Ο ΕΟΦ δεν είναι διαλυμένος, λειτουργεί χάρη στον πατριωτισμό των υπαλλήλων του, λέει ο πρόεδρος του Οργανισμού

Στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνει θέση και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτριος Λιντζέρης. Ο ίδιος απαντά στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για…


τον οργανισμό, σε ο,τι αφορά στο ρόλο του στη φαρμακευτική πολιτική.

Ο κ. Λιντζέρης, σχετικά με τα όσα διέρρευσαν από το κόμμα της Κουμουνδούρου, πως «ο ΕΟΦ είναι διαλυμένος», απάντησε: «Αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες δεν μπορούν να εισχωρούν στο θέμα του φαρμάκου».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του ΕΟΦ παραδέχτηκε πως έχει συρρικνωθεί το προσωπικό τού Οργανισμού, απο 260 σε 160 άτομα, «ωστόσο πρόκειται για εξιδεικευμένο επιστημονικό προσωπικό» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, για να συμπληρώσει πως «Ο ΕΟΦ λειτουργεί χάρη στον πατριωτισμό αυτών των ανθρώπων».

Συνεχίζοντας κατά ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, τόνισε: «Χαρακτήρισαν ανέκδοτο τους ελέγχους του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο οργανισμός τούς απαντά με στοιχεία για τους ελέγχους. Ελέγχονται σε τακτική βάση τα 75 εργοστάσια της χώρας, όπως και οι 35 εισαγωγικές εταιρείες φαρμάκου, καθώς επίσης και εργοστάσια σε άλλες χώρες, ένα στα Σκόπια, πέντε στην Ινδία και τρία στην Κίνα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε σαφές πως ο ΕΟΦ δεν είναι θυγατρική κάποια φαρμακευτικής εταιρείας, ούτε ελληνικής, ούτε ξένης.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της τιμολογιακής πολιτικής, με βάση τις επίμαχες τροπολογίες του υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος του Οργανισμου εξήγησε ότι θα μειωθεί κατά 50% σε φάρμακα των οποίων η πατέντα παρήλθε το 2012. «Η μείωση αυτή θα συμπαρασύρει και τις τιμές των γενόσημών τους, που θα κυμανθεί στο 65% της τιμής των οf ραtεnt φαρμάκων» διευκρίνισε.

Πρόσθεσε δε πως για τα φάρμακα προ του 2012 θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις, κατά το νομοσχέδιο, ενώ σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΕΟΦ, υπάρχουν 6.796 φάρμακα. Από αυτά, τα 3.423 είναι γενόσημα.

Να σημειωθεί πως το τελευταίο έτος το ύψος των πωλησεων των φαρμάκων ανέρχεται σε 5,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 912 εκατ. ευρώ αφορούν στις πωλήσεις γενόσημων, ενώ σε ό,τι αφορά στην προέλευση των γενόσημων, στη συντριπτική πλειοψηφία τους πρόκειται για ελληνικά φάρμακα.
Αναφορικά με την αδειοδότηση των φαρμάκων, ο πρόεδρος του ΕΟΦ ανέφερε πως 4.252 φάρμακα έχουν αδειοθοτηθεί απο τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, 1.137 έχουν τις λεγόμενες άδειες αμοιβαιότητας, 620 έχουν αποκεντρωμένες άδειες και 787 άδειες απο τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Σύμφωνα με τα στοιχεια του ΕΟΦ, από το 2010 έχουν ελεγχθεί περίπου 2.350 προϊόντα, εκ των οποίων το 50% είναι φάρμακα. Εξάλλου, γίνονται ετησίως περίπου 350 έλεγχοι σε φαρμακευτικά προϊόντα.

Να υπενθυμίσουμε πως ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), κ. Δημήτρης Λιντζέρης είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην βουλευτής,  ΠΑΣΟΚ και για τη θέση του προέδρου ΕΟΦ τον πρότεινε ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης.