Η κατασκευαστική εταιρία του Τσίπρα

Από την μια κατηγορούν τον Τσίπρα ότι είναι ανεπάγγελτος, από την άλλη ότι είναι μεγαλοεργολάβος, γκεμπελισμός του αίσχιστου είδους. Να τι ισχύει. 

  Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα την απάντηση του Τσίπρα σχετικά με την κατασκευαστική εταιρία που είναι μέτοχος. Η ερώτηση είναι από τον γνωστό δημοσιογράφο Σ. Γκιόλια που δολοφονήθηκε το 2010.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2008
ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο κ. Αλέξη Τσίπρα
ΑΠΟ: Την εκπομπή «Ζούγκλα»
ΘΕΜΑ : Ερώτηση για τις Επαγγελματικές δραστηριότητες του κ. Αλέξη Τσίπρα
Κύριε Πρόεδρε,
Σύμφωνα με αντίγραφο Ιδιωτικού Συμφωνητικού για σύσταση Ομόρρυθμης Εταιρείας « Γ. Τσίπρας – Α. Τσίπρας, που υπεγράφη τους συμβαλλόμενους Γεώργιο Τσίπρα και Αλέξη Τσίπρα και στην συνέχεια κατετέθη σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΥΟ. κλπ) ο σημερινός Πρόεδρος του Συνασπισμού από την 26η Φεβρουαρίου 2006 φέρεται να είναι ένας εκ των δύο μετόχων της εταιρείας Τ&Τ Τεχνική Ο.Ε.
Το περιεχόμενο της σύστασης  της εταιρεία δεν έχει μέχρι σήμερα μεταβληθεί και ως εκ τούτου η εταιρεία εξακολουθεί να υφίσταται τουλάχιστον τυπικά. Με Ειδικό Πληρεξούσιο που υπεγράφη την 4η Αυγούστου του 2006 ο κ. Γ.  Τσίπρας δηλώνει πώς καθιστά πληρεξούσιο, αντιπρόσωπο και αντίκλητο τον κ. Α. Τσίπρα.
Με αφορμή τα παραπάνω επιθυμούμε να υποβάλουμε ορισμένα ερωτήματα που προκύπτουν από την επαγγελματική δραστηριότητα του Προέδρου του Συνασπισμού:
Α) Λειτουργεί η συγκεκριμένη εταιρεία και σήμερα;
Β) Επειδή η εταιρεία Τ&Τ Τεχνική Ο.Ε. συνεστήθη με σκοπό την ανάληψη δημοσίων και ιδιωτικών έργων  διατυπώνεται δικαιολογημένα το ερώτημα αν η εταιρεία από το 2006 έως σήμερα ανέλαβε την κατασκευή , μερική η ολική,  Δημοσίου Έργου οποιασδήποτε μορφής ,μεγέθους ή αξίας;
Γ) Κατόπιν ερεύνης διαπιστώνεται πώς δεν έχει κατατεθεί τροποποίηση σύστασης της εταιρείας  Τ&Τ Τεχνική Ο.Ε.  με την οποία να τεκμηριώνεται αλλαγή σύνθεσης των μετόχων ή παύση λειτουργίας της Εταιρείας. Προφανώς  δεν προκύπτει νομικό πρόβλημα από μία τέτοιας μορφής επαγγελματική δραστηριότητα του Προέδρου του Συνασπισμού.  
Προκύπτει ενδεχομένως όμως πολιτικό ζήτημα από τη στιγμή που ο πρόεδρος ενός πολιτικού κόμματος, ιδιαιτέρως ευαίσθητο σε θέματα διαπλοκής Κράτους και Πολιτικών, συμμετέχει σε εταιρεία που σκοπό έχει την ανάληψη εκτέλεσης Δημοσίων  Έργων.
Με στόχο την αρτιότερη και αξιόπιστη ενημέρωση των πολιτών, θα επιθυμούσαμε να λάβουμε μία απάντηση, στα ως άνω διατυπωμένα ερωτήματα.
Μετά Τιμής
Αρχισυντάκτης της εκπομπής «Ζούγκλα»
Σωκράτης Γκιόλιας

Κύριε Γκόλια,
σας ενημερώνω για τα εξής:
Από το Φλεβάρη του 2000 είμαι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του ΕΜΠ και από τον Ιούνη του ίδιου χρόνου μέλος του ΤΕΕ, έχοντας άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Από το 2000 ανήκω στην ολοένα και διευρυνόμενη κατηγορία των μηχανικών με μπλοκάκι, δηλαδή με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε περισσότερους του ενός εργοδότη.
Παράλληλα το 2003 ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη πολεοδομία και χωροταξία, σε διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΜΠ.
Το 2006 έχοντας κλείσει πενταετία και πληρώντας την απαιτούμενη από το νόμο τεχνική εμπειρία, έκανα αίτηση εγγραφής στο μητρώο ΜΕΚ του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η αίτηση εγκρίθηκε και απέκτησα πτυχίο β’ τάξης.
Το Φλεβάρη του 2006 κατέθεσα το πτυχίο μου στη στελέχωση τεχνικής εταιρίας από κοινού με τον ξάδελφο μου και μηχανολόγο μηχανικό Γ. Τσίπρα, συστήνοντας ομόρρυθμη τεχνική εταιρία.
Η εν λόγω ομόρρυθμη εταιρία από το Φλεβάρη του 2006 ως σήμερα δεν έχει να επιδείξει σημαντικό απολογισμό. Σας παραθέτω τα επίσημα στοιχεία από το Ε9 της εφορείας που δείχνουν για το 2006 κέρδη 7091,63 ευρώ και για το 2007 ζημία 3534,07 ευρώ.
Αντιστοίχως το ατομικό μου εισόδημα από την έναρξη της εταιρίας ως σήμερα βρίσκεται στα ίδια χαμηλά επίπεδα, γεγονός που αποδεικνύεται από τις σχετικές φορολογικές μου δηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα το 2006 είχα εισόδημα 9500 ευρώ και το 2007,  11174,60 ευρώ.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι οποιαδήποτε σκέψη για ευνοϊκή επιρροή της αναγνωρισιμότητάς μου στην επαγγελματική μου δραστηριότητα ως πολιτικού μηχανικού, δεν επιβεβαιώνεται από κανένα στοιχείο και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Σε ότι αφορά το σκέλος του ερωτήματός σας για το ασυμβίβαστο ή μη της συμμετοχής μου σε τεχνική εταιρία, όντας πρόεδρος του ΣΥΝ, σας ενημερώνω ότι από την ανάληψη των καθηκόντων μου, δεν έχω δυνατότητα να ασκώ επαγγελματική δραστηριότητα, όχι λόγω νομικού ή ηθικού κολλήματος, αλλά λόγω έλλειψης χρόνου.
Για το λόγο αυτό έχω κινήσει τη διαδικασία και της τυπικής αντικατάστασής μου στη στελέχωση της εταιρίας, δίνοντας ένα εύλογο χρονικό περιθώριο στην εταιρεία να βρει άλλο συνάδελφο-συνεργάτη έτσι ώστε να προχωρήσουμε και στην τυπική τροποποίηση και αντικατάσταση.
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που δεν υπήρξα ποτέ ανεπάγγελτος ή κρατικοδίαιτος ή εισοδηματίας από τη περιουσία της οικογένειά μου. Σε συνθήκες ιδιαίτερα σκληρές για ένα νέο μηχανικό προσπάθησα να ασκήσω το επάγγελμα μου, στο οποίο και σκοπεύω να επιστρέψω όταν ‘ξεμπερδέψω’ με τα δημόσια αξιώματα.     
Αλέξης Τσίπρας