Πρωτογενείς μύθοι και επιπλέον μέτρα για να βγει «πλεόνασμα»!

«Θετικές ενδείξεις» στην Οικονομία, επιβράδυνση της ύφεσης και μείωση της ανεργίας βλέπει η κυβέρνηση σε πείσμα των στοιχείων και των επίσημων αριθμών. Με αυτά τα δεδομένα ετοιμάζει τον προϋπολογισμό του 2014.

«Θετικές ενδείξεις» έχει καταγράψει η Ελληνική Οικονομία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Με βάση αυτές τις «θετικές ενδείξεις» η.............. κυβέρνηση στήριξε όλο το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014.

Σύμφωνα με τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διευρυνθεί στα 2,8 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) και η οικονομία θα σταθεροποιηθεί και θα παρουσιάσει έστω και τα πρώτα δειλά σημάδια ανάκαμψης (0,6%).

Η κυβέρνηση πάντως επιμένει πως το 2013 επιτυγχάνεται για πρώτη χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα  340 εκατ. Ευρώ.

Για να παρουσιάσει βέβαια η κυβέρνηση αυτά τα «σταγονίδια» πλεονάσματος… πρέπει να «μας τα πάρει» από άλλες πλευρές. Με απλά λόγια πρέπει να ενταθεί η φορολόγηση και να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Έτσι ο λογαριασμός για τους φορολογούμενος θα είναι ακόμα μεγαλύτερος για το 2014 και προβλέπεται να συνεχιστεί αφού όλοι μιλούν για κενά χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση λοιπόν μαζί με την τρόικα αποφάσισαν να «μαζέψουν» συνολικά από τη φορολόγηση το επόμενο έτος 48 δισ. ευρώ με πρόσθετους φόρους 2,8 δισ. ευρώ ενώ για το ένα τέταρτο της κοινωνίας το κόστος είναι ακόμη μεγαλύτερο αφού η ανεργία δεν κάμπτεται.

Ο κ. Σταϊκούρας όμως είχε μια διαφορετική εκτίμηση για την κατάσταση και τους αριθμούς.

Για τον αναπληρωτή υπουργό, η ύφεση επιβραδύνεται και η ανεργία περιορίζεται…

Για τον κ. Σταϊκούρα σε αντίθεση με όλες τις προβλέψεις και τα στατιστικά στοιχεία, η ανεργία θα κυμανθεί στο 27% το 2013, ενώ η απασχόληση θα μειωθεί κατά 3,5%. To 2013 η ύφεση θα ανέλθει σε 4%.

Η πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό κάνει λόγο για μείωση της ανεργίας στο 26% το 2014 και η απασχόληση θα αυξηθεί κατά 0,6%.

Σημειώνεται πως το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ κάνει την εκτίμηση 34% έως το 2016 ενώ ήδη η ανεργία έφτασε το 27,9% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ, εξαιρώντας τη στήριξη των τραπεζών, εκτιμάται(από την κυβέρνηση) ότι θα διαμορφωθεί στο 2,4% το 2013 από 6% το 2012.