον αξέχαστο Ανδρέα, να δικαιολογήσει που βρήκε τα χρήματα για να κτίσει το σπίτι του. Και τι δεν είχαν πει. Ακόμα και ότι η έκρηξη που είχε γίνει τότε στο στρατόπεδο της Μαλακάσας και είχε καταστραφεί μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών, είχε σκοπό να καλύψει, δήθεν, λαθρεμπόριο όπλων που είχε κάνει, μέσω Άραβα φίλου του ο Ανδρέας, προκειμένου να βρει λεφτά. Αθλιότητες.  Εκείνος, τότε και αυτή είναι η διαφορά με τον κ. Γιώργο και γιό του, σήμερα, είχε βγει θαρραλέα και είχε αποκαλύψει ότι τα χρήματα προήρχοντο από δανεικά φίλων του, όχι έτσι απλά και αορίστως, αλλά παραθέτοντας ονόματα και ποσά, ενώ σήμερα, ο κ. Γιώργος βάζει άλλους να πουν ότι είναι θυμωμένος με αυτά που λένε σε βάρος του και αυτό είναι όλο. Λάθος του.  Θα μου πείτε ότι τότε και πάλι οι κακόπιστοι δεν είχαν πειστεί και έλεγαν ότι ακόμα κι’ έτσι δεν έβγαινε ο λογαριασμός, αλλά τι να κάνουμε, έτσι είναι οι κακόπιστοι. Ό,τι και να τους πεις αυτοί θα λένε πάντα ότι όλοι οι πολιτικοί και το σόι τους, είναι κλέφτες. Άλλο όμως αυτό και άλλο να μην λες τίποτα.
Όσον αφορά το άλλο θέμα, δηλαδή το ποσό της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στο ταμείο Μολυβιάτη, νομίζω ότι η καταγγελία είναι πολύ σοβαρή και θα έπρεπε να είχε πει κάτι τόσο ο κ. Γιώργος όσο και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Ξέρεις τι είναι ν’ ακούς από έγκυρα χείλη, ενός βουλευτού, ότι ένα τόσο μεγάλο ποσό «έκανε φτερά», από τα χέρια σου και το ταμείο σου; Υπάρχει και το κακό προηγούμενο του Τσουκάτου και τα λεφτά της Siemens. Νομίζετε, κύριοι του γραφείου του κ. Γιώργου, με τις ανοησίες του τύπου: «Καλό θα ήταν, επομένως, όταν κάποιος αναφέρεται στον Γιώργο Παπανδρέου, να μην κοιτάζει το πρόσωπό του στον θολωμένο του καθρέφτη», τον προστατέψατε. Εγώ λέω ότι μάλλον το αντίθετο πετύχατε. Δηλαδή, άμα κάποιος κακός κοιτάζει το πρόσωπό του σε θολωμένου καθρέφτη, βλέπει τον κ. Γιώργο, είναι κακό και τον προτρέπετε να μην το κάνει;


Υ.Γ. Πάντως και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αμφισβητώ το έργο των κυριών της ΚΕΔΕ, πολύ θα ήθελα να μάθω πως π.χ. υλοποιήθηκε αυτό το πρόγραμμα της «Ενδυνάμωσης κοινωνικά αποκλεισμένων γυναικών στη Γεωργία» και τι αποτελέσματα είχε, ή το άλλο «Εκπαίδευση για την ειρήνη και την επικοινωνία δίχως βία», που δεν κατάλαβα, για να πω την αλήθεια, τι εννοεί. Υπάρχει ειρήνη με βία, ώστε να εκπαιδευτείς για να μην υπάρχει; Μου θύμισε εκείνο το επίσης πασοκικής διανόησης σύνθημα «Οι Έλληνες πετύχαμε πολλά, όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα». Ποιοι είμαστε οι «Έλληνες» και ποιοι οι «όλοι μαζί», δεν το κατάλαβα ποτέ, αν και προσπάθησα.