Ο κύριος «ναύαρχος» με τα χίλια πρόσωπα και τις αμέτρητες απάτες


Η είσοδος του σπιτιού του Αναστάσιου Πάλλη, στην οδό Θεσσαλίας στο Πανόραμα Βούλας. Πώς γίνεσαι από ΕΠΟΠ... «εφοπλιστής» και «ναύαρχος»; Την απάντηση γνωρίζει ο Αναστάσιος Πάλλης, ο «άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα», που πλέον έχει γίνει φαντομάς. Ως το καλοκαίρι του 1998 ήταν επαγγελματίας υπαξιωματικός πενταετούς υποχρέωσης.
Η είσοδος του σπιτιού του Αναστάσιου Πάλλη, στην οδό Θεσσαλίας στο Πανόραμα Βούλας.
Τότε, όμως, η Θεία Πρόνοια τον έσπρωξε στο Aγιον Oρος, στην ιστορική Ι.Μ. Βατοπεδίου. Ο γέροντας με το επιχειρηματικό δαιμόνιο που κατέπληξε αργότερα την Ελλάδα, στα τέλη του ......
σωτηρίου εκείνου έτους, προμήθευσε τον -νεαρό και άρτι παραιτηθέντα απ' τις ένοπλες δυνάμεις- Πάλλη με μια συστατική επιστολή. Σε αυτή τον ευχαριστούσε «επί τη ευστόχω προωθήσει των ανατεθεισών τη Υμετέρα Εντιμότητι οικονομολογικών και διαχειριστικών υποθέσεων της καθ' ημάς Ιεράς Μονής». Eτσι, άφησε τα φτερά της Αεροπορίας για τη στοργική φτερούγα του Εφραίμ.
Σχετικό με τις «ιερές» συστάσεις που είχε ήταν το επόμενο σημαντικό επεισόδιο στη ζωή του Αν. Πάλλη. Η Μονή Τοπλού στην Κρήτη είναι το σκηνικό στο οποίο λαμβάνει χώρα το πρώτο βήμα για την επιχειρηματική του καριέρα, όταν εμφανίζεται σαν μέτοχος μιας αγγλικής εταιρείας αμφίβολης υπόστασης, στην οποία το μοναστήρι παραχωρεί μια έκταση 26.000 στρεμμάτων για την τουριστική εκμετάλλευσή της. Η υπόθεση έχει εδώ και χρόνια καταγγελθεί ως σκανδαλώδης και το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει βάλει πάγο στα σχέδια της εταιρείας.
Αξίζει εδώ να θυμηθούμε ότι και η καριέρα ενός άλλου «ανθρώπου με χίλια πρόσωπα», του Απόστολου Βαβύλη, είχε αρχίσει με μια συστατική επιστολή από έναν ιερωμένο, τον μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Δεν είναι αυτό το μόνο κοινό Βαβύλη και Πάλλη. Η ενασχόληση με τα όπλα είναι ένα ακόμα.
Σύμφωνα δε με επίμονες φήμες, η ίδια ομάδα συνεργατών του Βαβύλη στις υπηρεσίες ασφαλείας περιστοίχισε τον Πάλλη. Επιπλέον, έχουν υπάρξει και οι δύο καταζητούμενοι... Το 2004 ο πολυσχιδής Πάλλης εμφανίστηκε ως πρόξενος του αφρικανικού Σάο Τόμε και Πρίνσιπε, γεγονός που του επέτρεψε να δρομολογεί «τηλεφωνική κίνηση, που παράγεται στην Ελλάδα, με προορισμό τη χώρα του Sao Tome & Principe και παραλήπτη την εταιρεία Ronda Communicacoes Internationais S.A», όπως αναφέρεται στο σχετικό πόρισμα του ΣΔΟΕ.
Οι ψηλοί μαντρότοιχοι, οι πόρτες ασφαλείας και οι κάμερες παραπέμπουν σε φρούριο.
Οι ψηλοί μαντρότοιχοι, οι πόρτες ασφαλείας και οι κάμερες παραπέμπουν σε φρούριο.


Επρόκειτο για μια απ' τις κλασικές απάτες της εποχής των dial-up συνδέσεων στο Iντερνετ, τα διαβόητα dialers - κακόβουλα προγράμματα που χρέωναν τους τηλεφωνικούς λογαριασμούς των συνδρομητών εν αγνοία τους. Ορισμένοι εξ αυτών ζήτησαν αποζημιώσεις απ' τον ΟΤΕ, που επέτρεψε να στηθεί το σύστημα παρά τα ελλιπή πιστοποιητικά που προσκομίστηκαν. Ετσι ο Οργανισμός ζημιώθηκε κατά περίπου 3 εκατ. ευρώ. Κατατέθηκε μήνυση κατά του Πάλλη κι η υπόθεση πήρε τον δρόμο της για την ελληνική δικαιοσύνη...
Τα εφοπλιστικά χρόνια
Τα επόμενα έτη, ο Πάλλης δηλώνει εφοπλιστής χωρίς ποτέ όμως να παρουσιάσει στοιχεία ότι κατέχει ή διαχειρίζεται κάποιο πλοίο, παρά μόνον εταιρείες-ταχυδρομικές θυρίδες στη Βρετανία και σε εξωτικές χώρες. Παρότι δεν πληρούσε επί χρόνια ούτε τις τυπικές προϋποθέσεις για να τυγχάνει των διευκολύνσεων του νόμου που έχουν οι ιδιοκτήτες ναυτιλιακών εταιρειών, η άδεια της εταιρείας του ανακλήθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή.

Οι μεγάλες φιμέ τζαμαρίες εξασφαλίζουν εξαιρετική θέα στον Σαρωνικό και προστασία από τα... αδιάκριτα βλέμματα των περιοίκων.
Οι μεγάλες φιμέ τζαμαρίες εξασφαλίζουν εξαιρετική θέα στον Σαρωνικό και προστασία από τα... αδιάκριτα βλέμματα των περιοίκων.
Ο Α. Πάλλης επί μακρόν εμφανιζόταν ως το alter ego του Β. Ρέστη. Πλέον, και πριν ακόμα από τις χειροπέδες στον Ρέστη για την υπόθεση του δανείου των 5,8 εκατ. ευρώ που δόθηκε από τη FBB -τράπεζα συμφερόντων Ρέστη- σε εταιρεία του Πάλλη για να καταλήξει στη μητέρα του Ρέστη, έχουμε περάσει στην εποχή των μηνύσεων.
Ο προφυλακισμένος εφοπλιστής καταλογίζει στον φυγόδικο για την ίδια υπόθεση Πάλλη ότι τον εξαπάτησε σε μια σειρά από υποθέσεις. Ο Βρετανός που συνεργάστηκε και με τους δύο στην επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφαλείας σε πλοία IMS Enterprises, Εντουαρντ Πρινγκλ Στέισι, φαίνεται πως θεωρεί αποκλειστικό υπεύθυνο τον Πάλλη, τόσο για την απαγωγή του ίδιου, όσο και για εισαγωγές μεγάλων φορτίων όπλων. Κατά την καλογερική μέθοδο, οι εισαγωγές ενεργών όπλων φαίνεται ότι βαπτίζονταν εισαγωγές μουσειακών ειδών. Oπως και όλες οι προαναφερθείσες πράξεις που αποδίδονται στον Πάλλη, ούτε αυτή θα ήταν δυνατή δίχως τη συνεργασία κάποιου ισχυρού κέντρου εντός του κρατικού μηχανισμού.

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ «Τον βλέπαμε σπάνια και πάντα με φρουρά»
«Ως... ναύαρχο τον ξέραμε στη γειτονιά. Πάντα ερχόταν και έφευγε με συνοδεία ιδιωτικής φρουράς, συνήθως με δύο και άλλοτε με περισσότερα τζιπ, ενώ τον φύλαγαν όλο το 24ωρο, τόσο στην ειδική σκοπιά με τα φιμέ τζάμια όσο και σε οχήματα πλάι στις δύο εισόδους του σπιτιού», λένε οι γείτονες του Αν. Πάλλη, στην οδό Θεσσαλίας στο Πανόραμα Βούλας. «Γι' αυτό και πέσαμε από τα σύννεφα, όταν μάθαμε όσα βγήκαν στη δημοσιότητα, κυρίως για το μουσείο με τα χιτλερικά σύμβολα. Το ζευγάρι δεν είχε συναναστροφές με γείτονες και τώρα εξηγείται και όλο αυτό το ?μυστήριο? των προσεκτικών κινήσεών του στη γειτονιά».
Ανθρωπος που συνεργάστηκε μαζί του για πολλά χρόνια λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι ελάχιστοι γνώριζαν τις πραγματικές πηγές των εσόδων του. «Μας έκανε εντύπωση πως μέσα σε δέκα χρόνια απέκτησε τέτοια οικονομική ισχύ, αναρωτιόμασταν αν αυτά βγαίνουν από καθαρές δουλειές. Προ διετίας περίπου, από τη στιγμή που συγκρούστηκε με τον εφοπλιστή Ρέστη, ο Πάλλης σταμάτησε να πληρώνει και το προσωπικό.
Από τα σαράντα περίπου άτομα των συνεργείων, έμειναν αρχικά οι μισοί, που όμως υποαπασχολούνταν και πληρώνονταν κατά διαστήματα έναντι του μισθού τους και αρκετοί σταδιακά αποχωρούσαν. Μάθαμε ότι λόγω αυτής της οικονομικής δυσπραγίας είχε ανάλογα προβλήματα και με μεγάλα ποσά που χρωστάει σε προμηθευτές του στο εξωτερικό...»