Με τα υποβρύχια επιχειρεί να «τορπιλίσει» την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

me-ta-ypobryxia-epixeirei-na-torpilisei-thn-kybernhsh-o-syriza«Σημαία» πρόκειται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση των υποβρυχίων αφού εξ αιτίας της εμπλοκής του ονόματος του Ευάγγελου Βενιζέλου σε αυτήν, η ΝΔ εμφανίζεται να σφυρά αδιάφορα και να υπαναχωρεί από βασικές θέσεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν και οι οποίες έλεγαν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση μοιάζει με καραμπινάτο σκάνδαλο και γι αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί τυχών πολιτικές ευθύνες...
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα μάλιστα τα στελέχη της Κουμουνδούρου έχουν δώσει στην δημοσιότητα  δηλώσεις στελεχών της ΝΔ – που έχουν γίνει πριν από τρία χρόνια δηλαδή το 2010- όπως του Γιάννη Μιχελάκη και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη όπου σύμφωνα με αυτές θα πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γ. Παπακωνσταντίνου στην συγκεκριμένη υπόθεση. Δηλαδή αυτό που λέει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και σιωπά η ΝΔ.

Γνωρίζοντας λοιπόν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αυτή η υπόθεση φέρνει σε δύσκολη θέση τους δυο κυβερνητικούς εταίρους αφού εμφανίζει τα στελέχη της ΝΔ ανακόλουθα με αυτά που έλεγαν στο παρελθόν και τους καθιστά υπευθύνους για συγκάλυψη σκανδάλου έχει αποφασίσει να αναδείξει και να το φτάσει μέχρι τέλους.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ακόμα ότι με την βοήθεια κάποιων ΜΜΕ γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η υπόθεση έχει διερευνηθεί σε ότι αφορά την  εμπλοκή του Ευάγγελου Βενιζέλου και δεν έχει βρεθεί τίποτα.

Απαντώντας σε αυτό το επιχείρημα οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έλεγαν ότι «στις 28/4/2011 συνεδρίασε η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και αποφάσισε τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργειας Προκαταρκτικής Εξέτασης, ώστε να διερευνηθεί ενδεχόμενη ποινική ευθύνη, μόνο του Τσοχατζόπουλου σχετικά με τα υποβρύχια.

Η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή έγινε για να διερευνηθούν οι τυχόν ευθύνες όλων των υπουργών (και όχι μόνο του Τσοχατζόπουλου) μέχρι το 2009.

Ήταν επιλογή του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. να διαχωριστεί η εξέταση και να γίνει προκαταρκτική για τον Τσοχατζόπουλο και να παραπεμφθεί το θέμα της εξέτασης των άλλων υπουργών στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής.

Η Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών και Συμβάσεων, δεν έχει χαρακτήρα εξεταστικής ή προανακριτικής.Της δόθηκε με τροποποίηση των διατάξεων του κανονισμού της Βουλής, στις 16.5.11, η «εξουσία συλλογής πληροφοριών και εγγράφων, όπως και κλήσης και εξέτασης προσώπων».

Όπως είχε πει ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, κ. Μπόλαρης στη συνεδρίαση (28/4/11) «το όλο χρονικό διάστημα (δηλαδή από το 2000-2009) θα εξεταστεί από την ειδική επιτροπή που έχει η Βουλή για τους εξοπλισμούς, έτσι ώστε, εάν από εκεί προκύψουν στοιχεία για άλλους Υπουργούς ενδεχόμενων αξιοποίνων πράξεων, να έρθουν στην προκαταρκτική επιτροπή, η οποία προτείνουμε να συσταθεί σήμερα».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, πολύ σωστά είχε υποστηρίξει τότε ότι «Αυτή η πρόταση για απευθείας σύσταση διενέργειας προκαταρτικής εξέτασης... για τυχόν ευθύνες του κ. Τσοχατζόπουλου…. είναι μια πρόταση συγκάλυψης.

….Και είναι και αντίθετο με την πρόταση της εισαγγελίας, η οποία μιλάει για διερεύνηση τυχόν ευθυνών και του κ. Τσοχατζόπουλου και όλων των άλλων μελών του ΚΥΣΕΑ και των κυβερνήσεων. Πώς είναι δυνατόν να περιορίζεται αυτή η επιλογή αυτήν τη στιγμή; Πως μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική διερεύνηση; Ένας άνθρωπος τα έκανε όλα αυτά;»

Οι δύο αυτές επιτροπές λοιπόν, επισημαίνουν ακόμα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έγιναν παράλληλα, όπως ήταν αρχικά δηλωμένο, αλλά  η Προανακριτική για τον Τσοχατζόπουλο ολοκλήρωσε τις εργασίες της παραπέμποντάς τον και παρέδωσε πόρισμα στις 6 Ιουνίου του 2011, ενώ η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών και Συμβάσεων, ξεκίνησε τις εργασίες της στις 6 Ιουλίου 2011 (ένα μήνα μετά) και δεν βρήκε, όπως ήταν αναμενόμενο, καμία ποινική ευθύνη για κανένα υπουργό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την επιτροπή κλήθηκαν ως μάρτυρες μόνο οι πρώην υπουργοί άμυνας Παπαντωνίου, Σπηλιωτόπουλος, και Μεϊμαράκης. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν κλήθηκε ως μάρτυρας, αλλά, κλήθηκε απλά για να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής.